USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Священики - проти прикрашання могил штучними квітами

26 Квітня 2013 13:45
Священики закликають людей не прикрашати штучними квітами могили родичів. Однак, деякими українцями керують забобони з приводу живих квітів для померлих, - інформує ТСН.

Греко-католицька церква закликає українців не прикрашати могили померлих пластиковими квітами та вінками. Така практика набуває масштабності напередодні Великодня. Церковники кажуть, що у ці дні пластик заполоняє кладовища. Люди прибирають могили та прикрашають новими штучними квітами, а старі, що вже втратили колір, - викидають.

Українці використовують штучні квіти, бо вони не в'януть. А працівники цвинтарів тим часом не встигають машинами вивозити на смітник торішні прикраси. «Давно вже в європейських країнах штучні квіти заборонено приносити на кладовище. Там тільки живі квіти і віночки з живих квітів», - зазначив Сергій Тлумацький, керівник СКП «Ритуальна служба».

Крім довговічності, ще один аргумент за пластикові квіти перед живими - забобони. «Чогось кажуть, живі не треба ставити», - каже Інна Волкова, мешканка Тернополя. Купити штучну прикрасу на могилку цього року коштує від 20 до 100 гривень. Однак деякі продавці пропонують штучним квітам іншу альтернативу - екологічно чисті букети із сухоцвіту. Вони і найдешевші - по 5 гривень.

Греко-католицька церква закликала вірян не носити пластик на кладовище. Роз'яснювальну роботу про екологічну шкоду мають проводити священики. «Традиція штучних квітів немає глибокого коріння і триває не більше 10-15 років. У цьому сенсі є надія, що якщо люди усвідомлять, що немає такої основи - традиційної, релігійної основи - і ця практика шкідлива для довкілля, то з часом відмовляться», - сподівається Володимир Шеремет із бюро з питань екології греко-католицької церкви. Церковників підтримують комунальники та екологи. Бо, кажуть, якщо в містах пластикові вінки з кладовищ вивозять на смітник, то в селах їх просто спалюють. «Спалювати пластик ні в якому разі не можна. Тому що канцерогени дуже високі, і це дуже шкідливо людям, і впливає негативно на довкілля», - пояснив Олег Соколовський, заступник керівника управління ЖКГ із питань екології. Також не можна ці вінки закопувати, кажуть фахівці, бо час розкладу пластику та паперу, просоченого парафіном, дуже тривалий.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
11 Показати IP 26 Квітня 2013 15:01
підтримую - набагато приємніше прибрати живими квітами - але для цього треба буде прийти на кладовище не раз у рік на проводи.- а багатьом простіше натикати штучне сміття на могилу і думати що так гарно і прибирати треба буде на другий рік .Молодці священики -з їх допомогою це зміниться.
щойно Показати IP 26 Квітня 2013 15:17
Цілком вірно. Штучні квіти це не є гарно. Було б добре, якби навчились садити низькорослі живі квіти чи кущі. Вони не вибагливі і створюють відчуття спокою.
щойно Показати IP 26 Квітня 2013 15:17
Цілком вірно. Штучні квіти це не є гарно. Було б добре, якби навчились садити низькорослі живі квіти чи кущі. Вони не вибагливі і створюють відчуття спокою.
лучанка Показати IP 26 Квітня 2013 17:19
кому не гарно - хай не садить! Краще штучні гарні квіти, ніж ті живі (бур'ян), що виростають через місяць в Гаразджі! Хто був в липні-серпні на кладовищі, особливо на старих секторах? Там і чупакабра може завестися- зарості дикі!!!
Андріана Показати IP 26 Квітня 2013 17:35
Слушна думка. Звичайно, збагнути це нам заважає стереотип, що барвиста могила,прибрана штучними квітами, - ознака вдячності і пам'яті родичів. Але ж мертвим ці квіти не потрібні. Стриманий букет із живих квітів на прибраній могилі - думаю, цього достатньо. А справжнім виявом пам'яті про померлих є молитва, вдячні спогади, наші хороші вчинки.
Кільчицька Женя до Андріана Показати IP 26 Квітня 2013 18:52
дуже гарно висловлена позиція!!! повністю підтримую!!!
Кільчицький Петрусь Показати IP 26 Квітня 2013 20:29
Сестрички ви праві обидві..
Квітка Показати IP 26 Квітня 2013 22:52
В першу чергу потрібно викоринити з ринків тих людей,які продають мертві квіти,то тоді люди не будуть мати де їх купити,ми ж вже роками це робимо і до того звикли.
Корінний лучанин до Квітка Показати IP 26 Квітня 2013 23:35
Скажіть яким чином зробите? Писати аби писати!!! Це питання є дискусійне. Все повинно бути в міру!!!
хтось до Квітка Показати IP 27 Квітня 2013 00:13
давайте перестріляємо всіх працівників ринку хто торгує алкоголем тютюном і квітами Там-Там і ЦУМ форева
хтось Показати IP 27 Квітня 2013 00:17
Краще бачити могилу діда прибрану і прикрашену на свято штучними квітама ніж зарослу бур яном Це один із способів згадати тих кого немає Це краще ніж за столом з чаркою
!!! Показати IP 27 Квітня 2013 00:24
Ті квіти через місяць мають жахливий вигляд...і могили від того мають не доглянутий а захаращений вигляд. Штучні квіти - це минуле.
Корінний для !!! до !!! Показати IP 28 Квітня 2013 11:01
Ще б написав "через тиждень або день" для повноти своїх вражень!!! Через місяць і живі квіти матимуть ЖАХЛИВИЙ вигляд, якщо не доглядати!!! Штучні квіти були, є і будуть!!!
Mangol Показати IP 29 Квітня 2013 08:27
[Enter] :^)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus