USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Тарифи-2018: скільки платитимемо за комуналку в новому році

14 Січня 2018 14:28
Тарифи на житлово-комунальні послуги зростають в Україні щороку. І 2018 не буде, на жаль, винятком, пише Facenews.

Подорожчання газу - вимога МВФ

МВФ вимагає від України раз на півроку переглядати ціни на газ, щоб на внутрішньому ринку вони відповідали міжнародним ринковими цінами, або "рівню імпортного паритету". Це одна з умов отримання Україною наступних кредитних траншів за програмою, розрахованою до 2020 року.

Відповідно до цих домовленостей, ціни на газ для українців повинні були вирости ще восени 2017 на 17%. Але українське керівництво попросило закордонних кредиторів відтермінувати виконання цієї вимоги. МВФ на поступки не пішов, тому зрозуміло, що найближчим часом уряду доведеться підвищувати ціни на газ. Оскільки без цих кредитів Україні поки не обійтися.

Нагадаємо, на сьогоднішній день вартість газу для всіх видів українських споживачів становить 6957,9 грн за тисячу кубометрів, або 6,9579 грн за 1 куб. м. Це визначено постановою Кабінету міністрів №187 від 22 березня 2017 року, і термін дії постанови закінчується 1 квітня 2018 року. Так що наступне підвищення на газ нам варто чекати не пізніше 1 квітня. Однак не виключено, що заради отримання наступного кредиту владі доведеться підвищити ціни достроково.

Якою буде на той момент ціна імпортного газу, невідомо. Однак подорожчання напевно буде більше запланованих 17%, особливо якщо врахувати інфляцію, яка продовжується в Україні, та зміну світових цін на газ. Наприклад, у фінансовому плані НАК "Нафтогаз України" говорилося про підвищення ціни на газ з жовтня на 18,84%. У консенсус-прогнозі Мінекономрозвитку, представленому у вересні 2017 го, фігурувала цифра 19%.

Для порівняння: в Польщі ціна на газ для населення становить, в перерахунку на наші гроші, близько 12 грн / куб. м, тобто в 2 рази більше, ніж в Україні. Однак рівень побутового споживання газу в цій країні істотно нижчий. Наприклад, замість газових плит у житлових будинках масово встановлюють електричні.

Ціни на тепло поки знижуються, а далі все залежить від газу

За прогнозом Мінекономрозвитку, тарифи на опалення і гарячу воду в 2018 році підвищаться на 20%. Подорожчання може відбутися, якщо на вимогу МВФ Україна таки вирішить підвищити ціни на газ. І це торкнеться не всіх регіонів в обнаковій мірі.

Наприклад, перед самим Новим роком НКРЕКУ знизила тарифи на тепло для цілого ряду регіонів. У Києві, наприклад, тарифи на тепло від "Київенерго" були знижені на 4,1% (до 1355,83 грн / Гкал на місяць при наявності лічильників і 31,55 грн за кв. М опалювальної площі - без лічильників). У Вінниці плата за опалення в будинках з лічильниками також була зменшена, хоча і не так суттєво - всього на пару копійок (з 1123,71 до 1123,69 грн за 1 Гкал в місяць). У Запоріжжі опалення для населення подешевшало з 1218,56 до 1209,61 грн / Гкал.

Середній тариф на опалення по Україні на кінець грудня становив 1040,44 грн / Гкал. Найвищі середні розцінки на тепло - понад 1200 грн / Гкал - в Рівненській, Херсонській та Чернігівській областях. Менше 1000 грн / Гкал середній тариф тільки в Миколаївській області. Хоча в окремих регіонах люди платять за опалення і менш 500 грн / Гкал: наприклад, ті, чиї будинки обслуговують Вуглегірська ТЕС, Зміївська ТЕС і низка інших.

Електрика перестала рости в ціні

На початку минулого року уряд говорив про те, що 1 березня 2017 відбудеться останній з п'яти запланованих етапів подорожчання електроенергії. І про нове підвищення тарифів на світло для населення поки ніхто не заявляв. Мало того, перед самим Новим роком глава Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк підтвердив: ціни для населення поки не зміняться.

До речі, альтернативою дорогому центральному опаленню експерти називають електричне. Відзначається, що опалювати житло "через розетку" дешевше завдяки пільговим тарифам і зонним лічильників, що дозволяє платити за електроенергію 90 коп. / КВт-год вдень і 45 коп. / КВт-год вночі.

Вводиться абонплата за воду та опалення

З 10 червня 2018 року набирає чинності новий Закон Украни "Про житлово-комунальні послуги". Як наслідок - українців очікують суттєві зміни в оплаті житлово-комунальних послуг. Зокрема, відповідно до закону, вводиться поділ оплати за кожну з послуг (за винятком газу та електроенергії) на кілька частин:

- плата за обсяг спожитої комунальної послуги. Тобто скільки витратили води, електроенергії і т.д. - оплачуємо за тарифами.

- абонентська плата за обслуговування. Абонплата, яку ми раніше вносили тільки за користування стаціонарним телефоном, тепер вводиться для комунальних послуг з водопостачання, водовідведення, опалення, вивезення сміття тощо

- плата за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових мереж, які забезпечують надання тієї чи іншої комунальної послуги.

Як зміниться сума оплати за кожну комунальну послугу після введення такого поділу, до оприлюднення тарифів Кабінетом міністрів сказати неможливо. Деякі експерти запевняють, що подорожчання не відбудеться. Мовляв, вже сьогодні ми платимо і за обслуговування мереж, і вносимо абонплату, але все це включено в тариф. А в новому законі фактично мова йде тільки про поділ платежу на кілька складових.

Телефонні тарифи підняли більше для сіл

З 1 січня 2018 року Національна комісія з держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації підвищила деякі граничні тарифи на стаціонарний телефонний зв'язок. Причому максимальні тарифи для жителів сільської місцевості зросли більше, ніж для городян.

Так, абонплата за телефон для жителів міст і райцентрів виріс менш ніж на 3 грн, а для жителів сіл і селищ міського типу (крім райцентрів) - на 5 грн. Розцінки на установку телефонів і на переоформлення договорів залишилися колишніми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Луцьк Показати IP 14 Січня 2018 15:05
Скоро може настати така ситуація, що багато мешканців України просто перестануть платити за комуналку... Не тому, що не хочуть, а тому, що не можуть. Популізм із "мінімалкою" вже дістав, можна ставити хоч 10 000 грн., - тоді хліб буде коштувати 50 грн. за буханку. Олігархи в цій країні завжди будуть в "шоколаді". Субсидії - це озаконений дерибан. Він кількості нулів на купюрах, ще нікому не ставало жити легше (показник - курс твердої валюти, а не гарна гривня). P.S. Щодо цін на газ у Польщі: не треба забувати про їхній рівень доходів, котрий, як мінімум, у 3 вищий, ніж у нас... Із Старим Новим роком Усіх !!!
Носатий дядько Показати IP 14 Січня 2018 20:27
Нхя не платитимо. Або платитимо 30-40%, тобто реальну вартість г*внопослуг.
ААА Показати IP 14 Січня 2018 22:27
При Януковичу казали: далі нікуди. Треба було скакати ще більше. Прапором обмотатись й гімн заспівати - рецепт всьому!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus