USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ціни за комуналку можуть призвести до зубожіння населення, - експерт

21 Листопада 2016 18:51
З жовтня вартість опалення у багатоповерхівках значно подорожчала. Киянам прийшли платіжки із більшою ціною у 5-6 разів, порівняно із таким періодом торік. Власники трикімнатної квартири на 70 квадратних метрів у жовтні 2015 платили 344 гривні за опалення, а зараз їм прийшли платівки на 1680 гривень. У тих будинках, де встановлені лічильники тепла, зростання ціни менш відчутне – вартість опалення подорожчала у 1,5-2 рази. Скажімо, якщо торік вартість опалення двокімнатки на 45 метрів квадратних була 180 гривень, то зараз нарахували 350 за неповний місяць, - йдеться у матеріалі видання Znaj.ua.

«Така різниця у ціні зумовлена різним принципом нарахування оплати за опалення. У будинках без лічильника платять за тепло, надане на кожен квадратний метр квартири. Це 16 гривень за метр. Якщо ж у будинку стоїть лічильник, що рахує спожите тепло у гігакалоріях, то загальну суму поділяють між всіма мешканцями. Згідно із офіційними тарифами, це 657 гривні за одну гігакалорію. Для двокімнатки на 45 квадратів треба у люті морози десь 1,6 гігакалорії», - пояснює експерт із енергетики компанії AFS Олександр Сахно.

Однак, відповідно до таких формул, киянам прийшли платіжки зі значно вищими сумами. У «Київенерго» повідомили, що це помилка. Завищену суму перерахують на реальну. А залишок відправлять на оплату за наступний місяць.

«Київенерго» випадково збільшило ціну приблизно на 400-600 гривень. Такий стан речей напряму відображає підхід влади й компаній, які контролюють олігархи, до надання послуг. Видно, що там рахують кошти, коли йдеться про те, аби не обдурити власників електростанцій і крупних бізнесменів. А стосовно трьох мільйонів киян, то можна й помилитися. Цим ще більше наелектризували суспільство», - каже експерт.

Якщо до комунальної плати додати нові суми, нараховані за тепло, то щомісяця власники невеликих квартир мають платити понад 1300 грн. Ця сума спів мірна із мінімальною зарплатою у 1470 грн.

«Це дуже велика сума для тих, хто отримує низьку зарплату або пенсію. Добре, що є субсидії, але далеко не кожен може ними скористатися. Така ціна за комуналку призведе або до тотального зубожіння населення, або до космічних боргів за комунальні послуги. І найгірше у цій ситуації те, що влада абсолютно не змінила підходів до надання послуг централізованого опалення. Воду підігрівають і постачають за тими ж нормами, що у радянські часи. Знаю, що в багатьох київських квартирах зараз температура понад 26 градусів. Люди в майках ходять вдома. Це неприпустимо у теперішніх економічних умовах», - вважає Олександр Сахно.

На думку експерта, варто було б не просто збільшувати вартість опалення, а знизити номінальну температуру води для обігріву приміщень, переглянути логістику постачання тепла від котелень до мікрорайонів і провести кампанію із обладнання лічильниками тепла кожної квартири.

«Вартість тепла справді коштує у рази більше, ніж платила вся Україна протягом останніх 20 років. Однак зараз неправильно вішати всі витрати на споживачів. Левову частку мають вкладати олігархи. Хіба споживач тепла винний, що столичний район Біличі споживає тепло від котельні, яка розташована за 11 кілометрів від нього? Звісно, на такій відстані просто космічні втрати енергії. Це означає, що треба палити більше газу або мазуту. А значить більше на це витрачати грошей. Чому споживач має платити півтори тисячі за тепло, якщо цей місяць він відпочиває у теплих краях? Виникає дуже багато питань. Всі вони не вирішені».

Нагадаємо, у жовтні тарифи на воду і електроенергію, порівняно із вереснем, піднялися на 2,6%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Йопрст Показати IP 22 Листопада 2016 02:21
Тих експердів як Г:ВНА
ото експерт Показати IP 22 Листопада 2016 15:32
хворий на голову! нехай прийде до мене і помацає батареі опалення .і це при плюсовій темпер на вулиці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus