USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Творчий вечір мисткині Любові Мілевич: «Любов моя належить вам!»

12 Листопада 2018 17:53
Численних шанувальників, колег-мистців, друзів зібрала пісенно-поетична зустріч з Любов’ю Мілевич у затишному залі Луцької бібліотеки №10. «Любов моя належить вам!» – так називалася мистецька подія, присвячена Дню української писемності та мови, під час якої відома поетеса, авторка пісень спілкувалася зі своїми відданими глядачами.

Цей рік став для Любові Федорівни ювілейним – у травні вона відсвяткувала 65-річчя. Її мистецький доробок за півстоліття на сцені вражає: це більш як 1700 пісень, 10 книг, 14 аудіодисків, 11 кліпів.

Любов Мілевич – лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Степана Кривенького, багатьох національних і міжнародних конкурсів. Її твори звучать на радіо і телебаченні у виконанні професійних та самодіяльних мистців, дитячих колективів. А головне – шана і любов кількох поколінь волинян, визнання народними її пісень «Україночка», «Тополиний пух», «Білі хризантеми», «Вишиваночка» та багатьох інших.

Ведуча зустрічі Тетяна Бродасюк розгорнула перед глядачами яскраву ретроспективу творчого доробку популярної мисткині: «Поезія і пісня – це два незламні крила, що не дають їй упасти на путі, що тримають її на плаву. Почувши ці пісні, ти відчуваєш, що душа твоя почерпнула світла, добра, краси, благодаті, доброти». Любов до України та її народу, духовні пошуки, глибокі інтимні переживання, материнська відданість, замилування красою навколишнього світу – ці теми знайшли відгук у багатогранній творчості Любові Федорівни.


Поетеса розповіла про мандрівки, зустрічі, свою родину, розкрила секрети написання пісень і віршів: «Серйозний вірш писати складно. Це треба виносити, виплакати серцем і душею. Далі необхідне технічне опрацювання, підсилення значення, образу, звідки випливає витонченість, неповторність, що здатна зачаровувати людські серця. Поезія не має права бути холодною, безликою, безкрилою, німою! Вона має кликати, піднімати з колін, зворушувати до глибини, знімати в політ! Це величезна праця і день, і ніч!». Виявляється, пісня твориться не на кожну поезію. Текст для пісні повинен бути плавним, милозвучним. Якщо композитор є і автором тексту, то він ще глибше це відчуває. Тут має бути поєднання змісту, образу, грамотності, краси.

Глядачі переглянули улюблені музичні відеокліпи, послухали пісні та поезію у виконанні авторки. Це музична візитівка Любові Мілевич «Подаруй мені, земле моя…» (на слова Володимира Місюри), виконані нею а капела пісні «Озеро молодості», «Квітка щастя», а також відомі відеокліпи «Жоржинова осінь», «Чорнобривцевий рай» та інші.

Улюбленим кліпом самої співачки є «Сини мої» (муз. В. Дунця)

Пісенна творчість Любові Мілевич дуже природно сприймається дітьми, молодими людьми. Вони відчувають: жінка максимально щира у віршах, які гармонійно поєднуються з красивими мелодіями. Пісні «Серце – проти війни» і «Зацвіла калина» виконали учасники вокального ансамблю «Співаночка» Луцької музичної школи №1. Кожному юному учаснику співочого гурту авторка подарувала диск зі своїми піснями.


Керівниця ансамблю Тетяна Ярошик давно підтримує з авторкою плідний творчий контакт, з особливим натхненням співає її пісні на конкурсах і концертах. Вона представила глядачам пісню «Не покидай дитя».

Колега по поетичному цеху Тетяна Бродасюк подякувала Любові Федорівні за розуміння, мудре наставництво. Завдяки її порадам поетеса-початківець продовжує писати вірші, пісні, вдосконалює свою майстерність. У виконанні Тетяни прозвучали не лише поетичні рядки Любові Мілевич, а також власні поезії, прозвучала пісня «Мавки лісові». Винуватицю події вітали колеги-літератори з клубу «Ліра», співавтори, давні й нові друзі Любові Мілевич. У союзі з відомим волинським поетом, членом Національної спілки письменників України Володимиром Місюрою були написані 5 пісень.

Переклади поезій Любові Мілевич на тему Чорнобильської трагедії іспанською мовою зробив Степан Троцюк. Пісню Любові Мілевич «Вишиваночка» виконала її подруга Зінаїда Жураківська, а підспівували усі присутні в залі глядачі.

Пригадали її перший яскравий кліп «Кароокий блондин», знятий ще 15 років тому. Ця пісня, яку авторка виконувала в Луцькій школі №25, справила незабутнє враження на тодішню третьокласницю, а тепер – молоду поетесу, письменницю Лєну Шторм.

Волинська художниця Наталія Градиська зацікавилася духовно-філософською поезією Любові Мілевич, яка була презентована на зустрічі збіркою «Нерозгадана вічність».

Винуватиця події невипадково запросила своїх шанувальників до бібліотеки-філії №10. З колективом цього закладу поетесу пов’язує давня дружба і співпраця. Саме тут у широкому колі читачів вона неодноразово презентувала свої поетичні збірки: «Горицвіт», «Десята муза», «На теренах долі», «Моя колиска – Україна», «Крила доброти». «Нерозгадана вічність». Завідувачка Надія Чміль розповіла про численні мистецькі заходи Любові Мілевич у затишній залі книгозбірні, запросила читачів на нові зустрічі.

У неофіційній частині зустрічі глядачі висловили свої враження про творчість Любові Федорівни, поділилися спогадами й вітаннями. «Ця жінка не просто ділиться піснею чи поезією! Вона віддає людям свою любов, саму себе! І за це їй наша любов і подяка», – говорили численні учасники зустрічі. Традиційна фотосесія з авторкою зафіксувала приємні моменти події, а запашна кава зі смаколиками надала невимушеності і теплоти спілкуванню. Нових віршів і пісень очікують від Любові Мілевич її шанувальники, щиро бажають їй здійснення всіх мистецьких задумів.

Фото події авторки

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Шторм Показати IP 12 Листопада 2018 18:59
Черговий крутий матеріал, Машо. Ти вмієш передавати атмосферу.
глядачка Показати IP 12 Листопада 2018 23:01
У цієї жінки прекрасне одухотворене обличчя. Як вона емоційно читає поезію! Пісні дуже мелодійні і западають в душу. Справжня Любов! щастя їй!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus