USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Каневі нагородили волинських шевченкознавців

21 Травня 2014 18:46
Море емоцій, нових вражень та приємних знайомств привезли з триденної екскурсії вихованці загальноосвітніх шкіл Рожищенського, Турійського, Луцького, Горохівського та Локачинського районів.

Поїздку для 40-ка юних шевченкознавців, яка відбулась з 16 по 19 травня.

«Нагородити переможців шкільних районних конкурсів, роботи яких присвячені 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка, вирішили під час поїздки до Канева. І ми намагалися організувати екскурсійний тур, аби охопити якнайбільше цікавих історичних об’єктів Черкащини. Для цього залучили кращих екскурсоводів та продумали програму шляхами двох найяскравіших постатей в історії цього краю – Тараса Шевченка та Богдана Хмельницького», - розповідає про поїздку керівник поїздки Василь Голоденко.

З його слів, у Каневі юні волиняни відвідали Чернечу гору, Шевченківський меморіал, музей Тараса Шевченка та музей «Тарасова світлиця». Після цього маршрут мандрівників пролягав через село Мошни, де оглянули Спасо-Преображенську церкву, збудовану архітектором Воронцовського палацу Джорджіо Торічеллі та село Шевченкове, де розташований Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка». Побували юні шевченкознавці у трьох селах, де ріс Кобзар – Шевченковому, Кирилівці та Моринцях.

Наступним пунктом маршруту став Чигирин, де діти оглянули резиденцію Богдана Хмельницького, залишки Чигиринської фортеці XVII століття, бастіон Дорошенка, музей Богдана Хмельницького. Не оминули увагою й пам’ятні місця періоду Коліївщини та Меморіалу героям Холодного Яру, поруч з яким досі росте 1100-літній дуб Максима Залізняка, висота якого 24 метри, а обхват стовбуру – понад 9 метрів.

Про враження від поїздки нам наперебій розповідали вихованки навчальних закладів Рожища – Ірина Ткачук та Марія Галаш. Вони наголосили, що раніше так далеко на екскурсії ще не їздили, а найбільше їм сподобались розповіді екскурсоводів, завдяки яким дізнались багато нового та цікавого про рідний край. Найбільше запам’ятався будинок Шевченка та краєвиди з Чернечої гори.

Учениця Турійської школи-гімназії Аліна Риль із захопленням змальовує мандрівку: «Нам все сподобалось, дуже цікаво було проходити місцями Тараса Шевченка та Богдана Хмельницького. Особливо сподобалась атмосфера в автобусі – ми співали, веселилися – було дуже класно».

«Найбільше запам’яталося, як ми піднімалися на Чернечу гору до могили Кобзаря. Було приємно покласти на його могилу квіти. Це перша моя поїздка. Була гарна атмосфера, що навіть не хотілося розлучатись, хотілося ще лишитися ще хоча б на один день, – зазначає Яніна Ковальчук із ЗОШ Городище-2 Луцького району.

Зазначимо, що групу школярів з кожного району супроводжували педагоги. Вони теж були під враженням від поїздки. Зоя Знаковська з Берестечківської школи Горохівського району не без хвилювання розповідає, що поїздка, справді, вдалась і мала надзвичайно велике змістове навантаження.

«Діти – в захоплені, і це ті діти, які взяли з цієї поїздки дуже багато», - підсумувала освітянка.

Нагадаємо, що конкурси юних шевченкознавців тривали впродовж квітня – у п’яти районних центрах області – Луцькому, Рожищенському, Локачинському, Турійському та Горохівському.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Семен Показати IP 21 Травня 2014 20:08
Не был бедным, ваш Шевчкено, каким его малюют. Взгляните на памятник возле ВДУ - в черевиках. В них только одна царица ходила. Раз одели, значит не в лаптях свои стихи писал. В биографии - имели несколько коров и т. д. Словом, имел статус выше среднего современного князька.
Семен Показати IP 21 Травня 2014 20:14
Козаки. Слушаем песни. Либо нещасливая доленька, (а кто виноват, что девушка тебя не любит, идет к москалю), либо пьян и все песни об этом. Как ни странно, во всех мультиках событий дореволюционных времен, снятых при СССР, слуги самые веселые люди, впляс преподносят еду королю, и этим счастливы.
Лучанка до Семена Показати IP 21 Травня 2014 23:08
Ваша малограмотність та неуцтво не дає право робити оцінку творчості та життєвого шляху генеального Кобзаря.Краще ніж писати різні дурниці,читайте Т.Г.Шевченка,якого вивчають напамять в цілому світі.Соромтесь своєї дурості і більше її не показуйте,може зійдете за розумного.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus