USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У луцькому військовому госпіталі цьогоріч пролікували понад 2 тисячі людей

17 Жовтня 2017 16:52
Від занепаду до госпіталю, у якому здійснюють сотні складних операцій щороку: як працює нині медичний заклад, де надають допомогу волинянам-учасникам АТО, прозвітував головний лікар Василь Криворучко.

Про це йшлося під час прес-конференції командира Луцького гарнізонного військового госпіталю 17 жовтня.

Василь Криворучко розповів, що Луцький гарнізонний військовий госпіталь є спеціалізований багатопрофільний лікувальний заклад охорони здоров’я Міноборони. Він призначений для надання медичної допомоги військовослужбовцям та пенсіонерам-ветеранам ЗСУ. Але, маючи сертифікат 1-ї категорії і ліцензію на провадження медичної практики, у закладі надають також медичні послуги цивільному населенню, пацієнти можуть проходити лікування за оплату. Кошти, які пацієнти сплачують за платні медичні послуги, надходять у касу, згодом – у держказначейство та перераховуються на рахунки спеціального фонду госпіталю. Ці гроші можуть використовувати на придбання медичного обладнання та медикаментів з дозволу департаменту охорони здоров’я Міноборони. Таким чином цього року отримали 200 тисяч гривень на закупівлю обладнання і 200 тисяч – на медикаменти.

Серед підрозділів, що працюють у закладі - приймальне відділення, хірургічне відділення з кабінетами ЛОР, офтальмолога і стоматологічним кабінетом. У 2017 тут відкрили ще й травматологічне відділення. Діють відділення реанімації та інтенсивної терапії, працює лабораторне відділення з бактеріологічною лабораторією. Нещодавно отримали сертифікат на проведення бактеріологічних досліджень. Також у госпіталі є відділення променевої діагностики з УЗД кабінетом і рентген кабінетом, чотири переносні та два стаціонарні УЗД-апарати. Працює тут і кабінет функціональної діагностики, ендоскопічний кабінет і аптека, а також підрозділи забезпечення.

У складі хірургічного відділення окремо виділене операційне відділення. У ньому є три операційні зали, один з яких обладнаний сучасним медичним обладнанням, зокрема лапароскопічною стійкою. Цьогоріч медичний заклад придбав також артроскоп, що дозволяє здійснювати оперативні втручання на суглобах і який зараз використовують у зоні проведення АТО, де працює фахівець з госпіталю. Вже виконали понад 10 самостійних оперативних втручань.

Протягом року в середньому лікують приблизно три тисячі людей. 80% пацієнтів - військовослужбовці та пенсіонери Міноборони, 20% лікуються за оплату або за договорами з організаціями. Амбулаторний прийом проходять до 10 тисяч пацієнтів на рік. Деякі військові за родом діяльності проходять поглиблений медогляд 2-3 рази на рік. У закладі працюють лікарі вищої категорії (17 осіб), 1 категорії - 5 осіб, 2-ї -3 особи. Більшість середнього медичного персоналу, медсестер, мають вищу категорію.

Протягом року виконують 700-800 оперативних втручань різного профілю, приблизно 600 з яких – операції високого ступеню складності. Цьогоріч пролікувалися понад 2,3 тисячі пацієнтів. Зі слів головлікаря, у медзакладі планують освоїти методику видалення діафрагмальної грижі лапароскопічним методом. У госпіталі працює уролог, який виконує надскладні оперативні втручання, наприклад, трансуретральну резекцію, що використовується при захворюваннях сечового міхура, відкриті оперативні втручання на нирках та сечоводах тощо. У медичних закладах Міноборони такі оперативні втручання виконують тільки у Києві, Вінниці, Львові, Харкові, Одесі та Луцьку.

З листопада 2016 року працює гінекологічний кабінет, тут виконують складні оперативні втручання.

У неврологічному відділенні цього року працює психіатр. Що ж до інфекційного відділення, то тут планують відкрити палату інтенсивної терапії. Також є судинний хірург, який виконує оперативні втручання на магістральних артеріях, наприклад, аорто-стегнове шунтування. Більшість оперативних втручань зараз становлять операції при варикозному розширенні вен нижніх кінцівок. Звертаються у госпіталь і демобілізовані військовослужбовці, у яких залишилися не видаленими металеві осколки після поранень.

Також працює фізіотерапевтичне відділення, а у підвальному приміщенні хочуть облаштувати кабінет лікувальної фізкультури. У приміщенні потрібно буде встановити стінки, вішаки тощо, для того, щоб пацієнти могли розробляти верхні та нижні кінцівки. Для успішного завершення ремонту у підвальних приміщеннях потрібно здійснити гідроізоляцію.

Цьогоріч майже на повну потужність запрацював стоматологічний кабінет, де готові виконувати вживлення штучних імплантів.

Завдяки підтримці волонтерів госпіталь на 100% укомплектований автотехнікою. Зокрема, тут використовують сучасний реанімобіль марки Mercedes, укомплектований усім, що необхідне для важкохворих (апаратом штучної вентиляції легенів, кисневими балонами, сучасними ношами). Пацієнтів можуть перевозити, до прикладу, у Львів або забирати з периферії у Луцьк. У західному регіоні такі реанімобілі є лише у Львові та Луцьку.

Також командир госпіталю повідомив, що за рік перебування на посаді не отримував скарг на якість харчування у медичному закладі, а на лікування прибувають військові з різних регіонів. Наприклад, військові з 30-ї ОМБ їдуть на лікування до Луцька, тому що їм подобається місто та госпіталь. Василь Криворучко зауважив, що пацієнтам організовували похід на «Ніч у Луцькому замку», забезпечили перевезення автобусом.

Наразі здійснили ремонт у п’яти палатах. У майбутньому хочуть відремонтувати таким чином усі палати, аби пацієнти почувалися як вдома.

Командир госпіталю подякував усім волонтерам, меценатам та представникам громадськості, які допомагають закладу. Так, свого часу прийняти літак з пораненими допоміг керівник військового аеродрому, який зумів під час ожеледиці висушити смугу. Допомагали усі служби – поліція, центр екстреної медичної допомоги, військовий ліцей. Василь Криворучко також висловив подяку благодійникам, які допомагають госпіталю, зокрема Фонду Ігоря Палиці, представникам української діаспори закордоном. Зі слів головного медика закладу, є навіть вуличні музиканти, які щомісяця приносять зароблені кошти, щоб придбати щось на потреби госпіталю.

Навантаження на лікаря у госпіталі збільшується, бо частина спеціалістів постійно зайняті у зоні проведення АТО – там неодноразово побували усі хірурги, реаніматологи та анестезіологи, вони мають бойовий досвід надання медичної допомоги. На ротацію їздять у передові госпіталі країни, де обмінюються досвідом надання допомоги при бойових травмах. Зі слів лікарів, небагато закладів в Україні можуть похвалитися таким досвідом та прогресом у військовій хірургії. Так, рятують важкопоранених, яких раніше вважали безнадійними шоковими хворими.

Працюючи у зоні бойових дій, медики луцького госпіталю надають допомогу також місцевому населенню. До прикладу, у серпні під час однієї з ротацій в Авдіївці у жінки передчасно розпочалися пологи. У непристосованому приміщенні без відповідної апаратури вдалося надати допомогу породілі та врятувати трійню, яку вона народила.

Своєю чергою, Волинський обласний військовий комісар Роман Кулик наголосив, що у 2014 році госпіталь доживав віку і вже було рішення про його скорочення. Проте станом на зараз госпіталь – один з найкращих в Україні, тож він хотів би подякувати колективу та керівнику закладу. Та запевнив, що ніколи не чув поганих відгуків про госпіталь. Голова «Спілки воїнів АТО Волині» Олександр Серватович підтвердив, що кількість персоналу, який може працювати у зоні проведення АТО в госпіталі порівняно з 2014 роком збільшився у декілька разів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Свинка Показати IP 17 Жовтня 2017 21:06
Прибиральницю додаткову найміть, підлога як в сараї.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus