USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У луцькому ліцеї вшанували пам’ять в’язнів концтаборів

11 Квітня 2017 22:10
З нагоди Міжнародного дня звільнення в’язнів фашистських таборів у Луцьку організували ряд заходів.

Так, 11 квітня минає 72-га річниця визволення в’язнів фашистських концтаборів, адже саме цього дня 1945 р. американські війська звільнили в’язнів Бухенвальда.

У Луцьку вшанували пам’ять в’язнів-жертв нацизму у Волинському обласному ліцеї із посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної сотні, до якого завітали представники влади, а також члени Луцької міської громадської ветеранської організації «Спілка в’язнів – жертв нацизму».

Голова Луцької міської ветеранської організації “Спілка в'язнів — жертв нацизму” Валентина Лазарук підкреслила, що заходи такого роду надзвичайно важливі, особливо для молодого покоління: «Це передача тих бід, які пережили ці люди, знаходячись у концентраційних таборах. Це діалог поколінь».
Відомо, що в часи Другої світової війни на території Європи загалом функціонували 14 033 пункти примусу, придушення та знищення, де нацисти утримували 18 мільйонів осіб, із яких 11 млн загинули.

Тому захід традиційно розпочався із хвилини мовчання в пам’ять про померлих. Також присутні переглянули кадри, які задокументували основні моменти діяльності таборів.
«Не можна без хвилювань і сліз дивитися на ці кадри… Нам багато розказували про війну, наводили приклади, але те, що я побачила ще в юні часи, коли побувала в Бухенвальді, напевно закарбувалося назавжди в моєму серці», – зазначила заступниця голови Волинської ОДА Світлана Мишковець.
Керівник відділу з питань гуманітарної та соціально-культурної сфери Волинської обласної ради Галина Карнаухова поділилася з присутніми історією своєї родини: її дідуся та бабусю свого часу вивезли на роботу в табір до Німеччини, де вони й познайомилися.

«Війна – це жахлива річ. На війні гинуть люди. Але навіть на війні трапляються речі недопустимі, які не мають права існувати навіть на війні. Це коли ні в чому невинних людей, зокрема жінок, дітей, старших за віком осіб, інтернують, розміщують у концтаборах, де створюють жахливі умови, коли життя людини перетворюється в суцільну боротьбу – боротьбу за те, щоб вижити, щоб втриматись у цьому світі», – зазначив заступник міського голови Григорій Пустовіт.

Та додав: «Ми повинні пам’ятати про тих 18 млн осіб, які стали жертвами концентраційних таборів. Такі заходи, а також той факт, що ще живі люди, які перенесли всі жахіття нацистських таборів, потрібні для того, щоб «ми не забували, пам’ятали й більше не допускали» подібних речей».
У луцькому ліцеї також детальніше представили долі окремих осіб, які пережили концтабори, а сьогодні є членами «Спілки в’язнів – жертв нацизму». Вихованці ліцею підготували для них вірші та пісні, які зворушили всіх присутніх, а декотрих розчулили аж до сліз.
«Сьогодні ми відзначаємо свято. Чому свято? Бо, незважаючи на те, що нацисти знущалися над нами, намагалися нас знищити, їм це не вдалося. Ми вижили, живемо і зараз відчуваємо, що нас шанують і підтримують», – зауважив заступник голови правління «Спілки в’язнів – жертв нацизму», колишній малолітній в’язень нацистських концентраційних таборів Олександр Ніколаєв.
Членам Луцької міської громадської ветеранської організації, особам, яких примусово вивезли до концтаборів, які пережили усі їхні жахіття, також вручили грамоти від голови Волинської обласної ради, голови Волинської ОДА та міського голови Луцька.

Нагадаємо, сьогодні на меморіальному комплексі «Вічна Слава» у Луцьку духівники відслужили панахиду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
777 Показати IP 12 Квітня 2017 02:09
Сучасному поколінню та війна так собі, а наступним - взагалі байдуже буде. Треба дивитись в майбутнє, а не порпатись в минулому
Но й Показати IP 12 Квітня 2017 05:49
час вже споминати жертв совєтских концтаборів, які вважаю були ще жорстокішими від німецьких. В них замикали громадян в мирний час, морили голодом, виснажували працею, вбивали за надуманими "гріхами". А протягом існованя "видуманого раю на землі" система закатувала понад 115 мільонів власних громадян. Вічна їм память!!!
Всезнайко Показати IP 12 Квітня 2017 08:11
А Пустовіт розказав, що в концтаборах наглядачами були українські націоналісти?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus