USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку дітей навчали художньому ремеслу XV сторіччя. Фото

13 Липня 2019 20:56
Оригінальний майстер-клас пройшов 13 липня у книгарні «Є»: художниця і майстриня Ірина Сардак-Бондарук вчила гостей мистецтву створення екслібрисів.

За цим хитромудрим словом, яке з латини перекладається – «з книжок» ховається назва спеціальної печатки для книголюбів. Ірина розповідає, що ще у XV сторіччі виникла традиція малювати на сторінках фоліантів, які тоді коштували дуже дорого, спеціальний герб або логотип власника.

Згодом, коли винайшли книгодрукування і видання стали доступнішими, такий герб трансформувався у спеціальну печатку, яка користується популярністю і сьогодні. Усі відомі родини, багаті люди, книголюби та великі бібліотеки мали і мають свої екслібриси.


Майстриня каже, що зацікавилася мистецтвом створення книжкових печаток під враженням від батькового екслібриса. Він і сьогодні викликає у неї захоплення. Своє перше «штемпельне» зображення вона намалювала у студентські роки. І з того часу створювала різноманітні малюнки — і для себе, і для інших.

Сьогодні ж під керівництвом Ірини Сардак-Бондарук екслібриси для власних бібліотек вигадували дорослі та діти. Звичайно, повністю відтворити технологічний процес — із вирізуванням зображення на дерев’яній, гумовій чи силіконовій основі було б складно. Натомість, учасники вигадували дизайн власних печаток — кожна з них повинна містити малюнок і текст «ExLibris» або «З книг» та ім'я власника. Після цього художниця, трішки підправивши зображення, відсканувала їх, роздрукувала на самоклеючому папері і вручила юним «дизайнерам».

Задоволені учасники майстер-класу одразу застосували саморобні екслібриси за призначенням — наклеївши на сторінки книг.



Фото: Олександр Дурманенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus