USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку немає санітарного контролю за продуктами на ринку

5 Липня 2014 19:00
Санітарію в закладах торгівлі і харчування Волині ніхто не перевіряє. Тому народних обранців волинські депутати проситимуть повернути колишню санстанцію, або врегулювати це питання.

Перевірити заклади торгівлі і харчування санепідслужба не може без дозволу центрального органу виконавчої влади. Тож, якість продуктів харчування, які продаються на ринках області, в магазинах і закладах харчування, залишаються на совісті виробників і продавців.

Законодавчі зміни, які планують запровадити у Верховній Раді, дадуть ще більше волі виробникам. А ось контролювати, які ж продукти продають волинянам – практично ніколи. Та й висновки ревізорів несуть здебільшого плановий характер. Тому Луцька міська рада пропонує звернутися до Верховної Ради України, аби депутати повернули колишні функції санстанції.

Про це говорили під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я людини, материнства та дитинства вчора, 4 липня.

Зокрема, заступник начальника Головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби в області Лариса Дудковська повідомила, що згідно із законодавством служба без дозволу центрального органу виконавчої влади не може здійснювати перевірки суб’єктів господарювання. Всі нормативні акти, які це регулюють нині, чекають поправок від депутатів. Та ці поправки дадуть ще більше прав виробникам, аби контролюючі органи якомога менше тиснули на бізнес.

«Відповідальність за якість продуктів харчування лягає повністю на виробників і суб’єктів господарювання, які їх реалізують», - пояснила вона.

Навести лад із якістю продуктів харчування в області у службі пропонують, створивши муніципальні робочі групи, до роботи яких залучити й працівників санітарної служби, щоправда, рішення цієї комісії мають рекомендаційний характер.

Нагадаємо, як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, якість продуктів харчування у закладах торгівлі практично не перевіряють. До прикладу, у луцькому «Сільпо» пропонували покупцям елітну рибу з прилавка, на якій вільно сиділи мухи. Санепідемстанція розводить руками: «Не перевіряємо їх, бо немає людей - у нас скорочення». Ініціювати розслідування у супермаркетах готові, хіба у разі масового отруєння.

Та пропозиція санепідслужби не надто тішить органи місцевої влади. Зокрема, начальник управління розвитку підприємництва та реклами Луцької міської ради Олександр Козлюк каже, що подібні комісії в місті є, та користі вони практично не приносять.

«Коли приходить комісія на той чи інший об’єкт, на який скаржаться, то санстанція не може перевірити, бо вони мають отримати дозвіл з Києва. За той час, поки дадуть погодження зі столиці – помилки можуть і виправити. Але санітарні норми – це життєдіяльність міста. На сьогоднішній день місто живе фактично без санітарного контролю. Хто має перевіряти якість продукції? Ні муніципальна дружина, ні правоохоронці не є фахівцями в цій сфері. Це ви подивіться, що робиться на ринках Луцька…», - зазначає він.

З його слів, міський голова уповноважив Олександра Козлюка заручитися підтримкою депутатів облради, аби ті ініціювали звернення до профільного міністерства, щоб відновити повноваження санепідемстанції, які вона мала до реформи 2012 року. Запропонували членам комісії й затвердити текст звернення.

А ось Лариса Дудковська додає, що згідно з 860 постановою Кабінету міністрів, об’єкти контролю поділені на три групи. Заклади ресторанного бізнесу і заклади торгівлі належать до групи № 3 – «незначної групи ризику» і перевіряються один раз на 5 років. На запитання, коли востаннє якийсь із таких закладів Луцька перевіряла служба, вона відповісти не змогла, лише припустила: «Напевне проводилась за планами».

«Контролю немає ні в ресторанних закладах, ні в закладах торгівлі. Ми не знаємо, що купуємо. Хіба не краще попередити хвороби, піклуючись про якість продуктів, аніж потім вирішувати, чому так дорого лікуватися в лікарнях?», - зазначає Олександр Козлюк.

Натомість начальник Головного управління ветеринарної медицини у Волинській області Богдан Лозинський каже, що повернення санепідемстанції - крок назад, бо це буде чергова спроба тиску на бізнес.

«Що було при радянські владі, що було 10 років тому - нічого не змінилося. І сказати: давайте зразу ж нагрянемо знову на підприємців і давайте їх душити - це черговий прес на бізнес. Загальні засади Закону Про державний контроль та нагляд – виключно європейська практика. В країнах Європи державна політика – це загальний моніторинг безпеки продуктів, який проводиться вже і у нас», - переконує він. І додає, як визначити якісний продукт: «Ніколи дешеве не може бути високої якості».

Та члени комісії погодилися, що нинішня ситуація потребує вирішення. Тому депутати прийняли за основу пропоноване звернення до Верховної Ради України. Також в цьому документі вони планують задати питання профільному міністерству, яким чином органи місцевої влади мають діяти, аби в закладах торгівлі та харчування дотримувалися санітарних норм і контролювалася якість продуктів харчування.

Проект рішення із зазначеними змінами депутати підтримали і рекомендували прийняти його під час чергової сесії облради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
свідок Показати IP 5 Липня 2014 19:08
зарубайки гроші вибивають регулярно! раніше хоть тільки жирна на старому базарі,тепер щей синочка вперла на варшавку! це смішно гроші і так гребуть а порядку немає!!!!! за що вони вибивають гроші!!!
свиня Показати IP 5 Липня 2014 19:12
да зарубайкі рулять!!!! правий сектор де ви коли потрібні????????? чи може вони вже відкупилися і вас????????
гога Показати IP 5 Липня 2014 19:20
даааааааааа вони хочуть більше перевірок то треба ,щоб Зарубайки розплодились і все буде норм!!!!колись я стикався з тими кровопивцями((((
підприемець Показати IP 5 Липня 2014 19:33
зарубайки вже всіх замахали, скільки він буде від прокуратури відкуплятись !!!
майдановець Показати IP 5 Липня 2014 19:34
Правий сектор також мабуть на підсосі у Зарубайків !?
покупець Показати IP 5 Липня 2014 20:20
хто такі ті зарубайки????? правда такі всемогучі.....???
нижній сектор Показати IP 5 Липня 2014 21:05
а й правда чому ніхто не займеться цими хабарниками?????????вони хочуть зробити їх ще більше!! Правий сектор де ти???коли потрібний людям?????
ветеринар Показати IP 5 Липня 2014 21:34
а старого мали посадити Зарубайка відкупився,зняли з посади головного лікаря ,а що тепер знову при владі!!!!ще своїх виродків попристроював на посади це зовсі абсурд!!!!!
оля Показати IP 5 Липня 2014 21:46
зробіть порядок на риках!!!! влада для чого нові корупціонери........ в з старими розберіться!!!!!
ха х Показати IP 5 Липня 2014 22:11
банда КЛАН Зарубай...
свиня Показати IP 5 Липня 2014 22:13
Правий сектор АУУУУУУУУУУУУУ!!!!
бактерія Показати IP 5 Липня 2014 22:17
я вас всіх достану...)))
пасаж Показати IP 5 Липня 2014 22:42
да бабло вони люБЛ*,Ь!
Ірина Показати IP 6 Липня 2014 21:35
Все ж таки Луцькій міськрайонній СЕС - респект! Тільки доколи Ульчак буде розпинатися сам? Де Янко?
Лучанин Показати IP 24 Листопада 2014 16:45
Я не знаю хто такі Зарубайки, але вбачаю неетичне ставлення до них! Панове читайте примітку: - УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.
рубач на ринку Показати IP 24 Листопада 2014 18:42
Сім'я Зарубайків не при владі, вони апаратні працівники служби. Знаю бо працював в цій системі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus