USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку показали «Терновий шлях» України

3 Квітня 2015 19:00
Чим жила Україна у 2014 році, показали у Луцьку під час XVI Міжнародної фотовиставки газети «День».

Світлини можна побачити з 3 по 19 квітня у бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Нагадаємо, щороку до Луцька приїжджає фотовиставка газети «День». Традиціно на ній представлені світлини, які демонструють те, чим жила країна весь попередній рік.

Цьогоріч символом фотовиставки став терен, оскільки країна у 2014 році, направду, пройшла тернистий шлях. Для українців минулий рік став «концентратом викликів і випробувань». Але разом з тим терен є символом захисту, адже за міфологією якщо нечисть вколоти терновою колючкою, то вона втрачає свою силу.

Головний редактор «Дня» Лариса Івшина пояснила: якщо погортати всі альбоми газети з матеріалами фотовиставки, можна оцінити, який складний шлях пройшла Україна.
«Якщо подивитися з одного боку, то в нас ніби й була своя держава. Але є світлини, які свідчать, що, можливо, це було імітацією держави. І ця гостра криза, яка виникла, була закономірним фінішем імітації. А поруч народжувалося те, що мало стати справжньою українською державою і, я переконана, в життєздатності того нового, яке ми маємо підтримати і захистити», - пояснила вона.
Власне, Лариса продемонструвала дві фотографії, які проілюстрували її слова. Так, переможцем 2000 року стала робота під назвою «Льонька політика», де зображений «народний правдоруб з поглядом Устима Кармалюка і Миколи Джері», а на руці в нього - тату з написом «Поганяй, но знай меру».

А у 2014 році гран-прі виграла робота «Позивний «Сокіл», де на глядачів дивиться простий хлопець, колишній електрик, а нині - танкіст з вибитим татуюванням у формі українського тризуба і написом «Воля або смерть».

«Це - той шлях, який пройшла частина суспільства в пошуках себе. Чи могло б обійтися без кризи і війни? Напевне могло б. Були певні передумови до цього і політичні шанси. Але набагато більші були пороки та інерція. І основне, що ми повинні зрозуміти з тих випробувань – те, що ми не маємо права жити, як досі. Це привело і до втрати Криму, до війни і до кризи, і до імітації державності», - вважає редактор «Дня».

До слова, фото «Сокола» викупили меценати і подарували школі, в якій він навчався. Так народжуються нові герої. Також показовою є історія дівчини-снайперки батальйону «Донбас», яка в цивільному житті є візажистом.

Варто зазначити, що фотовиставка, як і кожного року, відбулася за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Цьогоріч завдяки Фонду вдалося організувати доїзд виставки. Крім того, як розповіла заступник голови правління Фонду Ірина Констанкевич, міські бібліотеки отримають нові примірники книги «Україна incognita. ТОП 25».
«Фонд уже не один рік співпрацює з газетою «День», триває вона від часу заснування фонду, і це зрозуміло і природньо, адже Лариса Івшина є членом наглядової ради Східноєвропейського національного університету, а головою наглядової ради є Ігор Палиця. Цього року, ми придбали книги «Україна incognita. ТОП 25» для усіх бібліотек міста, щоб у кожній з них був примірник. Раніше ми робили передплату газети «День» для шкіл міста. Зараз ми це робимо для військового госпіталю та госпіталю інвалідів війни. Адже, крім фізичної реабілітації, їм потрібна і духовна підтримка. А газета «День» містить в собі матеріали, які дають і знання, і наснагу. А ось серія «Україна incognita» - сьогодні актуальна, як ніколи», - вважає Ірина Констанкевич.
Враженнями від виставки поділився і Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

«Все побачене мною надихає до життя. Тут немає остраху. Фотовиставка має оптимістичний характер, надихайте людей. Україна – найкраща держава в світі, і все в нас буде добре», - зауважив він.


«Один хлопець в Фейсбуці запитав: «За що нам це все?», але важливіше, що він написав: «Особисто мені – я знаю за що». Ця загальнонаціональна, тиха розмова з собою привела б до очищення. Лицемірство, неправильні кроки та голосування в сумі своїй обвалили країну і дали можливість ворогам скористатися нашою слабкістю. А сьогодні прийшли нові герої через жертви і страждання, і ми обов’язково переможемо», - резюмує редактор «Дня».

Власне, на виставці представлені 150 робіт. На цих світлинах – Революція Гідності, перші особи країни, війна на сході. Але укладачі виставки не відмовилися від світлин з простого життя, які демонструють щирий оптимізм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
3@ Показати IP 3 Квітня 2015 19:31
Доскакали що лишились босі й голодні, а ще й дах над головою заберуть! К
Анонім Показати IP 3 Квітня 2015 22:28
Терновий шлях Украины заключается в том, что ПРАВИТЕЛЬСТВО Яценюка уже украло в 2 РАЗА БОЛЬШЕ, ЧЕМ Азаров-Янукович за все время своего правления. С чем вас и поздравляю. Скачите дальше.
Анонім до Анонім Показати IP 4 Квітня 2015 03:30
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus