USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як оборонявся Луцьк 70 років тому

31 Січня 2014 13:37
70-річчя визволення Луцька від німецько-фашистських загарбників у обласному центрі розпочали з покладання квітів до братських могил у мікрорайонах Теремно, Вересневе, на вулиці Гнідавській сьогодні, 31 січня.

У всіх трьох місцях захід відбувся одночасно о 12 годині. Наймасовіший захід відбувся біля братської могили, яка розташована поблизу Теремнівських ставків. Попри морозну погоду, кілька десятків лучан прийшли віддати шану воїнам, які загинули в боях за Луцьк. Окрім покладання квітів там відбулася панахида.

Директор Теремнівського будинку культури Олена Музичук розповіла, що в часи окупації Луцьк мужньо тримався. За цей час окупанти знищили всі підприємства, розстріляли майже 40 тисяч земляків.


«Визволення Луцька розпочалася 1 лютого, в містечку Теремно (тоді це був повноцінний населений пункт, а не мікрорайон Луцька), яке зайняла кавалерія 7 гвардійського корпусу під командуванням гвардії полковника Ніженка. Вони відбили окупантів і залізничну станцію «Луцьк Східний» . А 2 лютого о 6 ранку війська під командуванням генерал-лейтенанта Баранова зайняли центр міста. 5 лютого військам, які визволяли Луцьк, салютувала Москва», - розповідає вона.

Після того, як загиблих відспівали священики, до обеліску поклали вінки від міської ради, військкомату, будинку культури і просто небайдужих людей.


Нагадаємо, згідно з розпорядженням, підписаним міським головою Миколою Романюком, заходи продовжаться до 2 лютого. У день 70-річчя визволення Луцька від німецько-фашистських загарбників відбудеться панахида та покладання квітів до пам’ятного знаку Невідомому солдату на меморіальному комплексі «Вічна Слава» за участю представників влади, громадських організацій, галузевих підприємств, установ, ветеранів, учнівської молоді.

У бібліотеках, музеях, школах міста відбудуться тематичні години, уроки-екскурсії, літературні виставки, експозиції, що висвітлюють події визволення міста Луцька від німецько-фашистських загарбників.

Крім того, з міського бюджету одноразову матеріальну допомогу за поданням Луцької міської організації ветеранів України виплатять ветеранам із числа колишніх партизанів та підпільників, які в роки Великої Вітчизняної війни були учасникам партизанського руху у партизанських загонах та з’єднаннях, що діяли на території Волинської області, а також дружинам померлих визволителям Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сергій Показати IP 31 Січня 2014 15:45
70 років пройшло, а до цих пір не знають які з'єднання чи частини визволяли Теремно і Луцьк. А міфічний якийсь 7 корпус якогось міфічного Ніженка там і близько не був. СОРОМНО!!!!!
Всезнайко Показати IP 31 Січня 2014 16:01
А неофашисти тепер майданять...
Хурман Показати IP 31 Січня 2014 17:49
То Луцьк все-таки оборонявся від наступаючих червоних орд?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus