USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку зробили важливий крок до об’єднання церков

5 Червня 2014 14:50
Важлива подія, пов’язана з питанням єднання розділених православних України, сталася в Луцьку. Представник Української Православної Церкви (Московського Патріархату) взяв участь у заході Київського Патріархату. 3-го червня архімандрит Віктор (Бедь) став учасником міжнародної науково-практичної конференції «Православна Церква в сучасному суспільстві: проблеми та перспективи», яку провела Волинська православна богословська академія (ВПБА). Про це повідомили у прес-службі волинської єпархії.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, депутати Волиньради ініціювали об’єднання церков в Україні. Нагадаємо, у травні Волинська обласна рада звернулася до Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія з проханням активізувати роботу комісій для ведення діалогу і зробити все можливе для подолання розділення Православ’я в Україні та створення єдиної Помісної Української Православної Церкви.

Під час конференції 3 червня отець Віктор передав вітання від Предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) на адресу волинської духовної школи.

Також він порушив тему об’єднання православних спільнот в Україні у Єдину Помісну Православну Церкву. Зокрема зазначив: «Це треба зробити для того, щоб Україна була цілісна в першу чергу духовно, а через духовну єдність, щоб вона була цілісною національно». Своє перебування у ВПБА промовець пояснив так: «Добре, що на сьогоднішній день, дякуючи Господу Богу і нашому розумінню, навіть оця зустріч, де і я запрошений на неї, за що я гарно дякую і з радістю відкликнувся, є продовженням того, що ми два роки тому в Ужгороді запросили представників всіх духовних шкіл УПЦ (МП), УПЦ КП, УАПЦ, і як бачите – це пішло тільки на користь. Добре, що потребуємо і відчуваємо необхідність цієї єдності!»

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл щодо цього сказав: «У нас, поряд, є два духовних навчальних заклади Московського Патріархату, і все нам не вдається налагодити якусь співпрацю, хоч ми й пропонуєм. Пропонуєм, щоб наші викладали там, а викладачі цієї семінарії – в нас... Ось такі пом’якшуючі моменти для поєднання двох Православних Церков, навчальних закладів. Я не кажу про Євхаристію як вершину поєднання Церкви, а хоча б на рівні порозуміння і розмов, як співгромадяни». Тож владика щиро подякував представнику цієї конфесії за дружній візит.

Треба зазначити, що православним Волині справді не вдається налагодити діалог і співпрацю. Не можна сказати, що причина цьому в небажанні духовенства Київського Патріархату. Бо неодноразові пропозиції з нашої сторони наштовхуються на холодне ігнорування представників УПЦ (МП) – як від митрополита Нифонта, так і єпископа Володимира. Єднання ж все одно розпочинається. Але сумно та прикро, що не насамперед між волинянами.

Архімандрит Віктор (Бедь) є ректором Ужгородської української богословської академії імені Святих Кирила і Мефодія, Карпатського університету імені Августина Волошина, президентом Міжнародної академії богословських наук, уповноваженим УПЦ (МП) з питань освіти і науки. Він доктор богословських наук, доктор юридичних наук, професор, академік.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лучани Показати IP 5 Червня 2014 15:19
Якщо Ніфонт не піде на пенсію, обєднання не буде.
Ганьба нашим москали Показати IP 5 Червня 2014 17:19
То московський священик із Закарпаття може єднатися з Київським Патріархатом, а наші волиняни, поліщуки де?..
001 Показати IP 5 Червня 2014 17:45
Яке діло має взагалі Волиньрада до церковного життя? Чого втручається? Елементарних азів в цій справі не знає. Розкольники спочатку відкололися, а тепер хочуть оскверняти церкву, об'єднуватися! Нехай спершу покаються! А наші (поки що) священики будуть перед Богом відповідати за такі діяння, за зраду перед Богом і Церквою!
Анонім до 001 Показати IP 5 Червня 2014 22:28
А ти думаєш, що не будеш відповідати за свої слова? Може, вже домовився наперед?
001-му до 001 Показати IP 6 Червня 2014 11:35
Об’єднання православних Церков в Україні - це питання нашої національної безпеки. Так що Волиньрада має до цього діло. А щодо причин і наслідків церковного розділення - читай історію, як утворювалися помісні Церкви і не будеш торочити дурню.
Анонім Показати IP 5 Червня 2014 21:14
давно треба припинити гроші на москву відправляти + нехай попи податки платять - вони ж гроші за свої послуги беруть
Заувага до Анонім Показати IP 6 Червня 2014 11:38
Щодо Москви - погоджуюся. А щодо податквів, то зверни увагу: вони сплачуються жертводавцями + податки стягуються з зарплат священиків. Може Ти не знав цього.
читач до аноніма Показати IP 5 Червня 2014 23:07
шановний друже.Ви якщо не компетентний в цих питанях то хоч не виставляйте це на люди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus