USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Рожищенському районі за зачиненими дверима пустили з молотка 50 га землі

8 Листопада 2019 14:03
У закритому режимі понад 50 гектарів землі у Копачівській сільській раді пішли з молотка в оренду. Ані журналістів, ані громадських активістів на аукціон не пустили. Орендарем стала фірма, що займається лісопильним виробництвом. Та сама, яку підозрюють у незаконній вирубці та вивезенні лісу, йдеться у сюжеті Аверсу.

Як пояснили журналістам, аукціон відбуватиметься у закритому режимі, і розпочинати його не хотіли, доки ті знаходилися в кімнаті. Мовляв, фірма, яка організувала торги, має на це законне право.

«Проте ніяким чином у законодавстві це, насправді, не регулюється, тим паче, коли справа стосується комунальної власності. А фірма, яка організувала торги, посилалася на власні правила», - йдеться у сюжеті.

Зі слів директорки фірми-виконавця аукціону Юлії Федчук, журналісти мали заздалегідь попередити про свою присутність.

Не вдалося проконтролювати торги й місцевим активістам, а сільські мешканці про земельний аукціон взагалі нічого не чули.

Організатори торгів, своєю чергою, кажуть, що інформація про майбутні торги була оприлюднена на офіційному сайті Дежргеокадастру.

Люди ж кажуть, що ніякого оголошення вони не бачили і про майбутні торги їх ніхто не попереджав.
«Може на це і розраховувала сільська рада? Бо ж охочих придбати копачівську землю і так вистачало. Загалом – семеро учасників, двоє – на земельну ділянку сільськогосподарського призначення у селі Уляники площею в 2 гектари, та п'ятеро – на площу у 48 гектарів у селі Башова. І всі – юридичні особи, тобто представники певних фірм. Жодного учасника із самої сільської ради. Землі немало, і ціна за неї відповідна – бюджет громади поповниться на понад півмільйона гривень. Лише за ділянку в 48 гектарів у місяць орендарі сплачуватимуть близько 37 тисяч», - йдеться у сюжеті.

А перемогло у торгах ТзОВ «Фурніро». Керує підприємством Руслан Деричинський, який, крім того, є очільником та засновником ще низки фірм. Його партнер по бізнесу - Володимир Вдовенко, який теж має далеко не одну фірму. В основному їхня діяльність полягає в деревообробній промисловості.

І саме на фірмі Вдовиченка-Деричинського в Рожищі журналісти телеканалу «Аверс» проводили розслідування – на деревообробному підприємстві «Цунамі» зафіксували сотні дубів без державного маркування. А під час відеозйомки на знімальну групу напали озброєні чоловіки, побили камеру та нанесли тілесні ушкодження оператору та кореспондентці. А правоохоронці, які прибули на місце події, відмовилися приймати від представників преси заяви про напад, грабіж і про те, що на території ТзОВ «Цунамі» знаходиться, ймовірно, кількасот нелегально зрубаних дубів.

Виникає питання: для чого фірмі «Фурніро», яка займається деревообробкою, 48 гектарів землі. Можна припустити про так звану підготовку до початку ринку землі, адже коли знімуть мораторій на її продаж, орендарі будуть перші в списку покупців, і швидше за все, що вони її таки отримають майже за безцінь. У той час, коли про існування цієї землі не чув жоден мешканець Копачівської сільської ради.

До слова, фірми Деричинського-Вдовенка повсякчас беруть участь у земельних аукціонах, і чи не завжди виходять з них переможцями. Тож нині у довгостроковій оренді в бізнесменів - чи не сотні гектарів на Волині. Та ще одним відкритим питанням лишається активність держгеокадастру у Волинській області. У 2015 році Волинь була найбільш активною у земельних торгах – 131 ділянка, загальною площею – понад 3 тисячі гектарів.

«З такими темпами проведення земельних аукціонів ринку землі українські селяни просто не дочекаються, адже ні продавати, ні здавати в оренду просто не буде що. А зважаючи на те, що торги проводяться у закритому режимі, то вони про це й не дізнаються», - наголошують журналісти наостанок у сюжеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Фокус Показати IP 8 Листопада 2019 14:23
А на відео добре видно, що організовують підготовку до скупки землі помічники колишнього слуги народу. Гроші не пахнуть
Віктор Показати IP 8 Листопада 2019 15:12
Совтис тишком-нишком рулить...Ніколи та Україна не а заможною із-за таких хапуг.
Петро Показати IP 8 Листопада 2019 21:39
Совтис злодюга! Де правоохоронці?!
Аркадій Показати IP 9 Листопада 2019 18:28
ну хто вибрав це чудо головою отг!!!! Совтис ти вже і собі земельку десь наділив???...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus