USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через чуму у волинському селі знищили усіх свиней

3 Вересня 2016 23:18
Усього поголів’я свиней позбулися у волинському селі, де виявили африканську чуму.

Про це повідомляє Волинська служба новин.

У селі Кортеліси Ратнівського району, де виявили африканську чуму, позбулися всього поголів'я свиней: 30 знищили офіційно, з інших тварин господарі встигли приготувати для себе свіжину, – повідомляє ВРДНТУ.

Нагадаємо, Інформаційне агентство волинські Новини писало, що 11 хворих на чуму свиней знищили у Ратнівському районі. Раніше, 26 серпня, стало відомо, що в двох районах Волині виявили спалах африканської чуми свиней. В цих районах заборонили реалізувати свинину на ринках та магазинах, а також встановили ветеринарно-поліцейські пости зі шлагбаумами, попереджувальними знаками: на Любешівщині встановили 7 таких постів, на Ратнівщині - 2.

Лабораторно підтвердили лише один випадок захворювання. Але умертвляти було необхідно всіх тварин. Інакше поширення інфекції не уникнути. Селяни у розпачі: адже свинина – один із основних продуктів їхнього харчування.

«Одненьке було – і то зарізали вчора, і все. Ага, стушила на тушонку, воно маленьке було. Сказали, що будуть убивати, то я краще тушонку стушу, з’їм», – з розпачем каже мешканка села Марія Ребрук.

Кортеліський сільський голова Василь Жигаревич переконаний, що в усьому винні дикі кабани: «Чуму переносять дикі кабани, звірі, люди… Але ж дикі кабани в хлів не заходять. Він пройде полем тут, покопає картоплю, людина прийде картоплю копати так само – може занести».

Щоб вірус не вийшов за межі села, на виїзді встановили блок-пости. Усі інші дороги перекопали. Машини дезінфікують формаліном. Людей перевіряють, чи не везуть м’яса. Але чи повністю це завадить поширенню інфекції, ветлікар блокпосту, завідувач ветлікарні в Любомльському районі Григорій Дмитрук однозначно стверджувати не береться.

У селі – 400 дворів. Свиней тримали у 80% господарств. А карантин запровадили через одного кабана, захворювання якого підтвердили в київській лабораторії. Це й стало приводом для винищення поголів’я.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Волиняка Показати IP 3 Вересня 2016 23:59
Круто там у Кортелісах, всіх провіряють! А на Любешівщині ніхто нікого не провіряє. Хочеш заїжджай на тирсу, хочеш об'їжджай. Люди вже вкотре рятують владу від перенавантаження. У всіх навколишніх селах Любешова люди пустили свиней на свіжину. Клюнули!?!
вася Показати IP 4 Вересня 2016 04:10
Запам*ятай баран- АЧС-це,як СПІД- поки не вмреш- не вилікуешся.
житель с. Кортеліси Показати IP 4 Вересня 2016 10:32
Це лабораторно підтверджено 1 випадок, а сдохло в селі багато свиней і поки люди самі не почали вимагати дій в того самого голови ніхто й не думав оголошувати карантин. Чума вже пішла давно за межі села. А щодо перевірок на шлагбаумі, то перевіряють як і в Любешові.
Парадокс Показати IP 5 Вересня 2016 10:39
А в любешові голова райдержадміністрації заставляє керівників організацій збирати тушонку , по баночці на працюючого, нібито прокормити блокпости.
Волинянка Показати IP 5 Вересня 2016 21:43
Проте в Любешові стряпали лист в, якому заборонили продавати олію на ринку, через чуму свиней - парадокс, побачити б того листа і хто його підписав.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus