USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У волинському селі відкрили пам’ятник жертвам Голокосту

26 Грудня 2015 13:11
Учитель місцевої школи села Самари на Волині Володимир Оніщук дослідив розстріли німецькими окупантами кілька десятків євреїв. Результатом цього стало відкриття у Самарах на місці масового розстрілу пам’ятника. Для того, аби відшукати у заростях могилу, були проведені спеціальні дослідження.

Самари – одне з найвіддаленіших волинських сіл, проте і тут до Другої світової війни мешкало понад 60 єврейських родин. 31 жовтня 1942 року німецькі окупанти розстріляли 74 євреїв та 6 місцевих мешканців-українців, які надали у себе притулок єврейці. 73 роки братська могила була занедбана, біля неї поросли уже й дерева, - інформує «День».

Як повідомила журналіст районної газети «Ратнівщина» Марія Лях, вчитель місцевої школи Володимир Оніщук дослідив цю історію, результатом стало відкриття у Самарах на місці масового розстрілу пам’ятника. Для того, аби відшукати у заростях могилу, були проведені спеціальні дослідження. З 74 розстріляних євреїв встановлено імена 35 осіб і ці імена вказані на пам’ятнику.

З української родини були розстріляні чоловік, дружина, троє їхніх діток. Ще один син уникнув смерті, бо його тоді не було вдома, а одного відпустив вже з місця розстрілу поліцай... Наразі ніхто у Самарах не знає, чи живий той із синів, який мешкав у Росії в Архангельську, а ще один вже помер, живучи у Луганській області. Відомо, що він залишив трьох дітей, проте знайти їх також проблемно.

У меморіальному заході взяли участь директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський (Київ), представник Американсько-Єврейського комітету Олександра Врублевська (Берлін), Волинська громада прогресивного іудаїзму, Оксана Сущук, завідувач відділу редакційно-видавничої групи «Науковий Центр історичних студій Волині», краєзнавці і громада села.

На її думку, важливим підсумком події є те, що сьогодні українці розуміють, що євреї не є гостями на нашій землі, вони - частина нашої спільної історії, наших трагедій і подвигів, і ми спільно маємо боротися за майбутнє нашого громадянського суспільства, нашої держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
євреї не є гостями Показати IP 26 Грудня 2015 13:48
а повноправними господарями.
дідо Показати IP 26 Грудня 2015 14:33
До війни Луцьк був єврейським містом, були знищенні тисячі євреїв і нема жодного меморіала цим вбивствам.
Анонім Показати IP 6 Січня 2016 20:48
Дідо до війни тут проживали українці (бендери) і поляки. То хто вбивав євреїв? Думай, що пишеш.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus