USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Ворончині освітлили центральну вулицю

6 Березня 2017 23:21
Темні сільські вулички – радше правило, ніж виняток. Проте у селі Ворончині Рожищенського району центральну вулицю віднедавна освітлюють економні світлодіодні лампи. Жителі села в один голос запевняють: це – велике благо для громади.

За словами сільського голови Миколи Касянчука, брати участь у проектній діяльності громада розпочала з 2012 року. Завдяки співфінансуванню вдалося зробити капітальний ремонт ФАПу в Студинях (село входить до Ворончинської сільської ради). Громада переконалася, що завдяки таким проектам можна суттєво покращити інфраструктуру. Тому, коли в селі запланували відновити вуличне освітлення, місцева громадська організація «Діброва» вирішила взяти участь у конкурсі проектів Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», інформують у прес-службі Фонду.

«Попередньо ми підрахували кошторис і зрозуміли: самі не потягнемо. І Фонд нас підтримав. Щоправда, виставив умову поміняти старі електроопори на нові. Так що ми ще й поставили уздовж вулиці 17 новеньких електроопор, – каже голова громадської організації Руслана Панасюк. – Вирішили, що лампи треба ставити економні, світлодіодні. Їхня потужність – 30 ват, але світять прекрасно».

«Вуличне освітлення в нашому селі стали робити ще на початку 90-их років минулого століття. Ліхтарі трохи нам послужили. Потім почалися періодичні відключення, перебої електропостачання. Старі ліхтарі просто руйнувалися. А коли в селі запропонували відновити освітлення, всі були тільки за. Тепер в нас – як у місті: темної пори доби вулиця сяє», – каже житель Ворончина Володимир Демчук.

На центральній вулиці села розташовані сільська рада, церква, школа, дитсадок, ФАП, відділення зв’язку, дві крамниці. Тепер, щоб дістатися до певного закладу, жителям уже не потрібні ліхтарики. Узимку, коли швидко сутеніє, а дорога слизька, вуличне освітлення дуже виручає.
У подальших планах громади – «переселити» дитсадок в колишнє приміщення колгоспної контори. У Ворончині його зберегли від розпаювання. Добротна двоповерхова споруда розташована поряд зі школою.

Наразі у Ворончині 80 діток дошкільного віку. Отже, в села є майбутнє. Руслана Панасюк каже, що сільські активісти мають намір співпрацювати з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом», щоб розв’язати цю нагальну проблему. Для участі в конкурсі проектів уже є комплект документів.
«У листопаді 2016 року в рожищенське представництво Фонду з проектною пропозицією звернулося місцеве ГО «Діброва». Проект «Світле село Ворончин» можна охарактеризувати як соціально-економічний. Адже він передбачає покращення умов проживання і безпеку руху темної пори доби. Це другий проект такого типу в Рожищенському районі. У селі Топільному він на стадії завершення, – каже керівник представництва Олена Веремчук. – Фонд матеріально підтримує ініціативні громади, які прагнуть позитивних змін. У Ворончині вдалося відновити вуличне освітлення завдяки співфінансуванню місцевої та районної влад, а також Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Вірю, що попереду в нас – ще масштабніші проекти».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus