USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Клубі Інтелектуального Кіно дивилися фільм про Голодомор. ФОТО. ВІДЕО

22 Листопада 2012 14:54
Переглядом документального фільму «Живі» у луцькому Клубі Інтелектуального Кіно вшанували жертв Голодомору.

Переглянути стрічку режисера Сергія Буковського прийшло близько 20-ти людей, переважно - молодь. Захід відбувався у Волинському прес-клубі вчора, 21 листопада.

Більше години глядачі слухали розповіді свідків української трагедії та розповідь британського журналіста Гарета Джонса, який був очевидцем подій та його марні спроби «достукатися» до світової спільноти, звернувши їхню увагу на те, що коїлося в Україні в 1932-1933 роках.

Після закінчення фільму працівник відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Марія Філонюк дала невелику історичну довідку. Жінка наголосила на тому, що вона не є експертом у цій темі. Експертами вона назвала героїв фільму, які пережили трагедію. Фахівець зауважила, що це – одна з найбільш трагічних сторінок в історії українського народу, адже українці тричі потерпали від голодомору.



Окрім причин виникнення Голодомору, історик торкнулася питань про виселення населення зі Східної частини України, що стало поштовхом до підриву демографічної ситуації держави, також фахівець розповіла про висвітлення подій у західноукраїнській пресі тих часів. Зокрема, у Луцьку та Львові знали про те, що вимирають цілі села. Це підтверджують заголовки статей у друкованих виданнях такі, як наприклад, «Пекло в Совіцькій Україні», «Боротьба за хліб» тощо, у яких читачів заохочували збирати кошти та харчі для тих, хто голодує в Радянській Україні.

Варто наголосити, що на Волині, за словами Марії Філонюк, місцеві пошукові організації зафіксували 749 людей, які пережили Голодомор. Однак, встановити хто з них живий – надзвичайно складно.



Згодом глядачі поділилися своїми думками про фільм та розповіли про спогади своїх родичів, які були сучасниками Голодомору. На запитання «хто серед присутніх не вважає цю подію геноцидом українського народу» - усі промовчали.

Згадали учасники обговорення і пропаганду пам'яті жертв Голодомору Президентом України 2005-2010 років Віктором Ющенком. Одна з глядачок висловила таку думку: «Важливу роль в тому, що ми тут всі зібралися відіграв Віктор Ющенко. Якщо порівняти, то, коли він тільки прийшов до влади, ввели День пам'яті жертв Голодомору. Так, 3 роки назад у сусідніх вікнах у ці дні було 20 свічок, у два останніх роки – 10, а в останній рік світилося 6 свічок».



У присутніх виникало чимало питань щодо подій в України тих часів. Однак, на думку працівника відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею, тема Голодомору не є достатньо вивченою. Мовляв, чимало документів вивезли закордон, або просто знищили.

Завершився захід запрошенням глядачів на акцію «Засвіти свічку!», яка відбудеться у суботу, 24 листопада, на Замковій площі.

Фото «ВН» надав Волинський прес-клуб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
вадим Показати IP 22 Листопада 2012 15:35
про голодомор репетують найбільше там, де його не було. А там, де він був, - люди просто мовчки шанують цю трагедію, а не піаряться на ній.
Павло до вадим Показати IP 22 Листопада 2012 16:03
Вони як раз мовчки нічого не шанують оскільки їх завезли на ті землі, після геноциду 32-33 років!
Чеширский Кот до вадим Показати IP 22 Листопада 2012 16:34
вадиму. Клоун ты. Это трагедия миллионов, не можешь посочувствовать, лучше промолчи.
Лучанин до вадим Показати IP 27 Листопада 2012 21:56
Баран ти Вадим!
Макар Показати IP 22 Листопада 2012 16:18
Там де він,голодомор,був ,шановний пане Вадим,ЛЮДЕЙ не лишилось.Зостлись лиш нащадки тих,хто,повністю зломився і деградував до "будівника комунізму",попередньо з*ївши своїх дітей,або ті,що прибули на вільні від"куркулів-хахлів"землі і нащадки котрих,зараз послідовно голосують за Партію регіонів і комуністів,допомагаючи будуватьи Україну не для українців.
Бульба до Макар Показати IP 22 Листопада 2012 23:56
Не ведись на жидовскую пропаганду
Дід Панас Показати IP 23 Листопада 2012 22:18
С.ки. Жиди. Комуняки. В Луцке парады устраивают.... да, может и были какие-то гарантии при Советском Союзе, но ...ять - за это заплачено было кровью наших предков.
Дмитро Показати IP 23 Листопада 2014 13:41
Дайте ссылку для скачивания етого фильма

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus