USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку діє фотовиставка про Варшавське повстання

2 Серпня 2011 14:22
Масштабні полотна, фотостенди з образами трагедії солдатів Армії Крайової та мешканців Варшави експонують у Луцькій галереї мистецтв - 1 серпня там відкрилася виставка, присвячена 67-річниці Варшавського повстання.

Виставку підготувало Бюро публічної освіти Інституту національної пам'яті у Варшаві.

Відкривав виставку Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Томаш Янік, який зазначив, що за значенням не знайдеться більш масштабнішої міської битви у Європі, як Варшавське повстання.

Професор Єжи Еслер більш детально розповів про повстання. Він запевнив, що Варшавське повстання було спрямоване проти німців, але політично – проти «совєтів», які вступали у Польщу. «Чи варто було боротися знаючи, що втратимо столицю? – дає риторичне питання Єже Еслер.

«Ця дискусія може бути ввічлива і щира, бо ті люди, що ризикували, дали для Польщі найцінніше, хоч не так довго та все ж 63 дні свободи в страшному бою», - додав професор.

Всі присутні разом з ординарієм Луцької дієцезії Римо-католицької церкви єпископом Маркіяном Трофим'яком помолились за душі загиблих.

Відвідувачі на виставці мали змогу побачити, зокрема, масштабні полотна, у презентації яких використаний простір і світло, а також фотостенди з образами трагедії солдатів Армії Крайової та мешканців Варшави.

Художню цінність виставки доповнює презентація польського та німецького документального кіно, а також інформаційно-освітня частина, розроблена спеціально для молодої аудиторії.

Окремі стенди розповідають про боротьбу повстанців та спільні зусилля мешканців столиці, надаючи глибокий сенс таким поняттям як солідарність, героїзм, самопожертва.

Виставка діятиме щонайменше до неділі, 7 серпня.

Довідково:

Варшавське повстання 1944 року - повстання, організоване Армією Крайовою у Варшаві проти Третього Райху, що тривало від першого серпня до другого жовтня 1944 року. Метою повстання було звільнення Варшави, й відновлення некомуністичної Польщі. Повстанці розраховували на допомогу СРСР, але СРСР не зробив цього, бо не хотів відновлення некомуністичної Польщі, до ліквідації якої був сам причетний
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Alchak Показати IP 2 Серпня 2011 22:32
Варто згадати і розстріл поляками міссії Червоного Хреста, а то їх послухати -всі вони "білі і пухнасті".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus