USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку найбільший попит на гуцульські вишиванки? ФОТО

16 Вересня 2013 10:09
Півтисячі чоловічих вишиванок на вихідних виставили у центрі Луцька. Купити сорочку можна було за 300-500 гривень. Охочих поповнити свій гардероб вишиванками виявилося багато. Як купити стильну вишиванку і яким орнаментам віддати перевагу розповіла продавець Вікторія Івашина з міста Косів на Івано-Франківщині, повідомляє Gazeta.ua.
«Зараз найбільший попит на гуцульські вишиванки. Вони найбільше симпатизують чоловікам. Такі вишиванки виглядають по багатому, бо для їхньої вишивки часто використовують нитки чотирьох-семи кольорів. На Івано-Франківщині і Закарпатті сорочки щедро прикрашають вишивкою з геометричних і рослинних візерунків. Переважають поєднання червоного з жовтим і зеленим кольорами. Червоний постійно домінує», - говорить Вікторія Павлівна.
Івашина 12 років торгує вишиванками. Сорочки вишиває її мати і тітка. Продавець возить їх на виставки-ярмарки по всій Україні. Каже, аби сорочка давала золотавий відблиск, використовують нитки з двома-трьома відтінками жовтого кольору.
«Чорно-червона вишивка зустрічається рідше, ніж в інших регіонах України. Якщо купуєте сорочку з ручною вишивкою, поцікавтеся, яка майстриня її вишивала. Щасливою вважається вишиванка, над якою працювала заміжня жінка, яка живе у щасливому шлюбі, має хороше здоров'я, народила багато дітей. У таку сорочку вона вкладає хороші думки і ніби ділиться з майбутнім власником вишиванки своїм успіхом».
Також для чоловічих сорочок використовують золоті або сріблясті нитки, шовк, металеві блискітки і бісер.
«Переважають орнаментальні зображення тварин і птахів. На вишивках кожна тварина несе свій символ. Кінь означає силу, заєць – швидкість, голуб – вірність, сова – мудрість. Люди часто купують вишиванку і не розуміють, що на ній зображено. На гуцульських часто відтворюють заячі і вовчі зуби, воляче око, луску коропа і баранячі роги. Все це вважається своєрідними оберегами, що захищають людину від злих сил», - пояснює Івашина.
Крім кружечків, трикутників, ромбів і зиґзаґі, вишивальниці з різних регіонів України щедро прикрашають сорочки рослинними орнаментами – на полотні зображають барвінок, дубові листки, хміль та виноград.
«Зустрічається і древній символ «дерево життя» - у формі гілок і листя. Рослинним орнаментам віддають перевагу покупці з Дніпропетровська і Донецька, Харкова і Луганська. В Криму часто запитують вишиванки з бісера. Чоловічі бісером обшиваємо лише на замовлення. Їх рідко який чоловік відважиться одягти, бо дуже нагадують жіночі сорочки», - каже Вікторія Івашина.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus