USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку показали секретні документи про війну. ФОТО

6 Травня 2011 14:45
У Державному архіві Волині експонують ксерокопії розсекречених документальних матеріалів 1944 року.
Виставка під назвою «Допомога населення Волині фронту у 1944-1945 роках» відкрилася 6 травня, – повідомляє ВІП.
На ній представлені розсекречені документи часів Великої Вітчизняної війни, які раніше не експонувалися та ніде не публікувалися.
За словами головного спеціаліста відділу інформації по використанню документів національного архівного фонду Державного архіву області Любові Коць, виставка присвячена внеску громадянського суспільства у допомогу діючій Червоній Армії.
Для прикладу вона навела постанову військової ради третьої гвардійської армії від 25 квітня 1944 року, згідно з якою громадянське населення зобов’язане було відселитися з прифронтової зони.
«Слідом за нею через неділю вийшла наступна постанова, в якій йдеться про обов’язкове відселення з 25-кілометрової прифронтової полоси. Цій постанові надавалось важливе значення», – додала вона.
Також головний спеціаліст показала ксерокопію документа Волинського військового комісаріату, який датований 8 травня 1944 року. В ньому йдеться про призваних чоловіків на мобілізацію і військове зобов’язання по районах.
«Бачите, як тут багато людей призвано і направлено в діючу армію. Понад 44 тисячі осіб. З них військово-полоненних – понад триста. Є розбивка по національностях. Українців було направлено на фронт 35,9 тисячі осіб, поляків 7,1 тисячі, чехів 1, 2 тисячі особи», – розповіла Коць.
Інші документи інформують про надану районами допомогу у вигляді зерна, молока, картоплі, м’яса, яєць, овочів, тощо. Детально ці довідки показують, чим і якою кількістю райони Волині допомагали фронтовикам.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus