USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські села віддадуть «у руки» багатих і прогресивних. ФОТО

13 Листопада 2013 13:57
Іменні програми, що мають на меті розвивати волинські села, презентували у Луцьку.

Презентація програми ВіР (Відродження і Розвиток) відбулася 13 листопада у Волинському прес-клубі.

Як розповів президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських ініціатив Петро Лавренюк, однією з головних причин занедбаного стану сільських територій є відсутність в громадах підготовлених людей, носіїв спеціальних знань і умінь. Тобто, людей, які б організували життя громади, змогли б «підняти» село і запустити процеси економічного та соціального відродження, лідерів громади. З його слів, мета програми – віднайти людей, яким болить душа за свої території, та допомогти їм впровадити позитивні зміни. Інститут знайшов механізм іменних програм, що передбачають пошук принаймні однієї ініціативної людини. Це може бути і підприємець, і керівник або просто успішний професіонал,який або мешкає на цій території, або є вихідцем з неї.

Проект впроваджуватимуть у двох етапах – визначення проблеми та підбір «ліків» та підготовка команди місцевих змін.

Своєю чергою, інститут об’єднує небайдужих людей, здійснює навчання та підготовку фахівців та залучає зацікавлені сторони. Петро Лавренюк повідомив, що Інститут знаходить підтримку у службі зайнятості.





Начальник відділу організації профорієнтації Волинського обласного центру зайнятості Наталія Балакіна розповіла, що питання відродження села є одним з пріоритетних напрямків діяльності обласної служби зайнятості. Традиційно 50% громадян, що звертаються у службу – мешканці сільської місцевості. Питання відродження ремісництва, сфери надання послуг, дозвілля є важливим для того, щоб молоді люди, які виїжджають з села на навчання, прагнули повернутися додому. Протягом трьох років реалізовують освітній проект «Школа підтримки культури та туризму». В її рамках організовують семінари із залученням народних майстрів, управлінь молоді і спорту, туризму та культури тощо. Людям демонструють, яким чином можна започаткувати власний бізнес у сільській місцевості, знайти сферу прикладання своєї праці. Ще одним проектом служби зайнятості є зимова агрошкола, яку реалізовують протягом шести років. Під час семінарів мешканців сіл навчають відроджувати зайнятість на селі, орієнтують на створення кооперативів у певній галузі. Завдяки ньому люди отримують нові знання, досвід, контакти, а його результатами є розвиток підприємництва у сільській місцевості.



Презентували іменну програму Катерини Тєрєхової «Територія позитивних змін», що має на меті розвиток села Борохів Ківерцівського району шляхом навчання та активізації сільської громади. Адміністрування програми здійснює Благодійний фонд «Фундація суспільних інновацій». В рамках програми визначать проблеми території, створять мапу проблем та шукатимуть ресурси для їхнього вирішення, для чого створять робочу групу однодумців. Автор програми розповіла, що мешкає у селі з родиною вже впродовж шести років.

«Коли бачиш розвиток наших сусідів – Польщі, Німеччини, коли їдеш у їхні села та бачиш розвинуту інфраструктуру, то, повернувшись сюди, відчуваєш культурний шок. Розумієш, що з такими людьми, як наші українці – працьовиті, досить мудрі, які люблять свою землю, так жити просто гріх. Важко миритися навіть з такими, здавалося б, дрібницями, як централізований вивіз сміття, або чищення доріг взимку. Цієї зими ми цілий тиждень не могли виїхати з села. Захворіли діти, швидка виїхати не могла, дорога нечищена, неорганізованість», - розповіла Катерина Тєрєхова.




Серед інших проблем вона назвала відсутність закладів для дозвілля підлітків та молоді – у селі, мовляв, є лише чотири бари і більше нічого. Для менших дітей існує проблема з садочком, який неналежним чином облаштований і в якому бракує місць. Автор програми має на меті згрупувати людей,які здатні допомогти сільській громаді. Серед очікуваних результатів програми – розробка стратегічного плану розвитку території, визначення джерел фінансування на вирішення локальних проблем та діяльність робочої групи – активних лідерів громади.

Петро Лавренюк наголосив, що кожна ініціативна людина може запустити процес відродження своєї території. Особистий успіх можна трансформувати в успіх громади. З його слів, Волинський Інститут Підтримки та розвитку Громадських ініціатив готовий навчити кожного ініціативного лідера, з яких кроків потрібно починати організацію людей. Для інституту наразі найбільшою проблемою залишається пошук людей, які хочуть щось змінити на своїй території.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Семен Показати IP 13 Листопада 2013 14:01
Опять кріпаки.
На панщині пшеницю жала Показати IP 13 Листопада 2013 15:07
назад до 1861 року... Шевченко вже разів з двадцять в труні перевернувся!!!від оцих "ініціатив" новоявленого пАНА (бл..ь перепрошую) ПРЕЗИДЕНТА Лавренюка
Лучанка Показати IP 13 Листопада 2013 17:51
Лавренюк, як тобі зручно вдавати з себе такого благодійника, як ти вболіваєш за долю села!.. А поїдь-но в глуху глибинку, де і автобус не ходить, і де мобільний не завжди тягне І там свої ініціативи втули людям, які не мали де картоплину тяжко вирощену продати? Добре лідерів шукати по багатих селах! Чи вже держава геть дурна, що ще його Інститут фінансує? Кому Лавренюк і його команда потрібні, хто має гроші то і сам розвинеться. Була на його тренінгах, семінарі - тріпологія одна і бажання виділитись, любування собою розумним, люди сиділи і думали щоб скоріше замовк, бо сили слухати тої бредятини не було.
Ольга Показати IP 13 Листопада 2013 17:51
А мені здається, що ідея непогана
ME Показати IP 13 Листопада 2013 18:27
Головна ініціатива, яка б покращила село, - це нормальна цінова політика для виробника, і підтримка грошима від держави.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus