USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У виправних закладах дітей карають побоями та карцером. ВІДЕО

14 Червня 2013 09:59
В українських виправних закладах малолітніх злочинців перевиховують за допомогою побоїв. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Опитування, які провели харківські дослідники, виявили, що покарання важких дітей по-українськи не відповідає міжнародним стандартам. В Україні досі карають карцером навіть 10-річних, в туалет діти ходять строєм, а за непослух їх позбавляють розмови з рідними.

Жахлива трагедія трапилася з 10-річним Мишком, якого помістили в спецшколу не за рішенням суду - він не скоював злочинів. У хлопчика померла мама і відмовився тато. Мишка, який постійно втікав з дому, рідня віддала до спецшколи, де перевиховують маленьких правопорушників. Одного дня за невідомих причин Мишко у спецщколі дістав травму, наслідки якої через халатність медиків вилікувати не змогли. Поки фахівці зволікали, Мишко помер.

ТСН вдалося зняти хлопчика ще живим і радісним. Нині Фонтанську спецшколу закрили, а харківські дослідники провели опитування дітей у місцях позбавлення волі і вони були шоковані.

«У дитини не змогли діагностувати зараження крові. Сама система соціальної реабілітації там така, що для дітей, які там перебувають, завжди є ризик стати жертвою жорстокого поводження або навіть смерті», - повідомив директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін.

«Те, що ми там побачили, ми вжахнулися. Те, що дітям в якості покарання забороняють подзвонити додому. Нема слів. Те, що забороняють побачення з родиною в якості покарання. Для дітей 11-13 років такі покарання як карцер, куди їх вміщують за порушення режиму, - це неймовірно», - заявив співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Опитування майже ста неповнолітніх в'язнів виявило, що більшість ставали жертвами фізичного чи психічного насильства, а при зустрічах із міліцією та при арешті до дітей ставились так само безжально, як до дорослих. Колишній викрадач машин - Сергій - пригадує, як 15-тирічним його заарештували: «Після допиту в 12 ночі нас поселили в СІЗО. Мені 15 років. Розбули, розділи. Я заснув, прокинувся вранці і спершу не зрозумів, де перебуваю. Потім паніка і я головою мало не бився об двері. Нікому не побажаєш - дуже страшно». «Діти, молодші 14-ти років, у світі не підлягають кримінальній відповідальності. Немає жодної причини тримати їх у закритих закладах. Але вони мають отримати іншу соціальну допомогу. Ми рекомендуємо українському уряду також зменшити терміни тримання дітей у закритих закладах, вони в Україні занадто довгі», - говорить голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Юкіє Мокуа. Міжнародна спільнота Україні не просто радить, а наполягає - дітей поміщати за грати чи в спецшколи можна лише тоді, коли інші методи уже випробувані. Раніше повідомлялося, що підлітки в колоніях позбавлені можливості вступити до вишу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
арон Показати IP 14 Червня 2013 17:10
все правильно тільки так можна виховувати майбутніх президентів
Галина Показати IP 14 Червня 2013 19:57
Піднімати руку на дітей, навіть важковиховуваних - недопустимо. Хоча, діти теж багато чого можуть понапридумувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus