USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку представили нові форми влаштування дітей-сиріт

29 Вересня 2017 14:17
В обласному центрі Волині представили патронат та наставництво – нові форми влаштування дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування. Вони передбачають догляд за дитиною у сім’ї.

Про це йшлося 29 вересня під час круглого столу «Сімейні форми влаштування та підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» за участю представників громадських організацій.

Так, згідно з чинним законодавством, в Україні діють чотири юридично визнані сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: усиновлення (удочеріння), опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, було й залишається пріоритетною формою влаштування цих дітей. В Луцьку та в Україні вже працюють сімейні форми влаштування дітей, які залишилися без піклування батьків. На сьогоднішній день наша держава законодавчо врегулювала питання встановлення щодо патронату над дитиною, а також послуга наставництва.

Нагадаємо, що нині у Луцьку на обліку в служби у справах дітей перебувають 153 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.


Відтак, головний спеціаліст відділу профілактики соціального сирітства управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради Галина Прищепа зупинилася на кожній з них.

Цьогоріч уряд врегулював питання патронату над дитиною та здійснення наставництва. Це різні форми роботи з дітьми, перша – платна та професійна, друга – волонтерська.


Патронат

Патронатна сім’я – це люди, які готові на професійних засадах, займаючись тільки патронатом, приймати дітей у свою сім’ю – це тимчасові сімейні притулки. Сьогодні працює притулок у Рожищі, куди потрапляють діти з вулиці, в яких негаразди в сім’ї, також це можуть бути підкинуті діти. Патронатна сім’я – це патронатний вихователь і помічник. Патронатний вихователь не може завжди знаходитися з дітьми, тому завжди має бути помічник, яка може залишитися з дітьми. Ці люди мають бути готові, що в сім’ю можуть потрапити будь-які діти у будь-який час, вони можуть бути з різними вадами та з різними емоційними проблемами, тобто діти, які залишилися без піклування батьків.

Це фактично нова професія, бо патронатний вихователь, на відміну від відомих батьків, опікунів, не може працювати на іншій роботі, а працює лише патронатним вихователем, за що отримує заробітну плату в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи, окрім цього, на утримання кожної дитини нараховуються кошти в розмірі двох прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини. Якщо в сім’ю потрапляю дитина з інвалідністю, з ВІЛ-інфекціє, тоді до цієї суми дораховується ще 10%.

Договір, який укладається з патронатним вихователем, обумовлює права та обов’язки патронатного вихователя і його помічника. Обов’язковою умовою після проходження необхідної процедури збору документів та спілкування з людиною, є проходження спеціального навчання і отримання рекомендацій щодо створення патронатної сім’ї.


На сьогоднішній день патронатна сім’я утримується за кошти державного бюджету, з 2019 року фінансування перекладається на місцеві бюджети. Це фактично буде нова соціальна послуга громади міста – сім’я, яка готова приймати діток терміново.

Обов’язковими умовами перебування дитини у патронатній сім’ї є поміщення дитини у сімейну форму виховання або повернення її у біологічну сім’ю, коли вирішуються її проблеми за термін перебування дитини, а цей термін може тривати від 3 до 6 місяців, - за цей час має бути вирішене питання подальшого переміщення цієї дитини.

Цей процес не буде швидким, оскільки триватиме процес відбору та навчання. На сьогодні професійно діє 7 прийомних сімей, в процесі створення знаходиться ще 6 сімей.

Наставництво

Це ще одна форма роботи з дітьми, які залишилися без піклування батьків і виховуються в інтернатних закладах. Ці діти на самоті залишаються зі своїми потребами, вони не мають досвіду сімейного виховання та взаємин між батьками, не знають, як професійно визначитися та заповнити власний вільний час корисним дозвіллям. Спеціально для таких дітей пропонується послуга наставництва, яка є безоплатною, на відміну від патронату.


Такою діяльністю займається багато громадських організацій у Луцьку. Проте наставництво пропонує не лише групову роботу з цими дітьми – є діти, особливо підліткового віку, які вступають в пору самостійного життя, в яких у 9 класі стоїть питання професійного визначення, але вони не можуть зрозуміти, ким вони хочуть бути в цьому житті.

Тому на допомогу їм приходить наставник, яка досягла 18 років, на тривалий термін у 2-3 роки. За потреби ця людина має бути готовою проводити з дитиною свій вільний час, в який могла б допомагати дитині робити уроки та покращувати її успішність. Гуляти з цими дітьми, брати на вихідні до себе додому, чогось навчати цих дітей та змінювати їх цінності, оскільки більшість з них мають складну долю.

Насамкінець Галина Прищепа закликала представників громадських та релігійних організацій поширити вищевказану інформацію, аби якомога більше людей знали про цю проблему.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus