USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Україна потопає у смітті, - Bloomberg

31 Березня 2017 15:43
В останні роки Україна зіткнулася з новою серйозною проблемою - країна потопає у власних відходах. Про це пише Bloomberg, передає Online.ua.

Всього в Україні діє 36 тисяч легальних і нелегальних звалищ, сміття з яких вистачило б, щоб покрити рівним шаром територію всього окупованого Криму й охоплених війною Донецької і Луганської областей.

Видання зазначає, що Україні вистачає проблем з проросійськими бойовиками на Донбасі і розчаруванням інвесторів в економіці країни, але зараз колишня радянська республіка ще й програє боротьбу зі сміттям.

Влада не поспішає оплачувати рахунки, а міста повільно просувають ідею утилізації відходів і не можуть інвестувати мільярди доларів, необхідні для будівництва сміттєспалювальних заводів й інших сучасних об'єктів.

У статті наголошується, що ризики стають усе вищими з кожною новою викинутою пластиковою пляшкою, а міжнародні компанії, що займаються переробкою сміття, втрачають можливість потенційного бізнесу.

«Майже всі звалища в Україні використовуються не за призначенням. На кожному з них у будь-який момент може що-небудь статися», - стверджує керівник сектора енергетики та навколишнього середовища Програми розвитку ООН Сергій Волков.

За даними видання, Україна відправляє 95% твердих відходів на звалища. Для порівняння, за даними Eurostat, тверді відходи в країнах Євросоюзу становлять 45%. Тільки 4% всіх українських відходів сортуються для повторної переробки в порівнянні з 39% у ЄС.
Тому в Україні зростає ризик екологічної катастрофи, як, наприклад, повторення масштабної пожежі, яка спалахнула на звалищі біля Львова в травні 2016 року і тривала кілька тижнів.

Зазначимо, що сміття, яке збирають на вулицях Львова, після Грибовицької трагедії вивозять по всій Україні. Декілька днів самоскиди з сусідньої області прямували і на Волинь – до луцького полігону твердих побутових відходів. Окрім того, як повідомлялося раніше, сміття зі Львівської області викидали у волинських лісах. Зокрема, його помітили у Ківерцівському районі, намагались висипати під Колками та на Локачинському полігоні.

Водночас українці платять у місяць за утилізацію сміття суму, еквівалентну лише 26-37 центам, що становить близько 1 долара на місяць для сім'ї з чотирьох осіб. Цього недостатньо для покриття експлуатаційних витрат.

На думку Європейського банку реконструкції і розвитку, навіть з урахуванням того, що українці одна з найбідніших націй у Європі, плата за збір сміття, встановлена державою, набагато нижче економічно доцільної.

Як повідомлялося, в Україні заблокували десятки вантажівок зі сміттям зі Львова. Кожен день у цьому місті додається ще 500-600 тонн сміття.

Раніше мер міста Андрій Садовий заявив, що Львів перебуває у сміттєвій блокаді. Він попросив оголосити у Львові надзвичайний стан через проблеми з вивезенням сміття.

Тим часом, Садового звинуватили у безгосподарності. Так, мовляв, за 11 років на посаді мера Львова можна було вирішити проблему зі сміттям, - вважає прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. А на думку очільника Харкова Геннадія Кернеса, міський голова Львова Андрій Садовий сам зробив проблему зі сміттям політичною. Насправді вирішення сміттєвої проблеми це господарська робота мера.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 31 Березня 2017 18:54
За то ми незалежнi а це саме головне хааа хааа хааа!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus