USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Українською говорять селяни та старші люди, - рейтинг

25 Травня 2012 11:47
Рідною мовою в Україні спілкуються здебільшого люди середнього та поважного віку. Більше того, українській віддають перевагу у більшості мешканці сіл.

Про це інформує Соцiологiчна група «Рейтинг».

Так, згідно з опитуваннями, половина громадян вважають рідною мовою українську, 29% - російську.

Ще 20 % вважають рідною мовою в рівній мірі як українську, так російську.

Зокрема, частіше українською спілкуються мешканці сіл, старші люди.
45% опитаних зазвичай використовують українську дома, 39% – російську і 15% – обидві мови.

Також опитування показали: українською мовою спілкуються менше, ніж вважають її рідною. І навпаки – російською розмовляють більше, ніж вважають її своєю.
У питанні підтримки надання російській мові статусу державної – фактична рівність: 46% опитаних виступають проти, майже стільки ж (45%) - за. Ще 8% не визначились.

Якщо порівнювати з 2009 роком, рівень підтримки надання російській мові статусу державної зменшився (з 54 до 46%), відповідно кількість противників зросла з 40 до 45%.

Серед найбільших прихильників - двомовності мешканці Донбасу (84%), Сходу (71%) та Півдня (65%). Серед противників – Центру (58%), Півночі (68%) та Заходу (89%).
Переважно підтримують надання російській мові статусу державної прихильники КПУ (72%) та Партії регіонів (71%). Переважно проти – прихильники УДАРу (59%), Громадянської позиції (66%), Батьківщини (69%), Фронту змін (70%) та 100% виборців Свободи.
Незважаючи на те, що українською мовою більше спілкуються старші люди, проти двомовності виступає у більшості молодь.
Ще одна особливість: серед опитаних, які підтримують вступ України до Митного Союзу, переважна більшість (72%) виступає за надання російській мові статусу державної. Водночас, серед респондентів, які підтримують підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, переважна більшість (72%) – проти двомовності. Як відомо, молодь також більше підтримує вступ України до Євросоюзу.

Довідково:

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років.
Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Т Показати IP 25 Травня 2012 11:59
Цікаво хто замовляв, та фінансував опитування. Молодь дуже активно спілкується українською мовою.
Ірина Показати IP 25 Травня 2012 12:02
мені 23 роки,проживаю в Києві і спілкуюся українською. Мої колеги,вік яких теж від 23 і до 30 років теж говорять українською. Цікаво, де проводили опитування?!
гость до Ірина Показати IP 25 Травня 2012 12:14
Ирина, а Вы приехали в Киев или родились здесь и выросли? Лично я коренная киевлянка и никто из родившихся в Киеве не говорит на украинском
К до Ірина Показати IP 25 Травня 2012 12:35
Мені 33 роки, я теж живу та працюю в Києві, жоден з моїх колег не спілкується Українською мовою, я також. Моя рідна мова-Російська, але я вільно володію Українською мовою, так як й усі мої співробітники. Ніхто з них не проти Російської мови, як другої офіційної (навіть державної). Усі спокійно відносяться до прийняття мовного законодавства. Якщо в людини нема місків, то вони обурюються цим питанням, хоча є дуже багато іньших проблем в нашому суспільстві. Чим більше нам будуть нав'язувати Українську мову (тим для кого вона не є рідною) тим більше буде опір з нашого боку.
оля Показати IP 25 Травня 2012 12:03
Дайте людям работу.. дайте людям зарплату. Дайте людям жить нормально а не языки вместо хлеба. Депутаты..влатсь предлагате вместо работы и еды и зарплаты - русский язык. Им сыт не будешь. кроме того..Какое отношщение имеет Пушкин или лермонтов к Украине7 Их изучать надо..но какео отношение они имеют? В свое время 15 миллионов украинцев сгноили в лагерях и вывезли на Сибирь. 15 миллионов русских с Сибири и с разных областей заселили в Украину взамен вывезенных. Это история . Многие их них..говорят на державном языке. ПРиехавши в Германию маскаль говрит на немецком..а русские приехавышие в Украину не хотят говорить на украинском. или они действительно тупые что не омгут выучить..или это уже просто наглост ьприпереться в чужой дом..и заставлять жить так как они хотят. .
Здрасте до оля Показати IP 25 Травня 2012 17:54
+100%
ТАТЬЯНА Показати IP 25 Травня 2012 12:05
ПОЧЕМУ ВСЕ ОПРОСЫ НАСЕЛЕНИЯ РАБОТАЮТ В ПОЛЬЗУ УКРАИНСКОГО ЯЗЫКА!!!ВСЕ ЭТО ЧУШЬ!!БОЛЬШИНСТВО НАСЕЛЕНИЯ УКРАИНЫ ГОВОРЯТ НА РУССКОМ И СЧИТАБТ ЕГО РОДНЫМ!!!КОРЕННЫЕ КИЕВЛЯНЕ ВСЕ РУССКОЯЗЫЧНЫЕ
Хатуль Мадан до ТАТЬЯНА Показати IP 25 Травня 2012 14:13
татьяна, нє злітєсь! клімакс це природньо!
майДАУНУ до Хатуль Мадан Показати IP 26 Травня 2012 00:50
Хватит уже буянить, вуйка. Тех, кого УСЛОВНО отнесли к украиноязычным, нужно ещё разделить на собственно украиноязычных и тех кто говорит на СУРЖИКЕ. И, поверь, вуйка, цифры будут не в пользу мовнюков. Отнюдь.
Хатуль Мадан до майДАУНУ Показати IP 26 Травня 2012 12:40
татьяна, вас ісчут санітари! ви укол галоперідолу пропустілі!
Франек Показати IP 25 Травня 2012 12:11
Звідки 89% на Заході про двомовність? Напевно опитали 10 чоловік і 8,9 опитаних сказали "так"."Волинські новини" Ви хоч розумієте те, що звідкись витягли?
тома Показати IP 25 Травня 2012 12:12
маячня моїй дитині 12 років, живемо в Одесі та російська для неї на рівні англійської!!! особливо коли йде мова про граматику, коли спілкується російською то це такий суржик- просто жах, хоча я народила дочку в Одесі, родом я з Хмельниччини, але 15 років живемо в Одесі.Діти які навчаються з нею в класі чудово розмоляють українською - хоча 95% з них корінні одесити... опитування певно проводили вибірково так як комусь потрібно!
стася Показати IP 25 Травня 2012 12:16
в стране должен быть один государственный язык-УКРАИНСКИЙ,очень много населения говорит на украинском, а идти на по поводу у регионов которые не могут его освоить это глупо. На русском вы можете говорить где вам угодно, но если гос.служащий не знает языка своей страны на благо которой он должен работать то это просто позор
алина Показати IP 25 Травня 2012 12:16
Согласна с Татьяной! Я тоже коренная киевлянка, и никто из моих знакомых не говорит на украинском!
Хатуль Мадан до алина Показати IP 25 Травня 2012 14:13
аліна, тобі з татьяною до одного ветеринара!
Ехидна Показати IP 25 Травня 2012 12:23
2 ОЛЯ Детка, ты вначале научись писать по-русски, а потом высказывайся насчет Пушкина и Лермонтова. Или уж пиши на привычном суржике... кто бы говорил о тупости.
Вадим Показати IP 25 Травня 2012 13:06
1) Тетяно, ви дурепа! Сподіваюся, що спроможні прочитати це твердження. 2) Українською спілкується велика кількість молодих людей! 3) Редакціє Волинських новин, для чого публікувати такі безглузді опитування та ще й без необхідних посиланнь?
Бармалєй для Аліни Показати IP 25 Травня 2012 15:43
"Коренная киевлянка", твоїх батьків привезли В Київ з Раші?
Юрий Показати IP 25 Травня 2012 15:52
Закон о языках - очень"актуально"!
Crimea Показати IP 25 Травня 2012 17:53
А крымско-татарский язык? Это культура коренного населения. А вы даже не упоминаете об этом. Нас только в Крыму 700 тысяч. Мы, что хуже Вас? Вы первый сорт, а мы не люди? Выгнали с родной земли, выкинули в азиатскую пустыню, а теперь еще и над языком издеваетесь. Нам свой учить надо. Только старики его помнят. Более полувека у нас не было ни школ, ни книг. Вы свои законы навязываете. У нас свой-Закон Шариата. Наши женьщины рожают-ваши нет. Через 20 лет законы про язык будут не нужны.
ASD Показати IP 26 Травня 2012 00:57
"мовой" (на самом деле - региональная модификация русского языка, полтавский суржик) всегда общались селюки, и только в 1920-х годах, когда большевиками была создана Украина-УССР, началась украинизация, которую проводили, в частности, чекисты-украинизаторы Николай Скрипник и Николай Фитилёв (больше Вам известный как Микола Хвильовий). Последний занимался нахождением в малорусских суржиках отличных по звучанию от литературных русских, аналогов и их внедрением в создаваемую "мову". Также её пичкали нерусскими полонизмами и галицко-канадскими словечками (тенденция последних 20-ти лет). Уж лучше тогда традиционный РУССКИЙ язык - язык Руси и нашего НАРОДА, а не какого то там национального "меньшинства".
Марта до ASD Показати IP 26 Травня 2012 11:24
Вагалі-то селяни спілкуються українською, а СЕЛЮКИ дійсно намагаються "разгаварівать рускім язиком, патаму што так культурніше" і всім розповідають, який "язик" обирають "коренные киевляне".
ПРОХОЖИЙ Показати IP 26 Травня 2012 10:06
Совершенно дебильная заставка - "УКРАЇНСЬКОЮ ПРИКОЛЬНІШЕ !" Настоящее украинское слово - "прикольно".И это - в контексте рассуждений о спасении языка и культуры ? Суржик рулит . К сожалению. Стосовно того , що "Українською говорять селяни та старші люди" - вважаю , що це неправда .І що це за розподіл - селяни , робітники , службовці , тощо ? Якесь совєцьке опитування. Крім того , що багато людей вільно спілкуються українською (суржиком - більше , нажаль) , багато радікально російськомовних стали розуміти українську , не говорячи нею. Це - теж зміни , що відбулися за останні роки. Для когось дивно - як це - не розуміти українську ? Я особисто знав таких людей .Зараз вони , розмовляючи зі мною російською , легко вставляють українські фрази , переказуючи , наприклад , чиюсь пряму мову . Не все так погано , як в "опитуванні".
ахванасій Показати IP 26 Травня 2012 11:42
http://www.volynnews.com/news/extreme/konoplya_na_podvirya_nasiyalas_sama/ Увєрєн , цей лучанин ---- канановіч!!!Звідки ще йому поповнить камсамольську касу ? щоб знову обжирать вєтєранов нада целий год ще ждать дєнь пабєди!
Ольга Показати IP 30 Травня 2012 17:39
Я из России, через где-то 5 лет вдруг обнаружила, что мне все равно на каком языке говорят - все понятно! Но читать мовою трудно, и говорить не стараюсь, все равно смешно выходит. Главное - чтобы меня понимали, а так и есть! Вопрос-то надуманый:)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus