USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Українським бійцям доведеться долати «донецький синдром»

17 Липня 2014 15:08
Із новим типом посттравматичного синдрому зіткнулася психолог, яка працювала з військовими на Сході.

Про це розповіла психолог, яка працює у зоні АТО, Оксана Бєльська під час прес-конференції 17 липня у Луцьку.

Як повідомив голова громадської ради при облдержадміністрації Ігор Дильов, Оксана Бєльська допомагає бійцям визначати свій психічний стан. До того ж психолог допомагає командирам визначати стан особового складу для того, щоб українські бійці із легким серцем захищали батьківщину. Громадський активіст розповів, що свого часу звернувся до голови правління Волинського обласного відділення Дитячого фонду України Олени Грінченко із закликом підтримати вояків, надіславши їм малюнки волинських дітей та їхні листи. Це було зроблено, і малюнки, завдяки Оксані Бєльській, потрапили до військовослужбовців на передову. Їх отримали бійці розвідки 93-ї бригади.

Зі слів психолога, малюнки висіли просто у наметах військових, поряд зі зброєю. Це виглядало дуже трепетно та зворушливо. У відповідь вояки написали слова подяки дітям. Така підтримка, на думку Оксани Бєльської, дуже потрібна та важлива у воєнних умовах, адже у засобах масової інформації з’являються переважно негативні повідомлення із зони АТО, натомість позитивні факти майже не висвітлюються. Як приклад, вона навела той факт, що з’явилася публікація про те, що вода, яку постачають бійцям 93-ї бригади, дуже погана. Наступного дня проблему вирішили, зробивши свердловину, однак про це ніхто не написав. Окрім підтримки військових медикаментами та обмундируванням психолог наголосила на важливості підтримки родин військовослужбовців. З її слів, ті бійці, які знають, що вдома усе гаразд, готові впевнено йти у бій.

За підтримки міністерства оборони втілюють проект сприяння родинам військових, наприклад, створення гарячих ліній, бригад, які телефонували б бійцям зі словами підтримки тощо. Часто рідні військових телефонують їм та закликають кидати зброю та повертатися додому, що може загрожувати бійцеві кримінальною відповідальністю.

«Ситуація «моя хата скраю» зараз йде на руку ворогу», - запевнила психолог, закликаючи об’єднуватися заради підтримки військових та їхніх родин.

Говорячи про посттравматичний синдром, вона зазначила, що аналогів йому наразі немає, відомий «афганський синдром» - зовсім не те. Нині в одному окопі перебувають військові строкової служби, ті, хто відслужив, щойно призвані, професійні військові, отже психологи спостерігають різний ступінь психологічного навантаження. На її думку, психологам варто розробляти нові методики. До того ж міноборони дозволило цивільним психологам працювати у зоні АТО поряд із військовими колегами.



Розповідаючи про скарги, з якими зверталися до неї військовослужбовці у зоні АТО, Оксана Бєльська назвала серед них порушення сну, страх, комплекс провини, провина того, хто вижив тощо. Так, один солдат три дні плакав, доки не виговорився під час консультації, після чого нарешті зміг заснути. Своєю чергою, військові психологи можуть налаштувати солдатів перед блокпостом, куди не можуть потрапити цивільні спеціалісти. Багато хто з військових не може тривалий час позбутися сорому через те, що злякався під час бойового завдання, незважаючи на те, що завдання виконано успішно. Один з військових з Донецька підійшов до психолога та запитав: «що мені сьогодні сказати сину, я повернуся як фашист, чи як бандерівець?». Це спричинено впливом проросійських ЗМІ.

Новий посттравматичний синдром психолог назвала донецьким синдромом, що часто спричинений зневірою в уряді, який може лише ділити та віднімати, зневірою у держструктурах. З її слів, потрібні психологи, які пояснювали б, що усе не так погано, а «кидай автомат та йди додому» - це стаття та купа негативних наслідків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
до Аноніма Показати IP 17 Липня 2014 15:58
Ні ні. Якраз таки Путін
Дончанин до до Аноніма Показати IP 17 Липня 2014 16:00
А почему не Обама, который все это затеял?
Ананас до Дончанин Показати IP 17 Липня 2014 16:04
что затеял обама? он крым захватил или на донбас войну принес? или гиркин - америкос?! почеши себе яйка, у тебя там мозг, простимулируй.
Ананас Показати IP 17 Липня 2014 16:01
Путін - Х****О! анонім - іди на йух, до путіна.
психологам Показати IP 17 Липня 2014 16:02
тре написати було як назву статті "волинякам все не так на сході"...
читач Показати IP 17 Липня 2014 16:11
дура - лора
лора до читач Показати IP 17 Липня 2014 18:06
коментар було видалено
007 до лора Показати IP 17 Липня 2014 19:03
ще трошки і ви троликі будете по підвалах в кацапстані ховатись, бо як почнуться норд-ости кожен день, от ви свому х*йлу дякувати будете)
лора до 007 Показати IP 18 Липня 2014 12:05
потери укроармии очень большие а ты что то там еще тявкаеш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus