USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Заземлитися та переключитися. Як Луцький зоопарк допомагає у реабілітації військових

6 Листопада 2022 15:08
Тварини дуже допомагають впоратися зі стресом. Саме тому й зародилася співпраця таких комунальних підприємств, як Луцький зоопарк та Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької територіальної громади.

Про це йдеться на сторінці зоопарку у Фейсбуці.

Як наголошують психологи, війна вплинула на емоційний стан кожного з нас. Проте одна із найбільш вразливих категорій – це військові.

«Розуміючи їхню потребу в можливості переключитися, відійти від цих травматичних подій, які вони пережили на передовій, ми вже кілька років тому ввели безплатний вхід для ветеранів АТО/ООС та їхніх родин за наявності відповідного посвідчення. Це був ніби такий невеличкий внесок нашого підприємства у перемогу», – пригадує Людмила Денисенко.

Проте зараз у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії на територію України кількість воїнів, які або лікуються в Луцьку, або прибули додому на реабілітацію чи просто у відпустку, зросла в рази. І щоб допомога їм стала системнішою, Луцький зоопарк та Медичний центр реабілітації учасників бойових дій домовилися про співпрацю.

Читати ще: Зоопарк у Луцьку працюватиме за новим графіком

Вона полягає у можливості відвідувати звіринець групам військових та бійців із родинами у супроводі психологів. Звичайно ж, на безоплатній основі.

«Я знаю, як важливо мати можливість переключитися. І за роки роботи в зоопарку на собі відчуваю те, як це робиться ніби мимоволі, коли ти взаємодієш із тваринами.

Наш колектив працює у двох основних напрямках: достойні умови утримання колекції та гарне сезонне озеленення. Це все разом сприяє тому, що люди, прогулюючись територією, повністю занурюються у цю атмосферу та відпускають тривожні думки. У нас можна і неквапливо пройтися та подивитися на тварин, і сісти на лавці та милуватися птахами чи водним плесом, і зробити фото на згадку, і просто насолодитися усім цим та залишити гарні спогади у голові.

За військовими я спостерігаю часто. І найкращою відзнакою нашої праці від них є те, що хай навіть годину-дві триває візит – а вони виходять із усмішками. Це означає, що люди змогли забутися, переключитися, відпочити душею», – розповідає Людмила Денисенко.

Читати ще: «Розвернутися на 180 градусів і почати працювати»: чим живе Луцький зоопарк у ці непрості часи. Фоторепортаж

«Взаємодія із тваринами найперше добре працює з позитивними емоціями, робить нас психічно стійкішими. Й особливо це дієво, коли ми маємо наслідки бойового стресу з посттравматичними реакціями. Така терапія добре переключає. Вона працює через тактильні відчуття на стишення, заземлення, допомагає військовому бути тут і тепер», – розповідає про потребу в такій співпраці психологиня Центру Любава Казмірчук.

Вона додає: «На щастя, маємо тут, у Луцьку, такий заклад, якому направду є що показати: і різноманітних звірів та птахів, і неймовірно гарну територію. Саме тому це працює – і військові радіють, коли повертаються з екскурсій».

За словами психологині, їй завжди після таких візитів помітно зміну настрою в кращий бік. А якщо у військових є змога прийти до зоопарку з рідними,

то це класно працює на комунікацію, допомагає налагодити стосунки.

Читати ще: Зветься Ямпіль і йде на поправку: директорка Луцького зоопарку допомогла прихистити ведмедя, врятованого з окупації

Потреба наших захисників та захисниць у взаємодії з живою природою проявляється навіть у зоні бойових дій. Тому котики, песики чи інші тваринки з’являються у дівчат і хлопців на передовій. І ці фото чи відео можна побачити дуже часто.

«Я як психолог навіть схиляю військових до того, щоб вони завели домашнього улюбленця. Бо це тактильні відчуття, які добре знімають стрес. І це точно те, що нам допомагає жити, усвідомити, що життя триває», – наголошує Любава Казмірчук.

«Наш колектив усвідомлює, якою дорогою ціною дається нам змога працювати тут, у Луцьку. І ці екскурсії для військових – то наша вдячність усім тим, хто захищає Україну, й один із наших внесків у перемогу», – резюмує Людмила Денисенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus