USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Українці платитимуть за газ більше: для кого зростуть тарифи

14 Серпня 2018 07:00
В Україні запропонували підвищити норми споживання природного газу для домогосподарств, які не мають лічильника. І розділити їх на групи - залежно від пори року.

"Якщо є газова плита і централізоване гаряче водопостачання, оплата з людини зросте на 75,76% у весняно-літній період і на 166,67% у період опалювального сезону. За наявності газової плити і відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — на 53,70% і 153,70% відповідно. За наявності газової плити і водонагрівача — на 90,48% і 138,10%", - повідомив начальник відділу досліджень ринків газу та енергетики ДП "Держзовнішінформ" Любомир Васюник, пише "112.ua".



У серпні 2017 року Кабмін знизив на 25% норми використання газу домогосподарствам без лічильників.

Сьогодні споживач, який прописаний у квартирі сам, платить за газ 22,9 грн. Йдеться про домогосподарство без лічильника і газового водонагрівача, але з газовою плитою та центральним гарячим водопостачанням. Якщо тарифи зростуть, то платіжка становитиме 40,3 грн навесні-влітку і 61,1 грн восени-взимку.

Тариф для домогосподарства з газовим водонагрівачем та газовою плитою за місяць з людини становить 73 грн. Після нововведень зросте до 139 грн і 173,7 грн залежно від пори року.

За даними операторів газорозподільних мереж, сьогодні норма газу вдвічі менша за фактичний обсяг споживання. Через це Нафтогаз і газзбути щорічно несуть збитки 2,681 млрд грн.

Автор: Регіональна газова компанія



За даними операторів газорозподільних мереж, норма споживання газу в два рази нижча, ніж фактичне споживання.

У постанові Міненерговугілля йдеться, що споживачі в домогосподарствах без лічильників не зацікавлені економити газ.

"Коли норми споживання не були заниженими, споживачі були зацікавлені в встановити лічильник. А зараз усіма силами намагаються відмовитися і платити за нормою. Бо так вигідніше", - каже метролог Регіональної газової компанії Олександр Титаренко.

Також держава покриває мінімальну платіжку за газ домогосподарств без лічильника, які оформили субсидію.

Однак терміни забезпечення лічильниками споживачів із газовою плитою в 2017 році продовжили до 2021-го. Тому до домогосподарств не можуть застосовувати санкції.

За даними Міненерговугілля на 1 червня 2018-го, підвищення норм споживання торкнеться 3,3 млн домогосподарств. Крім того, у 1,8 млн домогосподарств термін експлуатації лічильників вийшов. Їх потрібно замінити.

Автор: Регіональна газова компанія



В Україні норми споживання природного газу менші, ніж в інших сусідніх країнах

У відомстві наголошують, що підвищення норм споживання газу стимулюватиме споживачів встановлювати лічильники і раціональніше споживати газ.

"Індивідуальні лічильники газу для побутових споживачів встановлюють або за рахунок газорозподільної компанії, або за рахунок власних коштів споживача, який хоче оплачувати фактично спожитий газ. Ціна лічильника залежно від моделі, коливається від 800 до 1000 гривень. Також доведеться сплатити вартість установки. Щоправда, споживачеві він окупиться лише через 5 років", - каже Олександр Титаренко.

У Міненерговугілля не уточнили, коли проект постанови про підвищення норм споживання винесуть для затвердження на засіданні Кабміну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Правда Показати IP 14 Серпня 2018 07:17
Є така приказка-брехун сидить на брехуну і брехуном поганяє.Хіба ще є в цій країні люди,які комусь вірять,тим паче владі,уряду,а ще злодіям з фірташівських облгазів.Людина повинна платити за те,що реально спожила.А для цього повинні бути встановлені побутові лічильники за рахунок монополіста(Закон).Все інше - блуд...
Просто до Правда Показати IP 14 Серпня 2018 09:42
Є ! Ті хто хочуть за Тимошенчиху голосувати... Д%біли вони як таракани - динозаврів переживуть.
владимир до Правда Показати IP 26 Серпня 2018 16:35
Все верно... Пуссть ставят газовые счетчики по закону- за счет монопалиста...
ігор луцький Показати IP 14 Серпня 2018 08:46
Брехлива і злодійська влада.В серпні виставили аванс на опалення,а субсидії ще немає.Те що лічильник коштує 1000 грн. ми самі знаємо,але скромно промовчали про 3000грн. на встановлення.Якщо врахувати,що в квартирі лише газова плитка,прописаний і проживає один пенсіонер,то той лічильник аби за 10 років окупився.
скептик Показати IP 14 Серпня 2018 11:05
БПП - банда пі"данутих пі"арів
Волинянин Показати IP 14 Серпня 2018 20:51
А Я думаю щось покращення давно не було , а вот воно .
ан Показати IP 15 Серпня 2018 10:14
це нам" жити по-новому" і "новий курс"- усе разом(((((
Зло Показати IP 15 Серпня 2018 21:16
Нехай той Титаренко озвучить свою заробітну плату, яку отримує в збитковій РГК і населення швидко зробить висновки, хто тут Л...Х!
Громадянин Показати IP 17 Серпня 2018 12:22
Ці тварюки взагалі вже зажралися!!! Людям і без підняття тарифів нема чим платити за комуналку, а їм все мало... без того працюю на державу (державній роботі), так щей приходиться платити за цю роботу (податок - четверта частина зарплатні)... хай введуть більші тарифи для тих ПІДА**СІВ, які мають мільйони!!!
Микoлаи Показати IP 29 Серпня 2018 10:50
А як жe щoрiчнi oфiцiинi zвiти Нафтogаzу прo надприбутки? I прeмii сoбi, кoханим, на мiльиoни gривeнь? Щeнeвмeрли лoхи в Украiнi......
Олександр Показати IP 5 Вересня 2018 09:02
Куриця отримує дармове зерно, свиня отримує дармовий корм, корова отримує дармове сіно і пойло. Кінцевий результат- куриця в супі та в підливі, свиня в борщі та холодці, а корову спочатку доять, а потім теж піде на ковбасу. А до якої категорії себе відносять халявщики?
Олександр Показати IP 7 Вересня 2018 05:31
Не тариф підвищують на газ, а норми споживання газу господарства які не мають лічильників. Ще раз хочу нагадати,за безкоштовний сир платять життям. За безкоштовні лічильники- підняттям тарифів. Не вже в 21_му столітті треба бути такими наївними . І скільки можна чекати манни небесної від мародерів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus