USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Українців зобов’язали сортувати сміття – у Луцьку готуються до змін

4 Січня 2018 18:55
Із першого січня в Україні ухвалено нові правила щодо вивозу сміття. Зокрема законодавчі зміни затвердили для населення штраф за не відсортоване сміття від 340 до 1360 гривень і для юридичних осіб – від 850 до 1700 гривень.

Починаючи з 1 січня 2018-го вступив у дію закон України «Про відходи».

Відповідно до нього українці мусять сортувати сміття. Для цього на подвір’ях мають стояти окремі контейнери для кожного виду сміття, а сортувати його повинні самі громадяни.

ЧИТАТИ ЩЕ: СКІЛЬКИ МОЖНА ЗАРОБИТИ, ПОРПАЮЧИСЬ У СМІТТІ У БРИЩІ

Виконання цих змін законодавці покладають на органи місцевого самоврядування, які мають забезпечити сортування відходів для переробки та утилізації. Втім, механізмів для виконання нових правил не передбачили.

Із приводу нововведень директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Юрій Крась зауважив, що закон ще дуже «сирий».

«Звісно, ці зміни потрібні, ми всі це розуміємо й готові до цього йти, але підхід повинен бути ґрунтовним та поетапним. Закон недопрацьований. Мені цікаво, як взагалі будуть сортувати сміття в селах, якщо там і вивозу немає. Цікаво ще одне: законодавчі зміни зобов’язують сортувати сміття на фракції і без цього забороняють його вивіз. Але питання спірне, адже сортувати можна на 2-8 фракцій. Це дуже «сирий» закон. Втім, знаючи про нього ми купили сортувальну лінію», - коментує посадовець.

Зауважимо, що нині в Україні понад 94% сміття захоронюють, у ЄС цей показник 25,3%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
К.лучанин Показати IP 4 Січня 2018 20:44
ЗВЕРНЕННЯ ДО МІСЬКРАДИ( до пана Ю.Крася): Напишіть у департаменті "техпроцес" вивозу та сортування сміття для мешканців міста із вирішенням наступних питань: 1. Сортування сміття по фракціях. - роздільне сміття.яке? 1.1 Треба опис цього сміття, пластик в окрему тару(пакет).Петпляшки повинні бути зімяті для компактності. Скло також окремо. Харчові відходи також окремо. Побутові відходи (папір інш)окремо. 1.2 Смття від прибирання прибудинкової території (листя, піщані суміші з тротуару,дороги)-КУДИ? 1.3 Хімічні відходи- залишки рідких грунтовок, антисептиків ,розчинників всяких- КУДИ? Там в інструкції написано утилізувати і не зливати в каналізації. Ціла купа проблем тут виникає! Безумовно закон дуже сирий, мяко кажучиі . Тут повинно бути і заохочення для громадян. Видайте безоплатно чи по символічній ціні контейнери громадяням або розташуйте роздільні контейнери на вулицях міста із спецнаписами для якого сміття призначені. По іншому тут не можна. Є ще один варіант, що сміттєвози збирали певне сміття за графіком і це буде краще.
Лучанин2 Показати IP 4 Січня 2018 20:49
На Кравчука купи сміття ніхто не вивозить
Пенсіонер Показати IP 4 Січня 2018 20:54
Ніколи не буду сортувати, поки не буду мати пенсію на рівні європейського бомжа!!!!
вовк Показати IP 5 Січня 2018 16:08
мимо урни запущу
Анонім Показати IP 5 Січня 2018 22:39
На кожний "сорт" потрібен окремий сміттєвоз ...а їх два на Луцьк...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus