USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У селі на Волині зникла вода у криницях

18 Серпня 2015 13:55
У селі Когильно на Волині зникла вода у криницях. Про це пише видання Слово правди.

Ось уже більше місяця немає води у криницях у селі Когильно. Люди змушені ходити по неї до джерела або ж до сусідів, у дворі яких є колонки. Та, зважаючи на домашнє господарство, багато не наносиш.

- Ось бачите, яка біда на нашу голову. Більше місяця змушена носити воду то від сусідів, то з джерела, - бідкається Ольга Козел. – А ще через паркан сусіди закрили хвіртку після того, як зробили у дворі воду, щоб я не ходила до них, хоча донедавна у мене брали. А мені ж багато не треба, бо великого господарства не маю, тільки пару курей та курчат. Але й вони вдень випивають відро. От змушена у шкільному рюкзакові носити в пляшках з джерела. Та ще й доводиться гукати, щоб дали набрати, бо ставок, на території якого воно знаходиться, загороджений. А там, окрім сторожа, величезний собака. Провести централізоване водопостачання коштує грошей, яких у мене нема. От так і живу.

Сусідка пані Ольги Гелена Кущак, яка, з її слів, не дозволяє брати у своєму подвір’ї води, усміхаючися розповідає, що це неправда, оскільки хвіртку були змушені закрити, щоб домашня птиця Ольги Дмитрівни не шкодила помідорам, які ростуть на городі. А та, певно, не хоче обходити і вирішила, що їй не дають води. І додає, що донедавна вони самі носили їй, бо розуміють, що та в літах. «Води не можна шкодувати ніколи», - говорить Олена Кущак.

Юрій Сидорук розповідає, що люди нарікають на ставки, які орендує їхній односельчанин Ігор Литвинюк. Ніби, там пробурили свердловини і викачують воду. Саме це, зі слів Юрія, і вплинуло на те, що криниці повисихали. І якщо у селі ще є центральний водогін і люди можуть до нього підключитися, то на Застав’ї її немає. І ситуація там складніша. А у минулі роки води не тільки було багато у криницях, а затоплювало погреби. Звертались до сільського голови з цією проблемою, а він каже, що це природа винна.

Вдалося побувати і на території орендованих ставків та почути коментар орендатора. Зі слів Ігоря Литвинюка, що колись тут дійсно була свердловина, але хтось з місцевих закидав її камінням. Коли розчищали ставок, викликали спеціалістів, щоб спробувати відновити її, але виявилося, що це неможливо через сильні плавуни. А щоб люди не брали воду з підводного джерела просто зі ставка, під’єднали шланг і вивели за огороджену територію. На запитання, чому територію огородили (це питання також турбує сельчан), Ігор Литвинюк відповів, що були змушені це зробити, бо люди скаржилися, що корови можуть втопитися. Та й минулого року потонула дитина у незагородженому ставку. Тому з метою безпеки довелося загородити. Окрім того, йому доводилось бувати в інших регіонах України, де люди зіштовхнулися з такою ж проблемою. І звинувачують вони засуху. Чому односельчани винуватять у відсутності води його діяльність – орендатор не розуміє.

Льотничівський сільський голова Микола Потапюк розповів, що до нього дійсно зверталися когиленці і звинувачували орендатора у відсутності води в криницях. Та на його прохання відповісти, звідки їм відомо про нові свердловини, люди знизували плечима і говорили, що тільки чули про це.

- Для того, щоб просвердлили свердловину, потрібен дозвіл, а дозволу ніхто не давав, - розповідає Микола Максимович. – Я приїжджав разом з дільничним міліціонером, оглядали місцевість, але жодної свердловини, про яку говорять сельчани, виявлено не було. Окрім того, наскільки мені відомо, там неможливо згідно з певними геологорозвідувальними показниками просвердлити її. Можливо, люди бачать, як вода б’є ключами у ставках і гадають, що це і є те, про що вони говорять. Але це – лопаті, які призначені для охолодження води. Вірогідніше, що причина відсутності води у криницях – засуха та безсніжна зима. Бо у минулі роки люди скаржились на те, що погреби затоплювало. Єдиним виходом є підключення до централізованого водопостачання. І чомусь впевнений, що ситуація зміниться на краще, коли підуть дощі.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що цьогоріч жодна з річок не вийшла на заплаву. Подібного не траплялося за весь час проведення спостережень, починаючи з 1946 року.

Те, що рівень води знизився у річках та озерах, деякі спеціалісти пояснюють відсутністю дощів та снігу минулої зими. Можливо, саме це й вплинуло на водопостачання у криниці у Когильному. Але точніше на це можуть відповісти фахівці.

Жанна МАРКОВСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus