USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рівні води в річках Волині близькі до історичного мінімуму

18 Серпня 2015 12:00
Цього року через безсніжну зиму і суху весну, повені на Волині не було, жодна з річок не вийшла на заплаву. Подібного не траплялося за весь час проведення спостережень, починаючи з 1946 року.

Про це повідомляє волинський власкор газети «Голос України» Микола Якименко.

Сьогодні в області склалася несприятлива водогосподарська обстановка: рівні води в річках перебувають у межах близьких до історичного мінімуму.

Так, озеро Любязь, що в Любешівському районі, місцями відступило від берега на 15-20 метрів (на фото). Знизився рівень води у річці Стир. А Західний Буг не лише мілкий, але й забруднений.

Внаслідок маловодності, низьких запасів вологи в ґрунті та тривалих високих температур повітря склалися умови, що сприяють виникненню пожеж. Особливо це позначилось на поліських Любешівському, Ратнівському та Камінь-Каширських районах. Почастішали випадки загорань осушених торфовищ. Такі пожежі, як відомо, важко піддаються гасінню, особливо це стосується глибоких торфовищ, тим більше, коли не має достатніх обсягів води.

Нагадаємо, за станом на 11 серпня на Волині горіли 95 гектарів торф'яників. За станом на вчора, 17 серпня, вдалося загасити 12 гектарів пожежі на торф’янику в Камінь-Каширському районі.

Окрім того, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що для гасіння торфовищ не вистачає води.



Тому водогосподарські організації докладають значних зусиль, аби максимально затримати воду в каналах меліоративних систем, використовуючи для цього всі можливі засоби.

На жаль, не завжди такі дії знаходять підтримку і розуміння у місцевого населення.

Так, 11 серпня на осушувальній системі біля села Кричевичі Ковельського району було виявлено два випадки руйнування шандорів на шлюзах-регуляторах. А вже через два дні – 13 серпня - у Маневицькому районі на магістральному каналі біля села Старосілля на двох шлюзах-регуляторах були знищені шандори, внаслідок чого рівень води в каналі понизився на метр. Те ж саме відбулося на шлюзі-регуляторі, що на магістральному каналі в селі Годомичі, в результаті чого рівень води в каналі понизився на два метри.

У зв’язку із прогнозованим маловоддям, для збереження на осушених сільськогосподарських угіддях запасів вологи в ґрунті, Волинське обласне управління водних ресурсів вжило заходів щодо заакумулювання води в каналах меліоративних систем.

Міжрайонні і районні управління водного господарства ще в березні підготували до роботи всі міжгосподарські шлюзи-регулятори та виготовили додатково 240 комплектів шандорних пристроїв (дерев’яних щитів) для установки на перегороджуючих спорудах меліоративних каналів. Сільським радам - власникам внутрішньогосподарської меліоративної мережі - були направлені переліки каналів і гідротехнічних споруд, які потрібно першочергового відремонтувати для забезпечення їх повноцінного функціонування, в першу чергу для затримання води в каналах і зволоження прилеглих до них осушених земель.

Окрім того, в районах розробили і погодили з управліннями ДСНС схеми заакумулювання води в каналах для зволоження 89 пожежонебезпечних ділянок осушених торфовищ. Темі водозабезпечення у вегетаційний період також був присвячений семінар-нарада з начальниками і головними спеціалістами управлінь водного господарства, який відбувся 28 квітня на базі Володимир-Волинської виробничої дільниці Луцького міжрайонного управління водного господарства.

Коли закінчиться посушливий період, важко сказати. Згідно з прогнозами синоптиків найближчими днями очікується похолодання, а от дощів не намічається. Тому ситуація з водозабезпеченням буде погіршуватися. Вже сьогодні пересохло багато колодязів, ніде напувати худобу, вкрай важко ліквідовувати пожежі на торфовищах.

Як повідомляло ІА Волинські Новини, попри рекордні врожаї зернових, через відсутність опадів спостерігають негативний вплив на ріст низки сільськогосподарських культур в області. Так, висока температура перших тижнів серпня негативно вплинула на ріст та розвиток сої, кукурудзи на зерно, цукрових буряків, картоплі, овочів, особливо у поліських районах. Опадів з початку серпня не було зовсім, запаси продуктивної вологи під пізніми культурами на переважній більшості площ є вкрай недостатнім.

Тож, враховуючи надзвичайно складну ситуацію в області, звертаємось до населення, сільських голів із закликом докласти максимум зусиль аби звести до мінімуму негативні наслідки посухи, економно ставитися до запасів води, не допускати руйнування гідроспоруд. Саме від вас, шановні краяни,

залежить збереження земель, лісів і навіть власних осель, а також доля вирощеного врожаю.

Слід пам’ятати: у посуху кожен літр води на вагу золота
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 18 Серпня 2015 12:39
Міняю 100 літрів води на100кілограм золота .....
ВАСЯ Показати IP 18 Серпня 2015 12:41
НЕФІГ БУЛО РОБИТИ МЕЛІОРАЦІЮ В 1990 РОКАХ ..А ТЕПЕР ЛОКТІ КУСАЄТЕ ...
Анонім до ВАСЯ Показати IP 18 Серпня 2015 16:30
Осушення земель робили раніше. А те, що бездумно - сперечатись не буду.
До Васі Показати IP 18 Серпня 2015 14:15
Ти не компетентний хлопчина, просто покрали металеві засувки кругом в каналах меліоративних. До речи давним давно, вже))) От і результат.
Анонім до До Васі Показати IP 18 Серпня 2015 16:55
Вплив меліорації вцілому значно більший ніж "засувки кругом на каналах" тієї ж меліорації. Не ображайте людей.
Анонім Показати IP 18 Серпня 2015 17:06
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus