USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

В усіх річках Волині перевищений рівень концентрації заліза

10 Лютого 2017 15:01
Згідно із Програмою державного моніторингу довкілля, в частині здійснення контролю якості поверхневих вод, лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Волинської ГГМП у 2016 році були виконані аналізи якості поверхневих вод Волинської області у басейнах річок Дніпро і Вісла.

В басейні Дніпра щомісячному моніторингу підлягають води річок Турія (Ковель) і Стир (Луцьк). Загалом виконано 696 аналізів. Також щоквартально проводиться моніторинг вод по річках Вижівка (пункт спостереження Якушів), Прип’ять (пункти спостереження в м. Ратно і с. Люб'язь) та Стохід (смт. Любещів). Загалом 464 аналізи.

Про це повідомляє Волинське обласне управління водних ресурсів.

Моніторинг води в басейні Західного Бугу (басейн р. Вісла), здійснюється на наступних семи пунктах спостереження:

- р.Зах. Буг, с. Літовеж;

- р.Зах. Буг, с. Амбуків нижче гирла р. Хучва;

- р.Зах. Буг, м. Устилуг нижче впадіння р. Луга;

- р.Зах. Буг, с. Забужжя;

- р. Луга, права притока р.Зах. Буг, с.П’ятидні;

- р. Ягодинка, права притока р.Зах. Буг, нижче озера Ягодинське;

- с. Світязь, оз. Світязь

Відбори води здійснюються щоквартально; загалом виконано 812 аналізів.

Крім державного моніторингу проводиться обласний моніторинг по озерах Сомин, Велике Згоранське, Люб'язь та р. Турія (с. Бахів), що відносяться до басейну р.Дніпра (464 аналізів). В басейні Вісли аналогічний моніторинг здійснюється на озерах Люцимер, Велике Чорне, Луки-Перемут, Пісочне, Кримно, Турське, Святе. Загалом виконано 812 аналізів.

За отриманими даними поверхневі води області мають наступні характеристики.

Басейн р. Дніпро. Води річок дніпровського басейну практично повсюдно є гідрокарбонатно-кальцієвими з слаболужним рівнем рН і прісною мінералізацією, середньої жорсткості. Води річки Стохід біля смт. Любешів є м’якими із нейтральним рівнем рН, що пов’язано із природними факторами, а саме проходженням ріки через значні за розмірами заплавні болотні масиви.

Для вод усіх річок характерною рисою є перевищення концентрації заліза протягом року.

На хімічний стан води у р. Турія в Ковелі істотний влив має зарегулювання її течії Ковельським водосховищем. На фоні назагал відносно посушливих останні років, нижче згадуваного водосховища у літні місяці води ріки мають тенденцію до застою, а русло ріки – до заростання, зокрема водяною папороттю Salvinianatans, що повністю вкриває поверхню ріки у серпні-вересні. Саме у ці місяці спостерігається значне зниження вмісту розчиненого кисню у водах ріки нижче норм ГДК.

Вплив застою вод річки і деградаційних процесів внаслідок заростання русла нижче водосховища, відчувається на доволі значній віддалі від нього. Так, низькі вмісти кисню і перевищення норм БСК5 відмічались у третьому кварталі в межах пункту спостережень в с. Бахів, розташованого в семи кілометрах нижче по течії.

Води озер басейну, на котрих проводились спостереження, мають наступні характеристики:

оз. Велике Згоранське: вода гідрокарбонатно-кальцієва з слабо лужним рівнем рН, прісною мінералізацією, м`яка;

оз. Любязь: вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва з нейтральним рівнем рН, прісною мінералізацією, середньої жорсткості; зафіксовано перевищення концентрації заліза протягом року;

оз. Сомин: вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва з нейтральним рівнем рН, прісною мінералізацією, м`яка; у першому кварталі зафіксовано перевищення концентрації заліза.

Басейн р. Вісла. Води річки Західний Буг за даними аналізів є гідрокарбонатно-кальцієвими з слаболужним рН.

За показниками мінералізації та жорсткості для вод ріки спостерігається певна зональність. Як правило, в лесовій частині вони мають підвищену мінералізацію та середню жорсткість, а нижче впадіння Хучви (пункт спостереження Амбуків) води навіть жорсткі, вочевидь, внаслідок відчутної хімічної денудації карбонатних порід Розточчя. В поліській частині (пункт спостереження Забужжя) води Західного Бугу є вже гідрокарбонатно-кальцієвими з слабо лужним рН, середньої жорсткості, прісні, тобто мають характеристики, притаманні річкам західної частини Волинського Полісся внаслідок розбавлення їх слабо мінералізованими ґрунтовими водами із моренних та водно-льодовикових водоносних горизонтів.

По усім пунктам спостереження у водах Західного Бугу спостерігаються підвищені концентрації заліза протягом року Води приток Бугу мають параметри, характерні для річок регіону загалом. Вони прісні, гідрокарбонатно-кальцієві, середньої жорсткості, із слабо лужним (р. Луга) чи нейтральним (р. Ягодинка; вплив вод Ягодинського озера) рН. Для їхніх вод характерні підвищенні концентрації заліза, які спостерігаються в лесовій частині під час весняної повені (р. Луга), а у поліській – протягом року (р. Ягодинка; вплив ґрунтових вод болотних масивів).

Води озер басейну, на котрих проводились спостереження, мають наступні характеристики:

оз. Світязь (с. Світязь,): води в озері гідрокарбонатно-кальцієві з слаболужним рН, м`які, прісні;

оз. Люцимер: вода гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка, зафіксовані незначні перевищення норм заліза;

оз. Велике Чорне: вода гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка;

оз. Луки-Перемут: вода гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка, зафіксовано перевищення норм заліза у другому та третьому кварталах року;

оз. Пісочне: вода гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка;

оз. Кримно: вода гідрокарбонатно-кальцієва, середньої жорсткості, зафіксовані незначні перевищення норм заліза;

оз. Турське: вода гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка, протягом року спостерігалося перевищення норм ГДК по залізу;

оз. Святе: вода гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка.

Порівняльний аналіз стану водних об`єктів за їхніми гідрохімічними показниками за роки спостережень показує, що суттєвих змін в стані річок та озер не відбулось. В основному, вони мають задовільний гідрохімічний стан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus