USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Верховний суд відмовився розглядати позов активістів до Порошенка

5 Липня 2018 11:26
Верховний суд України відмовив у відкритті провадження за позовом активістів проти президента Петра Порошенка через призначення аудитором Національного антикорупційного бюро Павла Жебрівського.

Про це повідомляє Центр протидії корупції, посилаючись на ухвалу суду.

Зазначається, що Верховний суд навіть не захотів розглядати справу та відразу ухвалив, що активісти не мають права звертатися до суду, щоб оскаржувати Указ президента.

Представники громадських організацій збираються оскаржувати це рішення, оскільки вважають, що підстави для відмови - незаконні.

Повідомляється, що суд послався на те, що справа не може розглядатися в адміністративному суді, та всупереч частині 6 статті 170 Кодексу не вказав, до якого саме суду в такому разі слід звертатися.

«Відмова у відкритті провадження є грубим порушенням і українського, і міжнародного законодавства та може свідчити про політичну заангажованість суддів. Центр протидії корупції оскаржуватиме це рішення спочатку до Великої палати Верховного Суду, а за потреби і в Європейському суді з прав людини», — заявив юрист ЦПК Віталій Цокур.

На його думку, це свідчить про відсутність справедливого суду, що є досить символічним у справі за позовом до президента, оскільки одним із головних своїх досягнень він називає судову реформу.

Раніше «Центр протидії корупції», Transparency International Україна та «Автомайдан» подали до суду на президента через порушення закону та призначення на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро Павла Жебрівського.

Активісти посилаються на відсутність у Жебрівського досвіду роботи в правоохоронних чи судових органах за кордоном або в міжнародних організаціях, як того вимагає закон.

Як повідомлялося, 19 червня Порошенко підписав указ про призначення аудитором НАБУ Павла Жебрівського, який до цього керував Донецькою військово-цивільною адміністрацією.

Жебрівський – давній соратник Петра Порошенка.

У 2015 році він очолював антикорупційне управління Генеральної прокуратури.

Негативний висновок аудиту є єдиною законною підставою для позачергового звільнення чинного директора НАБУ з посади та зменшення рівня бюджетного фінансування правоохоронного органу.

Проводити аудит повинна комісія, до якої по одному представнику мають делегувати уряд, парламент та президент.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus