USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Демаркація кордону на Волині: відсутність порозуміння між владою і місцевим населенням

21 Травня 2016 22:00
На Волині триває процес демаркації кордону. Втім, мешканці прикордонної зони вважають її несправедливою, адже втрачають чималу територію на користь іноземних сусідів. Місяцями мешканці Ветлівської сільради вимагають показати документацію про визначення кордону, але замість відповіді отримують на свою адресу звинувачення та насмішки.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало про те, що Україна та Білорусь розпочали процес демаркації кордону. Процес відбувається з порушення режиму державного кордону. Так, 25-го лютого білоруська сторона повернула 79 дерев представникам Любешівського лісомисливського господарства, які незаконно зрізали та присвоїли. Більше того, голова Ветлівської сільської ради навіть озвучила цифру: згідно з її слів, білоруська сторона вже захопила близько 50 гектарів землі, яка за документами входить до території Ветлівської сільради. Також місцеві мешканці говорять про екологічну катастрофу.

Аби розібратися, чи процес відбувається законно й без втрат державних інтересів, голова Ветлівської сільради Любов Павлік вже з січня почала звертатися в різні інстанції за відповідями.

ВІДСУТНІСТЬ ПОРОЗУМІННЯ ПЕРЕРОСЛО В ПРОТЕСТ

«Перший лист ми написали в січні, по тому зверталися в райдержадміністрацію, облдержадміністрацію, в Київ до столичних чиновників. Ми просили, щоб нам показали копії протоколів засідання демаркаційних комісій. Втім, досі нічого. Натомість на нас то кричать, то заспокоюють, то звинувачують у видобутку бурштину, але документів таки не показують. Більше того, зараз мене починають звинувачувати як головного бунтівника, владці збирають компромати на мене. То хай собі «риють», нічого шукати.

Нещодавно мешканці спонтанно зорганізувалися, мене не попереджали, й перекривали міжнародну трасу. У цій ситуації найбільше засмучує те, що наші владці звинувачують нас у протестах, замість того, щоб заспокоїти людей та показати копії засідань та протоколів демаркаційної комісії. А коли перекривали дорогу, розповідали люди, то білоруси говорили, що ми (ред., - українці) не господарі, мовляв, Лукашенко - молодець, бо не лише про свою землю дбає, а й вашу забрав. Це був «плювок» в очі. Люди не заспокоїлися», - вважає пані Любов.

Зауважимо, коли селяни організували збори в клубі, цього ж дня приїжджав на Волинь прес-секретар Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Олег Слободян, який говорив про можливий зв’язок протестів з бажанням копати бурштин. Втім, розповідає Любов Павлік, він проігнорував зустріч з місцевими мешканцями.

Цікавим фактом є й те, додає голова сільради, що в цій конфліктній ситуації відбувається певна підміна понять, навколо якої маніпулюють.

«Більшість ЗМІ та чиновників говорять про те, що ми не даємо білорусам господарювати та облаштовувати Жирівський канал. Втім, насправді, мова йде про канал без назви, новий, який викопали на нашій території на відстані 50 метрів від Жирівського каналу. Якби вони собі по Жирівському зробили кордон, як було раніше, то б ніхто й не перечив», - резюмує обраниця громади.

РОЗМЕЖУВАННЯ КОРДОНІВ ТРИВАЄ ВЖЕ ПОНАД 20 РОКІВ

Процес розмежування кордонів розпочався ще до проголошення Незалежності України у 1990-му році із договору між УРСР та БРСР про кордон від 29.12.1990 року. Україна ратифікувала договір у 1991 році, Білорусь у 2010 році.

На підставі вищезгаданого документу з’явилася угода між урядом України та урядом Республіки Білорусь про співробітництво щодо прикордонних і митних питань від 17.12.1992 року. У ній домовилися створити спільну комісію, щоб визначити межі кордону.

Наступним з’явився Договір про дружбу, добросусідство і співробітництво між Україною і Республікою Білорусь у 1995-му році. В ньому вказано, що претензій щодо кордону немає і не буде.

Далі Сторони домовилися створити спільну комісію щодо демаркації кордону. Так виник Договір між Україною і Республікою Білорусь про державний кордон у 1997-му році.

У 2011-му році вийшов Указ Президента України про «Питання демаркації державного кордону України».

До активної фази процесу демаркації приступили вже торік.

ПОСИЛЕННЯ ОХОРОНИ КОРДОНУ

Замість того, щоб врегулювати проблему й знайти порозуміння з мешканцями територіальної громади, українські прикордонники лише посилили охорону кордону.

Зокрема, відповідаючи на інформаційний запит ІА Волинські Новини, прикордонники повідомили: «У зв’язку з обстановкою, яка склалась на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби «Дольськ», при проведенні демаркаційних робіт по виносу лінії кордону на місцевості та на виконання Указу Президента України «Про питання демаркації державного кордону України», Луцьким прикордонним загоном вжито додаткових заходів щодо забезпечення надійної охорони державного кордону та дотримання його режиму під час проведення демаркаційних робіт».

Відповідно, білоруська сторона знову продовжила заплановані роботи.

У відповіді на запит також вказано, що «підрозділи охорони кордону готові до протидії адміністративним та кримінальним правопорушенням у прикордонній зоні».
Зауважимо, нещодавно вже були сутички між місцевим населенням та прикордонниками.
Тому, як далі будуть події розгортатися – складно прогнозувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Дядя Показати IP 22 Травня 2016 05:13
А чого ніхто не написав, що із іншої сторони стоять рашистські танки танки. І поблизу кордону їздять рашистські БТРи. Що бачили місцеві мешканці і прикоронники.
епт до Дядя Показати IP 22 Травня 2016 16:09
Дядя, вы часто стенку головой бьете?
Вася Показати IP 22 Травня 2016 06:37
Скоро влада змiниться, не тiльки кордон! )))
Юрист Показати IP 22 Травня 2016 08:46
Починаеться другий Крим,теж зелені білоруські человечеки нагло залізли на Українську територію і нашій владі нема ніякого до цього діла! Нехай буде соромно Гунчику який неможе вирішити,або відстояти Волинську територію від білоруського завойовника!!!
ПАТРІОТ Показати IP 22 Травня 2016 09:01
Є КАРТИ ДО РОЗВАЛУ СССР.ЗНУЩАННЯ НАД НАРОДОМ УКРАЇНИ ,КРИСИ ЛИТВИНІВСЬКІ ПРОДАЮТЬ УКРАЇНУ ,ПРИКОРДОННИКИ ВИКОНУЮТЬ ЗЛОЧИННІ НАКАЗИ ,С*КИ ХОЧУТЬ КРИМУ НА ВОЛИНІ .
Ух Показати IP 22 Травня 2016 12:33
Дожилися. Вже сільські баби вирішують де має проходити кордон.
Ух до вух до Ух Показати IP 22 Травня 2016 13:49
Сам ти "баба". Не бачиш різниці між поняттями державний діяч, який мислить інтересами своїх виборців і слова "баба" - то йди вчи уроки, а не умнічаєш тут
Белорус Показати IP 22 Травня 2016 12:35
Какие российские танки, какие БТРы!!! Дайте хоть одно подтверждение этому бреду. У вас же у всех есть смартфоны -- вы же теперь уже европейцы, сфоткайте, снимите на видео. Бунтуете на границе, всё это в сеть выкладываете, а вот ни одного русского танка или БТРа что то не видно на ваших видео!!! Какие нахр*н зелёные беллрусские человечки!!! Вы что там со своим Майданом совсем мозги пропили! Если мы сумели сохранить и нормально экипировать свою армию, а вы всё разворовали - это не значит, что нам нужна ваша земля. Есть подписанные договоры межу Белоруссией и Украиной по границе, даже ваши пограничники вам уже несколько месяцев пытаются вдолбить в ваши головы, что белорусы законно рабгтают на Жировском канале. Если вы не уважаете свою власть и не верите ей, это не повод срывать демаркацию границы. Она всё равно будет проведена, хотите вы этого или нет, вам уже дали понять пограничники ваши, что бардака на границе не допустят. Не будьте посмешищем для всех. Идите лучше работайте или едьте в Европу, вы же напрыгали на Майдане новую власть и безвизовый режим!
Вася до Белорус Показати IP 22 Травня 2016 14:01
Мабуть ви , Сябре, тут недавно... багато слiв. а вони давно вже не дiють...(((
Ветлянин до Белорус Показати IP 26 Травня 2016 09:28
Чи то ви української мови не розумієте чи то пропустили важливий момент. Там говориться, що межа кордону проходила і повинна проходити по Жирівському каналу, а роботи ведуться по безіменному каналі. Я як був на кордоні, то ніяких бтр і зелених чоловічків не бачив. Я побачив там переляканих білоруських прикордонників, які коли побачили громаду перебігли через 2 канали(безіменний і той що вони риють). Вони стали цепочкою за метрів 100 від екскаватора і коли ми без страху пройшли через прикордоників, то в них терусились руки, а на очах навертались сльози. Вони просили щоб ми не йшли далі. Коли приіхала наша поліція на кордон, то вони хотіли на нас складати протоколи за порушення держкордону.
Небайдужий Показати IP 23 Травня 2016 09:38
Тим хто верещить про зраду. Ветли, де головує славнозвісна Павлік - це батьківщина товариша Адама Мартинюка. Розповідати хто це не має потреби. Не полінуйтеся, зайдіть у Вікіпедію на сторінку Адама Мартинюка. Там є розділ скандали. Про Павлік все гарно написано. Кому вигідний цей скандал? Поміркуйте. Кому вигідно Україну в очах міжнародної спільноти виставляти як таку, що не здатна до виконання своїх зобов'язань? І хто через бувших комуністів педалює цей скандал зараз. Відповідь одна - кремль! Мені соромно за тих, хто лиє воду на млин агресора. Безумовно, при делімітації деякі території відходять як білорусам, так і нам. Але в цілому скільки ми території віддали, стільки ж і забрали але в другому місці. Тому це питання є чистої води популізмом. А люди, як завжди ведуться. І для білоруса, який так вірно все написав. Вірно все крім одного. Ті хто зараз "бореться" за Жировський канал, не стрибали на майдані. Вони були по інший бік барикад.
До небайдужих Показати IP 23 Травня 2016 18:16
Ти точно не байдужий і напевно твоя фамілія Кух або хтось з його команди і це ти або такий як ти на п'яну голову на Білому озері підписав протокол про визначення на місцевості лінії кордону, який підпоівши украінців підсунули на підпис білоруси, і таким чином забрали 50 га землі. Це вірогідно, бо чому боїтесь показати людям цей протокол. Хоч може бути ще гірше, і це зроблено не тільки на п'яну голову а і по чиіійсь вказівці зверху. Так само ви "небайдужі" лукавите, коли говорите що десь в іншому місці білоруси втратили свою територію, це неправда бо такого бути не може, білоруси дійсно дбають за свою територію. Не знаю чи ці люди ветельці скакали по майданах але вони справжні громадяни Украіни а скакуни такі як ти проскакали вже Крим і Донбас і скачуть далі, та за це будуть відповідати як і за втрату території Волині.
Небайдужий до До небайдужих Показати IP 24 Травня 2016 11:23
Такі подробиці! Чи не ти їм піливав на білому? На рахунок лукавства. Не скажу по Волині, але є цифри по Житомирщині. Білорусам відходить близько 450 га, Україні - 700 га. Можу найти цифри і по решті кордону, то не є проблема. Ти ж депутат райради, як би хті найшов би сам. Але воно тобі треба? В тебе ж задача інша. Але як єфектно зраднику прикриватись патріотизмом та захистом рідної землі. А ти задумувався, чому ці канали відійшли білорусам? Не? А може треба було би? Яка в нас інфраструктура щоб обслуговувати ці канали? Правильно, ніяка! Навідь будь-якого під'їзду нема . А в білорусів дороги до самого каналу та можливість підтримування їх в робочому стані. І щось мені підказує, що вони краще про них подбають, ніж ви, крикуни.
До небайдужих2 Показати IP 24 Травня 2016 13:26
Тобі чи таким як ти дійсно підливали і поливали як ти признаєшся на Білому. Я не депутат і не зрадник, а зрадники такі як ти, бо сам признаєшся що канали " відійшли " білорусам разом з українською землею. То хто зраджує!? Якщо ви така влада не можете утримувати канали то це не означає що іх треба віддати. Прийдуть інші, нормальні господарі і утримуватимуть та не допускатимуть підтоплень наших земель та лісів. Лише в минулому році було підтоплено та згнило 2000 га нашого лісу і за це також треба і будете відповідати. Вас продажних люди просять зробити одне, покажіть що ви напідписували, чому боїтесь? А про Житомир не ви думуй, хоч може і там " відійшла" як ти кажеш українська земля, там своі скакуни теж є.
Небайдужий Показати IP 24 Травня 2016 14:30
Клініка. Із-за своєї обмеженості ти не чуєш аргументів. Мені тебе дійсно шкода. Та лякає тє, що ти говориш один в один як сепари в лугандоні. Біда тай годі. Все вам розповідали і показували. І угоди, і договора, і протоколи, і не один раз. І ти це прекрасно знаєш. Ви там хочете когось чути? А взагалі, не бачу сенсу продовжувати дискусію. Білорус вище вірно написав. Демаркація кордону буде проведена не залежно від вашого бажання. І ніхто не дозволить її зірвати. Сумніваєшся? Я ні.
Анонім Показати IP 24 Травня 2016 15:59
Давайте віддамо Маневицький та всі інші райони Волинської, Рівненської та Житомирської області де видобувають бурштин і будемо всі тішитись, що проблему незаконного видобутку вирішено
Белорус Показати IP 24 Травня 2016 22:12
Ух и страсти однако развернулись! Ну, реально у вас в стране бардачило развели "активисты" и "патриоты". Страну полностью прос...раете. Ни уважения к власти, ни порядка. Работать не хотите, даже у нас в Белоруссии. Лишь бы митинговать за бабки, по другому зарабатывать не хотите. У нас столько работы, нужна рабочая сила, а вы всё митингуете! Приезжайте к нам, будет вам работа. Кстати, бабло на митинги не выделяют, поэтому наверное и прекратили митинговать на погранпереходе в Дольске. А как всё начиналось!!! Граница Республики Беларусь священна и неприкосновенна!!! И спасибо вашим пограничникам, что помогают её охранять.
123 Показати IP 25 Травня 2016 13:27
Чому ця влада все робить навпаки, нє щоб ми забрали щось у білорусів і хай би вони спорили з нами, а дурні "патріоти небайдужі" хоч би щось зробили для держави.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus