USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Відеоекскурсії Луцьком. Випуск 8: лютеранська кірха

10 Вересня 2015 11:47
Вийшла восьма відеоекскурсія Луцьком. У ній дослідник історії нашого міста Олександр Котис розповідає про історію лютеранської кірхи. Храм збудували на початку ХХ століття для лютеранської громади міста та Волині. В радянський час церква не діяла - у ній певний час розташовувався архів. Кірху почали відновлювати у 1990 році стараннями євангельських християн-баптистів. Вони ж і використовують храм.

Лютеранська церква нині займає будинок біля кірхи.



Довідка. Лютеранська кірха побудована 1906 року як храм лютеранської громади міста за проектом архітектора Християна Бойтельспахера на місці знищеного пожежею у 1845 році костелу кармелітів.

Кірха стала одним з головних храмів німецьких колоністів Волині, проте, у зв’язку із подіями другої світової війни, занепала.

Високий шпиль кірхи був знищений під час буревію у 1960 році. За радянських часів тут було сховище документів Волинського обласного державного архіву.

Реставрація храму розпочалася у 1991 році. З 1994 року кірху використовує як Дім Євангелія громада євангельських християн-баптистів. В колишньому будинку пастора поряд із кірхою діє німецьке товариство.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЦЬК БУДЕННИЙ: ВУЛИЦЯ КАРАЇМСЬКА



Територія "М" продовжує проект - відеоекскурсії історичними місцями Луцька, під час яких Олександр Котис розповідає про найцікавіші та найзагадковіші місця, розкриває секрети усім відомих локацій та місць з таємницями.

Нагадаємо, перший випуск був про костел святих Петра і Павла. Другий випуск був присвячений напряму в архітектурі, що мав місце в 30-х роках - функціоналізму.У третьому випуску йшлося про військові казарми, на честь кого побудована церква, що на вулиці Стрілецькій, та де ж був перший залізний вокзал. Четвертий випуск - про єврейський Луцьк. Загалом планують відзняти близько 10 роликів. А у п'ятій відеомандрівці лучанам розповіли,де був перший пляж у Луцьку, та де дівся рятувальний пост. У шостому випуску автор розповів про історію Свято-Троїцького собору.

У сьомому випуску йшлося про про історію головного корпусу Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus