USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Він повинен сидіти», – матір убитого у Волновасі лучанина, капітана СБУ вимагає справедливості

24 Травня 2019 19:05
Вбивцю лучанина Віктора Мандзика, капітана СБУ, який виконував свої професійні обов’язки у Волновасі Донецької області, нещодавно відпустили під домашній арешт. Матір загиблого побоюється, що злочинець спробує втекти з країни, аби уникнути відповідальності за смерть її сина. Окрім того, вона переконана, що судовий розгляд справи, який триває вже близько чотирьох років, навмисне затягують.

Нагадаємо, оперуповноважений Любомльського МРВ УСБУ у Волинській області, капітан Віктор Мандзик загинув 21 березня 2015 року у Волновасі, виконуючи свій професійний і громадянський обов’язок. Його вбивцю Дениса Гордєєва, який у складі злочинної групи організовував широкомасштабну контрабанду товарів і зброї по обидва боки лінії фронту, затримали через кілька діб. Він хотів із підробленими документами перетнути кордон у Карпатах.

За версією слідства, у Віктора Мандзика стріляли, коли він намагався затримати фури з контрабандою, які хотіли переправити на непідконтрольну Україні територію. Саме «Адвокату» (прізвисько Дениса Гордєєва) інкримінують скоєння фатального пострілу. Сам підозрюваний наполягає на тому, що Віктора Мандзика не вбивав, а намагався протидіяти контрабанді, яку нібито покривали силовики.

Із 2015 року Денис Гордєєв перебував під вартою, однак 7 травня 2019 року суд змінив запобіжний захід і відпустив його під домашній арешт.

Своєю чергою, нещодавно Інформаційне агентство Волинські Новини мало можливість поспілкуватися з матір’ю Віктора Мандзика Ольгою Олександрівною.

Жінка пригадала, що навіть не знала про те, що її єдиний син із січня 2015 року перебуває на сході України.

«Я НАВІТЬ НЕ ЗНАЛА»

«Він казав мені, що знаходиться на полігоні в Києві. Він знав, яка я до всього чутлива, і заборонив усім казати мені про те, що він там. Але я відчувала, казала йому, що мені тяжко на душі, так, ніби камінь лежить, не можу дихати. А він завжди: ой, ні, я на полігоні в Києві, скоро приїду… Він беріг мене, мою нервову систему. Він старався ніколи мене не засмучувати», – пригадала вона.
Ольга Мандзик разом із сином
Ольга Мандзик разом із сином
Та додала, що про обставини вбивства сина знає зі слів його друзів і колег. Також жінці відомо, що свідки, які проходили у справі, зникли. Не виключено, що їх могли підкупити або залякати, адже Денис Гордєєв відомий рекетом, викраденням людей, катуванням і контрабандою. До прикладу, у 2014 році він перебував під слідством за наліт на нафтобазу.

«Як так може бути? Є свідки, які були присутні тоді, які скрутили мого сина й бачила, як Гордєєв вийняв пістолет із кобури та вистрелив йому в потилицю. Їх там було шестеро біля трьох фур. Мій син вийшов до них тільки з посвідченням… Як мені друзі Віті казали, якби їх було двоє-троє, то вони не змогли би скрутити мого сина – він був майстром спорту України з боксу, кандидатом у майстри спорту з кікбоксингу, членом збірної команди УСБУ з рукопашного бою… Було багато людей, і він вийшов до них розслаблений, адже чесно виконував свій обов’язок. Якби він щось підозрював, то хоча би пістолета дістав би», – сказала матір загиблого.

НАВМИСНЕ ЗАТЯГУВАННЯ СПРАВИ

Окрім того, схоже на те, що справу навмисне затягують. Так, судовий процес триває вже близько чотирьох років. Спочатку справу розглядав суд Донецької області, а через два роки її направили в Дніпро.

Ольга Олександрівна відзначила: те, що суди відбуваються саме в Дніпрі, на руку Денису Гордєєву, який тривалий час проживав, вів бізнес і громадську діяльність саме в цьому місті.
Жінка розповіла, що не була присутня на жодному судовому засіданні у справі, адже просто не має фізичної змоги від’їхати кудись із Луцька: «Не могла й не можу, тому що страждаю на сильні приступи головного болю, від яких не можу позбавитися. Мені дуже погано, містом ледь ходжу, час від часу й не знаю, чи туди йду, чи ні… Я і так постійно сиджу на медикаментах, а як дізналася, що Дениса Гордєєва відпустили, в мене знову розпочалися тяжкі приступи».

Матір загиблого висловила побоювання, що, оскільки Дениса Гордєєва, відпустили під домашній арешт, він може знову спробувати втекти з країни, аби уникнути правосуддя: «Так, як першого разу, коли розстріляв Вітю. Тільки тоді його спіймали в Карпатах і посадили в СІЗО. Він чотири роки відсидів у СІЗО, а зараз його відпустили. Як так, людину, яка вбила офіцера, котрий чесно виконував свій обов’язок, відпустили?».

«ВІН ПОВИНЕН СИДІТИ В ТЮРМІ»

За словами Ольги Олександрівни, зараз її сина намагаються очорнити, приписуючи йому покривання контрабанди. «Людини немає, то зараз на неї можна що хочеш говорити. Але знаючи свого сина, наскільки він був відповідальним, сміливим і чесним, такого просто не може бути. І це вам всі підтвердять. Поганого слова про нього ніхто не скаже, всі знають, яким він був. Коли комусь треба була якась допомога, то якщо він мав можливість, завжди допомагав. І як син для мене він був ідеальною людиною», – поділилася жінка.
Зазначимо, що 25 березня 2015 року указом Президента України Віктора Мандзика посмертно нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Також пам'ять Віктора Мандзика вшанували відкриттям меморіальних дошок у Волновасі, Любомлі, Луцьку та стенду в Національній академії СБУ. В Луцьку теж започаткували міжнародний боксерський турнір, присвячений пам’яті майстра спорту України з боксу, працівника СБУ, капітана Віктора Мандзика. Окрім того, його відзначили званням «Почесний громадянин Луцька».
Як наголосила матір загиблого, вона прагнутиме правосуддя: «Я хочу, щоб урешті Дениса Гордєєва посадили, щоб він сидів. Він повинен сидіти в тюрмі. Не може така людина перебувати на свободі».

Жінка розповіла, що, аби добитися справедливості, готова писати листи і звернення в усі інстанції. Так, вона вже направила відповідний запит до Верховного суду. Її обурення підтримують, зокрема, матері з громадської організації «Члени родин загиблих в АТО «Надія».

«МИ – НЕ ЗАБУДЕМО»

Як повідомили в Управлінні СБУ у Волинській області, весь колектив спецслужби стежить за ходом судового розгляду кримінального провадження щодо вбивства капітана СБУ Віктора Мандзика.

«Рішення суду про зміну запобіжного заходу обвинувачуваному у вбивстві капітана спецслужби Денису Гордєєву неабияк здивувало й обурило, адже під час судових засідань він відкрито залякує свідків та погрожує дружині Віктора Мандзика Катерині», – зазначили в УСБУ у Волинській області.
Меморіальна дошка Віктору Мандзику в Луцьку
Меморіальна дошка Віктору Мандзику в Луцьку
Загалом спецслужба під час неоголошеної війни втратила 27 своїх працівників, які віддали життя задля безпеки українського народу.

«Волинське Управління СБУ завжди пам’ятатиме про подвиг Віктора Мандзика. Ми – не забудемо», – наголосили в спецслужбі.

Ольга Шершень

Фото зі сторінки Ольги Мандзик у Facebook
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Цікавий Показати IP 24 Травня 2019 20:21
А може так всім нам на народну справедливість скинутись ? Він в потилицю , а йому а лоб , межи очі ...?
Мирон Показати IP 24 Травня 2019 21:06
Мама така гарна, я думав, що то його дівчина, але молодо виглядає, а таке горе пережила.
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 25 Травня 2019 09:47
В першу чергу, про покарання вбивці В. Мандзика повинне клопотати СБУ.
Таня Строцюк Показати IP 25 Травня 2019 10:02
Він вийшов з посвідченням розслабленим... Затримувати контрабандистів ???? Повна маячня, кого дурите???
124 Показати IP 25 Травня 2019 14:20
така влада була все на грошах і брехні. Головного героя СБУ знімуть, може справедливість настане.
вован Показати IP 26 Травня 2019 08:07
Какая власть такое и наказание. Время придёт и все мрази которые которые заварили этот быдлам в стране понесут наказание.
каперанг Показати IP 26 Травня 2019 08:44
Зато Грицак герой
Всезнайко Показати IP 26 Травня 2019 12:47
Вбивця не повинен сидіти... Якби сбушники були б нормальні, то він вже давно б мав бути четвертований.
Олег Показати IP 27 Травня 2019 00:32
Чесно,я читаю і в мене сльози на очах. Щоб то змінити міру запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт??? Ви Б**ДІ НЕ РОЗУМІЄТЕ,що це вчинений тяжкий злочин? Ви запроданці! В якій такій країні за тяжкий злочин можна змінити міру запобіжного заходу на домашній арешт? А матір тепер має оббивати пороги силових структур???? Ви не юристи,Ви продажнікі. Я бажаю Вам опинитися в тій ситуації в якій опинилася МАМА ВІКТОРА. Щоб Ви розуміли ту біль втрати,коли втрачаєте своїх дітей!!!
07 Показати IP 27 Травня 2019 09:11
Підтримую Цікавого. Слушна пропозиція. Принцип Таліона ще ніхто не відміняв.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus