USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Волинянки судитимуться з екс-консулом Республіки Польща

12 Червня 2015 17:17
Родичі волинянки Анастасії Байди, яка майже три роки тому загинула в ДТП за участю польського консула, подали до суду в інтересах своїх племінників.

17 червня в Ковельському суді відбудеться слухання справи за позовом родичів жінки, яку збив консул.

Про це стало відомо під час прес-конференції прокурора області Дмитра Чепіжака сьогодні, 12 червня.

Нагадаємо, у лютому 2015 року районна прокуратура Варшави Мокотув винесла постанову про закриття кримінальної справи щодо громадянина Польщі Єжи Юзефа Зімни, за участю якого сталася смертельна ДТП на території Волині 26 серпня 2012 року поблизу селища Голоби. Іноземець на особистому автомобілі допустив наїзд на водія малого транспортного засобу, жінку 1985 року народження Анастасію Байду. Внаслідок ДТП жінка загинула, сиротами залишилися двоє дітей.

Рідні отримали копії постанови про закриття справи. Але миритися з цим висновком не хочуть, бо поляки вважають, що жінка сама винна в своїй загибелі.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: КОНСУЛА, ЯКИЙ ЗБИВ НАСМЕРТЬ ВОЛИНЯНКУ, НЕ ПОКАРАЮТЬ

Як повідомив прокурор, волинським правоохоронцям ситуація відома. Під час розслідування на території України вдалося довести вину поляка. Але він залишив роботу в консульстві і виїхав до Польщі, тому саме туди й передали матеріали справи.

Волинська прокуратура просила повідомити про результати розгляду справи. Лише торік у листопаді волинську прокуратуру повідомили про закриття кримінального провадження. Але це закриття справи скасували судом.

Матеріали, які отримали родичі загиблої Анастасії Байди, надійшли тільки сестрі, причому польською мовою. А ось обласній прокуратурі жодні матеріали не надходили. Після того, як родичі Анастасії Байди поінформували про отримані документи, прокуратура повторно попросила поінформувати про хід розслідування. Та досі офіційної інформації в прокуратурі немає ніякої.

Проте, зауважив Дмитро Чепіжак, згідно з міжнародними домовленостями, прокуратура області позбавлена можливості реагувати на вказану постанову. Адже якщо процесуальні рішення приймаються на території Польщі, то лише в польському суді можна оскаржити це рішення. І можуть це зробити тільки потерпілі.

Повторне розслідування здійснити теж неможливо, бо українська сторона не зробила відповідні застереження, передбачені міжнародними домовленостями.

До слова, 17 червня в Ковельському суді відбуватиметься слухання за позовом сестер Анастасії Байди в інтересах її дітей до екс-консула та страхової компанії щодо стягнення моральної шкоди. В цьому процесі братимуть участь і працівники волинської прокуратури в інтересах неповнолітніх дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я Показати IP 12 Червня 2015 22:51
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus