USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Волинянин виростив 18-кілограмового кавуна

20 Січня 2019 21:50
Житель села Глухи Василь Гурський п’ятнадцять років вирощує кавуни. Цьогоріч найбільший смугастик заважив 18 кілограмів. Та й решта вродили нічогенькі, тонну солодких ягід доводилося перевозити з поля і візком, і причіпом. Середня вага кожного становила 7-10 кілограмів, пише газета Волинські Новини від 17 січня.

Надворі стоять зимові морозні дні, а Василь Федорович вже перебирає насіння під майбутній урожай, демонструючи нові сорти: американський Кароліна Гросс та французький Шуга бебі.

«Не поступаються їм і наші: Чумак, Сніжок, Орфей та Вогник, – розповідає досвідчений городник. – Раніше засівали кавунами п’ять соток, нині – три. Вистачає. А найсмачнішим, на мою думку, є Медовий гігант, він солоденький, потребує менше тепла і світла, тому успішно достигає в поліських умовах. Загалом культивую шість сортів, регулярно проводячи сортовідновлення. Але смугасті не самотні у нас на полі, поряд з ними ростуть і дині, перевагу віддаємо сорту Ягідний».

Висіває кавуни подружжя Гурських на початку або в другій половині квітня, перед цим обов'язково пророщуючи насіння, на відстані 20-30 сантиметрів один від одного. Згодом проривають так, щоб відстань між кущиками становила метр.



«Ґрунти у нас лісові, дерново-підзолисті й зв’язно-піщані, тож кавуни облюбували їх і добре родять, – каже Василь Федорович. – Але все одно в лунки і борозни варто додавати попіл, кінський гній, трав’яний настій, щоб земля була удобрена ще краще».

«Як готуєте трав’яний настій?» – запитую у співрозмовника.

«Справа ця нехитра. Складаємо в бочку будь-який бур'ян і заливаємо його водою, настоюємо два тижні й підливаємо кожен кавуновий кущик літром такої поживи».

А ще Василь Гурський радить накривати солодкі ягоди плівкою та агроволокном, бо культура ця теплолюбна, періодично знімати їх, провітрюючи. Важливо також стежити за парником, щоб на момент висаджування кущики мали не більш як чотири листочки, тобто не переросли. Поливати кавуни потрібно рясно.

«У кінці травня знімаємо плівку, підживлюємо трав’яним настоєм, – розповідає знаний городник. – У червні наші кавуни вже масово цвітуть. Першого торік зрізали 3 червня, це був Білий медовий. До кінця жовтня не переводилися. І дітям у місто передавали, і сусідів частували, і продавали, і худобу годували. Особливо ласі до цієї солодкої ягоди індики».

Василь Федорович розповідає, що його діти в Луцьку пригощали домашніми кавунами співробітників, ті не вірили, що таких смугастиків можна вирощувати на Волині. А водій рейсового автобуса, яким передавали до Луцька гостинці, перепитував у магазині, чи не дурять його часом, можливо, кавуни з крамниці.



Розповідаючи про умови вирощування кавунів, Василь Гурський наголошує на їх захисті від фітофтори, без чого не обійтися.

«Метод дуже простий, – каже чоловік. – До 7 літрів води додаємо 3 літри сироватки і 10 крапель йоду та обприскуємо солодку ягоду – жодної хімії не потрібно».

А ще він радо ділиться з любителями кавунів насінням смугастиків.

«Отримую листи з 14 областей України, – розповідає Василь Федорович, – навіть із тих, де ця культура має дуже добре родити. Не шкодую й порад».

Надбавши досвід з вирощування кавунів, волинський городник вирішив випробувати на практиці ще одну цікаву ідею.

«Минулої осені ми посіяли на полі гриби, – розповідає він. – Технологію запозичили в інтернеті. Використали старі білі гриби та червоноголовці. Подрібнили їх, додали 20 грамів дріжджів, 2 чайні ложки цукру, настояли у пляшці з 2 літрами води упродовж 2 тижнів. Коли спори розмножились, 200 грамів такого настою розвели 10 літрами води і білі гриби висіяли в канавки під соснами, попередньо зволоживши їх водою, та засипали сосновою шипотою, червоноголовці – під осикою та березою. Тепер чекаємо в червні першого грибного врожаю».

Наталя КОСЯНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дежавю Показати IP 21 Січня 2019 01:14
А чи не було тут цієї статті 4-5 місяців тому?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus