USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Волинські художники вдихнули життя у стіни перинатального центру

29 Жовтня 2018 19:06
Яскраві мальви, ніжні кульбаби, барвисте різнотрав’я, над квітами літають бабки та птахи – волинські художники вдихнули життя у стіни перинатального центру, що незабаром відкриють у Луцьку. Художні розписи зробили в рамках проекту Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» «Барви надії», йдеться на сайті Фонду.

Перинатальний центр у Луцьку – унікальний для України. Згідно з планом, передбачено жіночу консультацію з центром планування сім’ї, акушерсько-гінекологічне відділення та неонатальний корпус як частину обласної дитячої лікарні. Сюди скеровуватимуть вагітних, у яких є ризик не доносити дитинку або ж народити малюка з вродженими вадами.

Зведення Волинського обласного перинатального центру розпочали ще у 2001 році. Через відсутність фінансування роботи припинили. Лише торік завдяки особистим перемовинам голови Волинської облради Ігоря Палиці з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом уряд виділив кошти на добудову перинатального центру.

Тим часом відомі художники Волині створили затишну атмосферу в лікувальній установі, розписавши стіни холів та коридорів яскравими малюнками. До проекту «Барви надії» долучилися викладачі та учні Зразкової студії декоративно-прикладного, образотворчого мистецтва «Етюд», що в Рожищенському будинку дитячої творчості, на чолі з Віталієм Шевченком та художниці творчої студії «Чарівний пензлик» міста Луцька – керівник студії Алла Жупанюк, педагоги Юлія Рудчик та Ольга Пономарьова. Кожне зображення – ціла картина з окремим сюжетом.

«Ми намагалися створити такі композиції, що виконуватимуть арт-терапевтичну дію. Дуже багато розробили ескізів. Думали зупинитися на пейзажах, та сама назва проекту «Барви надії» говорить про те, що це має бути композиція, яка вселяє надії на народження дитини, одужання та щасливе життя. Тому для сюжетів обрали рослинні мотиви з елементами українських декоративних розписів», – розповідає Алла Жупанюк.

Кожен ескіз художники обговорили з психологом. Лише після погодження наносили малюнок на стіну. У роботі використовували новітні технології та матеріали. Підбирали спеціальну фарбу без запаху та панельний лак, яким покриті малюнки.

«Ця робота колосальне задоволення і величезний досвід. Я сподіваюся, що своїм настроєм, станом душі, любов’ю до мистецтва та дітей нам вдалося наповнити приміщення позитивною енергетикою, – ділиться майстриня Юлія Рудчик. Ми розуміли, що наші малюнки повинні заспокоїти, відволікти, надихнути, звеселити, тому довго підбирали кольори, щоб вони були ніжні, пастельні, не агресивні, змішували фарби, шукали щось нове.»

«Кожна з нас – мама. Нам знайомі емоції щастя народження дитини. Тому, коли ми малювали, намагалися дивитися очима тих молодих жінок, які будуть тут перебувати, думали як би ми відреагували на те чи інше зображення. Сподіваємося, що наша робота приноситиме радість і позитив», – зауважує Ольга Пономарьова.

Художник Віталій Шевченко каже: акцент робили на теплих тонах, щоб створити атмосферу, яка підніматиме настрій пацієнтів.

«Дякуємо Фонду Ігоря Палиці, що підтримує культурні проекти та заходи, дає митцям можливість розвиватися, втілювати свої ідеї. Сподіваюся, що цей проект не лише створить затишок у приміщенні, а й даруватиме позитивні емоції та естетичне задоволення відвідувачам закладу», – додає художник.

Перший заступник голови правління Фонду"Тільки разом" Лариса Тарасюк зазначила, що «Барви надії» – новий проект Фонду, який має на меті підтримати волинських художників, залучити їх до активного життя краю. Те, що він стартував у стінах перинатального центру, – символічно, адже тут зароджуватиметься надія на щасливе материнство, народжуватимуться нові життя.

Барвисті панно виблискують сонцем та кольоровою веселкою. Поки що коридори та палати перинатального центру порожні, та невдовзі тут вируватиме життя і втілюватимуться мрії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Людмила Показати IP 29 Жовтня 2018 22:03
Молодці! Вражає креативністю та позитивом! Сучасно.
Іра Показати IP 30 Жовтня 2018 10:08
Суперрррр......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus