USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Волинські ліси повинні належати громаді», – Ігор Палиця

28 Листопада 2017 16:32
Розпоряджатися лісами Волині повинна громада області, а не Євросоюз, який вимагає скасувати мораторій на експорт лісу-кругляку в обмін на кредити ЄС. Відтак, Волинська обласна рада підтримує лісівників та наполягає на тому, аби держава лімітувала об’єми вирубок лісу.

Про це стало відомо під час зустрічі профспілкових лідерів обласного управління лісового та мисливського господарства з головою Волиньради Ігорем Палицею та депутатами Анатолієм Вітівим та Вячеславом Рубльовим, повідомляють на сайті Волинської облради.

Лісівники просять представницьку владу області підтримати їхні позиції стосовно Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року, яка, на їхню думку, була прийнята з порушенням процедури, а саме - без попереднього громадського обговорення та згоди з профспілками.

Насамперед, лісівників насторожує один із напрямків Стратегії - передача функцій здійснення господарської діяльності у сфері лісового та мисливського господарства новоствореному суб’єкту господарювання державної власності, повноваження щодо управління корпоративними правами якого здійснюватиме Кабінет Міністрів України. Люди запевняють, що за цим рядком приховуються непублічні плани влади виставити лісове господарство України на приватизацію.

"Після цих змін наші лісгоспи втратять статуси юридичних осіб і не матимуть можливості самостійно господарювати. Всі кошти будуть сконцентровані в Києві. Ми підозрюємо, що після цього лісгоспи будуть закриті і люди втратять роботу. Якщо говорити тільки про Волинь, то це - понад 4 тисячі працівників", - пояснив голова профспілки працівників обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Неводнічек.
Лісівники вимагають відмінити розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року». Натомість, вони вважають, що варто доопрацювати проект «Стратегії розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року», розроблений фахівцями лісової галузі з участю міжнародних експертів. Цей документ, на їхню думку має пройти через широке обговорення всіх зацікавлених сторін в суспільстві.

Також лісівники вимагають відновити фінансування бюджетної програми «Ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів» на 2018 рік в сумі не менше 730 млн грн. "Це лише 30% від потреби, - каже пан Неводнічек і продовжує, - у цьому році до бюджетів всіх рівнів з нашої галузі надійшло 4 млрд грн , а на ведення лісового господарства в усій Україні було спрямовано тільки 280 млн грн. Про яке лісовідновлення чи боротьбу зі шкідниками можна вести мову?".

Ще одна вимога - унеможливити приватизацію державних лісогосподарських підприємств або передачу їх у концесію. Волинські лісівники кажуть, що їхні вимоги підтримують і переробники лісової сировини. Вони впевнені, що своє слово скажуть і місцеві громади.

"Ми ставимо питання більш жорстко, ніж ви, - вислухавши лісівників, каже Ігор Палиця. - Ми вважаємо, що розпоряджатися лісом повинна громада області. Вона повинна самостійно вирішувати, і як його зберегти, і як за ним слідкувати, а не вирізати на вимогу Євросоюзу: "Ви зніміть мораторій - ми вам дамо кошти". Тому обласна рада підтримує вимоги лісівників. Але ще раз налогошую: ліс повинен належати громаді області. Держава нехай визначає екологічні аспекти, тобто лімітує об'єми вирубок лісу . Нехай вона візьме на себе право на встановлення первинних ставок на аукціонах при реалізації деревини, але ефективно господарювати в лісі держава не може. Це доведено реальністю. Наше завдання добитися максимальної децентралізації в усіх цих питаннях".
Голова обласної ради запевнив, що вимоги лісівників підтримає президія обласної ради та спрямує до Кабінету Міністрів України відповідне звернення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
911 Показати IP 30 Листопада 2017 08:32
Бач які активні профспілки а як цукерки то рошен для діток замовляють не дивлячись на те що саме порошенко укази приймає і нищить іх
володимир Показати IP 1 Грудня 2017 11:27
Доки вони будуть належати громаді то лісів не буде

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus