USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Волинській спілці афганців – 25 років

15 Лютого 2016 14:42
27 років тому відбулося виведення радянських військ з Афганістану. Сьогодні, 15 лютого, волинські афганці зібралися великою родиною в обласному центрі з нагоди вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Урочистості з цієї нагоди відбулися в обласному академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка.

Так, голова обласної спілки афганців, депутат обласної ради від партії «УКРОП» Григорій Павлович розповів, що 25 років тому волинські афганці об’єдналися у спілку. Сьогоднішня зустріч такою великою родиною відбулася вперше за останні 2 роки, бо внаслідок буремних подій в країні, вони не зустрічалися.

«По всьому світу розкидані країни, де брали участь у бойових діях українці. Кожна війна має свою жорстоку ціну. Найбільш масштабною, тривалою та трагічною була війна в Афганістані. Вона для нас тривала 3340 пекучих днів та тривожних ночей. За цей час щодоби гинув один і отримували поранення двоє вихідців з України. Всі ми втратили бойових побратимів, отримали фізичні і душевні травми», - розповідає він.
Щодня над головами свистіли кулі, скрізь підстерігали міни, кожна мить життя могла стати останньою. Молоді хлопці з почуттям відповідальності виконували свій військовий обов’язок і демонстрували вірність військовій присязі.

І сьогодні українці цю справу продовжують у миротворчих місіях, наприклад, 8 лютого 200 українців поїхали до Конго.

Учасники зібрання вшанували загиблих побратимів хвилиною мовчання. Так сталося, що на долю афганців випала ще одне випробування: конфлікт на сході країни.
«Ми мали надію, що афганська війна - це єдина біда, яку нам довелося перенести. Але сталось ще жахливіше в нашій країні – гине мирне населення, наші воїни, які захищають батьківщину від бойовиків, над країною витає страшне слово «війна». Афганці і зараз воюють там. Сьогодні на сході країни - 150 волинських афганців.
Волинська спілка афганців стала однією з перших і найпотужніших волонтерських організацій. За 2 роки на благодійний рахунок надійшло 3,4 мільйона гривень. За ці кошти закуповувалися автошини, запчастини, тепловізори, бронежилети, аптечки, навігатори, спальні мішки, рації, балаклави і багато чого іншого. За два роки Спілка ветеранів Афганістану відправила на потреби фронту 12 джипів, 2 УАЗи, 1 ЗІЛ, 1 «швидку». А на лінію фронту волонтери від спілки виїжджали більше 60 разів, доставляючи вантажі.
Григорій Павлович зауважив: потрібно далі лобіювати прийняття і виконання програм покращення життя ветеранів, поліпшення їх житлових умов, збільшення видатків на житлове будівництво. Останні декілька років афганці від держави житла не отримували.

До слова, торік, за сприяння фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», продовжили будівництво відпочинкової бази на озері Світязь, на що Фонд виділив 932 тисячі гривень. А загалом з 2012 року Спілка ветеранів Афганістану отримала підтримку від Фонду «Тільки разом» в обсязі 2,2 мільйона гривень.
Привітати волинських афганців прийшли родичі, представники місцевої влади. Окрім того, вітання з нагоди 27 річниці виведення військ з Афганістану, на адресу обласної спілки афганців, надсилають і Волинське відділення «Об’єднання ветеранів розвідки України» та відділ протидії корупції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus