USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинському ліцею – чверть століття*

22 Листопада 2016 10:10
25 ювілей відзначив 18 листопада Волинський ліцей-інтернат Волинської облради. Нині ліцей є загальноосвітнім навчальним закладом з поглибленим вивченням окремих предметів та профільним навчанням. Тут акумулюють свої знання досвідчений педагогічний колектив та талановиті учні з усієї області. Як кажуть самі вихованці, ліцей – одна невеличка родина, де учні довіряють своїм наставникам, і навпаки.

Навчання тут здійснюється за трьома профілями: математичним, біолого-хімічним та суспільно-гуманітарним. Щороку навчальний заклад демонструє стовідсотковий вступ випускників до кращих вишів України. Зі слів директора ліцею Ірини Лозовської, тут навчається 287 учнів, а 76% ліцеїстів – з сільської місцевості.

Волинський ліцей-інтернат облради став першим на Волині закладом нового типу. Зі слів заслуженого працівника освіти Марії Тарасюк, яка в 1991 році заснувала ліцей, усе почалося зі звичайної мрії – дати добру освіту для сільських дітей.

На дійство завітали начальник управління освіти та молоді Волинської ОДА Людмила Плахотна, ректор Волинського інституту післядипломної освіти Петро Олешко та голова волинського комітету профспілки Василь Грановський.

«25 років для історії – це дуже мало, але для людського життя це чимало. Ліцей створювався у розпад Радянського Союзу, - розповідає Марія Іванівна. – Тоді й визріла мрія зібрати у цьому навчальному закладі обдарованих сільських дітей. Адже я також народилася у селі і мені була небайдужа доля сільської дитини. Хотілося створити такі умови, аби ці діти були конкурентоспроможними. Відтак у липні 1991 року підписали розпорядження, аби на базі Обласної станції юних натуралістів організувати Ліцей природничого профілю. Зізнаюся, що спочатку було трохи лячно. Педагогічного колективу ще не було. Турбувалася, як нас сприймуть, чи учні нам повірять. Але відступати не могла. Ми були одним із перших закладів в Україні, створеним на базі позашкільного. Нині маємо гарні результати: ліцеїсти займають перші місця в області на олімпіадах, успішно захищають наукові роботи. Я з впевненістю можу сказати, що життя прожила недаремно».

Директор ліцею Ірина Лозовська впевнена, що гарні знання, які здобувають учні, допомагають їм успішно скласти ЗНО та вступити у престижний виш. А доказом цього є досягнення колишніх вихованців ліцею.

«Тут працює 45 досвідчених учителів, троє з них – гідно носять звання «Заслуженого учителя України». У нас усі педагоги переживають за своїх вихованців, намагаються дати дітям якнайкраще та відкрити їхні таланти. У наступному році випустимо аж три 11 класи. Тож знову чекатимемо на юних розумників», - каже директор.

«Я з династії учителів, - розповідає заступник директора з навчальної роботи Мирослава Ткачук. - Не уявляю, ким могла би ще стати, як не учителем. Цей ліцей – моє життя. Тут відбулося моє становлення, тут виховала своїх учнів, якими пишаюся. Коли ліцей тільки засновувався, перед нами відразу ставили завдання: знайти здібну сільську дитину, яка могла б себе тут знайти, аби потім реалізуватися в житті. Нині маємо ким гордитися. Найбільше учительське щастя, коли бачиш своїх учнів успішними».

До ліцею можна вступити з восьмого класу. Тут є спальний корпус, де проживають діти з районів. Навчальний заклад співпрацює із Малою академією наук та із Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки. У ліцеї працює 17 сумісників вишу, які допомагають учням з науковими роботами.

Директор Волинської обласної Малої академії наук Галина Толстіхіна каже, що цей ліцей – один з кращих навчальних закладів не лише в області, а й в Україні.

«Ліцей працює над створенням наукової еліти, - розповідає Галина Андріївна. - Уже багато років він дає нам дітей, які успішно захищають науково-дослідницькі роботи. За п’ять останніх років – п’ять стипендіатів Президента України. Це велика рідкість, щоб один заклад давав так багато талановитих дітей. Вони є активними учасниками конкурсів, які проводить МАН. Ліцеїсти мають свої запатентовані винаходи. 8-10 учнів ліцею щороку беруть участь у літературних конкурсах. Ліцей плекає юні таланти. Це праця кожного вчителя. Я особисто вдячна навчальному закладу, бо він виховав мені і сина, і невістку».

Слова вдячності висловили й вихованці ліцею. Десятикласниця Даша Корець каже, що ліцей – її другий дім. Дівчина уже третій рік поспіль бере участь у олімпіаді з історії й займає призові місця.

«Навчатися тут престижно та цікаво. Спочатку мені було дуже важко адаптуватися, але з часом я звикла. Вчителі вкладають у нас душу, шукають підхід, аби ми хотіли вчитися й отримували високі результати», - переконана учениця.

Вихованка ліцею Настя Бондарчук другий рік поспіль займає друге місце в області на олімпіаді з української мови та літератури. Дівчина запевняє, що її сподівання щодо навчального закладу виправдалися сповна. А окрім здобутих знань, дівчина знайшла тут ще й надійних друзів.

При нагородженні кращих викладачів грамотами та подяками органів влади стало очевидно, що юні ліцеїсти шанують своїх наставників. Їхні голосні овації демонстрували любов та повагу до учителів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus