USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Волинську художницю надихає сільська природа

19 Червня 2018 19:08
Художній хист Оксани Ладчук (у заміжжі Назарук) з села Рудка-Козинська Рожищенського району у шкільні роки помітила вчителька образотворчого мистецтва Наталія Никитюк і порадила батькам розвивати творчі завдатки донечки. Так дівчинка стала відвідувати Зразкову художню студію при Будинку дитячої творчості у райцентрі.

Під керівництвом Олександра Баканова Оксана опанувала ази художнього мистецтва, зрозуміла, що це заняття захоплює її все більше і більше. Як гуртківець художньої студії здобула й перші свої перемоги, зокрема, в обласному етапі конкурсу «Космічні фантазії».



По закінченні дев’ятого класу, дослухавшись до поради Олександра Баканова розвиватися у напрямку образотворчого мистецтва, вступила на навчання до Володимир-Волинського педагогічного коледжу за спеціальністю вчитель образотворчого мистецтва, дизайнер.

Роки навчання у коледжі Оксана Володимирівна згадує, як час здобуття нових знань, розвитку власних умінь та таланту, час мистецьких спроб та починань. Бо будучи студенткою, неодноразово брала участь у майстер-класах з писанкарства, особливо у стилі петриківського розпису, виражала власні художні фантазії під час розпису стін у місцевому інтернаті та лікарні. Розмальовані Оксаною та її друзями-студентами стіни й донині тішать вихованців інтернату та хворих, що перебувають на лікуванні.

Після проходження на четвертому курсі педагогічної практики у рідній школі, Оксана Володимирівна зрозуміла, що їй подобається працювати з дітьми. Тож коли запропонували посаду вчителя образотворчого мистецтва, погодилась без вагань. А щоб надалі розвивати художній талант та підвищувати професійний рівень, стала студенткою Переяслав-Хмельницького педагогічного університету імені Григорія Сковороди. І ні заняття в школі, ні студентські сесії, ні сільські домашні клопоти не заважали Оксані Володимирівні виражати власне «я» за допомогою пензля та фарб. В такі миті гуаш, акрилові чи олійні фарби та мистецький хист ставали чарівними засобами для написання пейзажів чи натюрмортів, на які надихала молоду художницю довколишня природа.



«Палітра душі» - так називалася виставка художніх робіт Оксани Ладчук, яку презентувала мисткиня на огляд волинянам в обласній дитячій бібліотеці у Луцьку. Схвальні відгуки відвідувачів спонукали талановиту та самобутню художницю до нових мистецьких експериментів.

Сьогодні Оксана Ладчук творить у різних техніках, окрім написання картин, займається декоративним розписом на склі, на тканині. Особливо захоплює майстриню декоративний розпис одягу, де Оксана Ладчук використовує не лише квіткові чи геометричні, а й патріотичні мотиви. Цю техніку майстриня облюбувала ще в університеті і навіть брала участь у міжнародному конкурсі молодих дизайнерів «Печерські каштани», де її роботи ввійшли в десятку кращих.

Петриківський розпис – ще одне захоплення художниці. Дерев’яний посуд, кухонні дощечки, жіночки сумочки, пасхальні символи-писанки, на яких розквітають петриківські візерунки, обов’язково несуть власні, авторські, відмінні елементи. Душа сільської вчительки живе і дихає мистецтвом. А життєве кредо «Будьте в мистецтві як діти – щирими і безпосередніми» дозволяє творити серцем, у своїх мистецьких роботах - передавати найсміливіші елементи власного художнього бачення.



- Мені подобається навчати дітей бачити прекрасне в буденних речах, передавати це на папері, розвивати дитячі здібності до малювання, надихати школярів до творчості власними художніми творами і водночас черпати натхнення в них, бо дитяча душа – це бездонна криниця щирості, відвертості та нових ідей. Це моя робота і улюблене заняття, цим я живу, - підсумовує нашу розмову Оксана Володимирівна.

А згодом зізнається, що зовсім нещодавно спробувала себе ще й вишиванні бісером. І вже на сорочках та сукнях розквітають її авторські візерунки. Здається, мистецькому натхненню сільської вчительки нема кінця краю.


Тетяна Боярин
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus