USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинську школу-інтернат закриють. Педагоги і батьки просять допомогти

3 Січня 2014 15:03
Весь колектив Сенкевичівської школи-інтернату І-ІІІ ступенів, що на Горохівщині, просить допомоги у влади і громадськості. Педагоги звернулися до Інформаційного агентства Волинські Новини з відкритим листом, щоб його оприлюднити. Вчителі із батьками б’ють на сполох, адже обласне керівництво хоче закрити навчальний заклад. Це, на думку людей, не вирішить проблеми із дітьми з сімей, що опинилися у важких життєвих обставинах.

«У нас безвихідна ситуація. Виникло питання про закриття нашого навчального закладу. І це в той час, коли існує програма Президента України до 2015 року, де вказано про те, що не закриється жоден навчальний заклад! Нас дивує вседозволеність представників обласної та районної влади. Користуючись безвихідним становищем батьків, їхньою правовою необізнаністю, служби у справах неповнолітніх здійснюють тиск на них, примушуючи забирати посеред навчального року дітей для навчання у закладах за місцем проживання. Доходить до того, що відкрито погрожують відмінити виплати на дітей, які ще не навчаються у школі, позбавити батьків батьківських прав! При собі відразу мають підготовлені бланки документів, де вимагається лише підпис батьків.

Батьки не проти подати до суду! Але про що може йти мова, коли представники влади і преса ігнорують наші звернення, перекручують факти, відкрито ображають колектив даного закладу. Влада добре знає, що ці люди не в змозі себе захистити, хоча б тому, що вони не мають коштів на адвоката! (Хоча в газеті «Віче», в статті В.Павлюка зазначено, спираючись на слова голів РДА, що батьки отримують по 8-9 тисяч щомісячно!) Насправді більшість сімей взагалі не мають засобів для існування, або мають статус малозабезпечених.

Наші діти вже навчалися у місцевих школах, звідки були вилучені тими ж самими службами у зв’язку з тим, що перебували у важкому матеріальному становищі, терпіли знущання і приниження з боку не завжди тверезих батьків, регулярно пропускали уроки, що призводило до педагогічної занедбаності, бродяжництва, крадіжок, інших протиправних дій. Ви не уявляєте, наскільки важко педагогам надолужувати втрачені знання, коли в середніх класах прибулих дітей потрібно вчити читати, писати, не боятися висловлювати свої думки. Деякі діти ніколи не бачили сцени, не мали змоги проявити свої здібності, бо були«вигнанцями», «учнями із задніх парт». Мало хто зрозуміє , яких зусиль потрібно докласти , щоб дитину навчити жити в колективі, відчувати себе вільною і рівною.

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук стверджує , що за будь-яку ціну таких дітей потрібно повернути у сім’ю , дати їм «зелену вулицю». Але ж нашу школу держава і створила для того, щоб допомогти дітям і їхнім сім’ям вибратися із важких життєвих обставин і попередити соціальне сирітство. Він заявляє, що ми виловлюємо дітей на вулицях, заставляючи навчатися в нашій школі. Тоді як потрапити до нас на навчання діти можуть тільки за направленням обласного відділу освіти.

Невже влада не розуміє, що більша частина цих дітей справді опиниться на вулиці , тільки навряд чи в кого повернеться язик назвати її зеленою.

Про які сірі стіни йдеться в пресі, про яку відсутність статусу! Та ніхто ж навіть не розбирався і напевно не планує. Інакше б вони знали найелементарніші речі: те, що наша школа від часу заснування з 1956 року ніколи не була сирітською. Тут не вчаться діти-сироти і діти працівників, всі вихованці із статусних сімей і перебувають на неповному державному утриманні!

Створилося замкнене коло. Влада тисне на служби, заставляє за тиждень-два створити сприятливі умови для бідних сімей. Служби, прагнучи показати свою роботу і відповідність зайнятим посадам, змінюють негативні акти обстежень житлово-побутових умов на позитивні. Хоча в сім’ях не змінилося нічого, для цього потрібен не тиждень і навіть не місяць, потрібні роки. З примусу забираючи дітей з інтернату, батьки щиро вірять абсурдним обіцянкам представників влади про збільшення соціальних виплат, забезпечення високооплачуваною роботою.

А що робити нам, працівникам школи? Ми стільки часу, сил витратили, щоб створити такий гарний, світлий, затишний заклад. Нам у цьому завжди допомагали спонсори, благодійні організації, зокрема «Братерство без кордонів». І все тільки для того, що комусь захотілось «зрівняти його з землею», «пустити під бульдозер»? І врешті, ми теж люди, маємо своїх дітей і право на працю, чому за рахунок бюджетників влада хоче залатати фінансові діи. Чиновники стверджують, що головне для держави – турбота про «душі дітей». З іншого боку, вони рахують витрачені на них кошти, називаючи заклад нерентабельним. То чи не через «квадратні метри» виникла проблема розгляду питання про ліквідацію нашого навчального закладу. Чи не повторюється на наших очах ситуація закриття дошкільних закладів, бо хтось колись необдумано вирішив залишити діток в сім’ях. А тепер шукають гроші на відбудову закинутих, розграбованих дитячих садків.

Підкажіть, де шукати правду?!

З повагою та надією на справедливість батьківський і педагогічний колектив Сенкевичівської загальноосвітньої школи - інтернату І-ІІІ ступенів:

Волинська область, Горохівський район, смт. Сенкевичівка, вулиця Шевченка, 59"
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
порадник Показати IP 3 Січня 2014 15:40
От хай Клімчук їх у сім'. й поверне. В свою. В його маєтках місця не бракує.
дідо Показати IP 3 Січня 2014 16:07
Пакуйте чемодани, Клімчук вже пообіціяв це приміщення.
Гость Показати IP 3 Січня 2014 16:43
Звичайно, вони не за дітей так печуться, а за свої робочі місця. Де в Сенкевичівці знайдуть роботу.Сидять собі,одержують більше тисяч грошей і добре живляться там,тянуть,що можуть 90 дітей, і 86 персоналу.Це де таке бачено.Персоналу більше ніж діток. В усіх є батьки, які довольні, що при живих батьках дітей доглядає держава, за рахунок нас, за наші податки. Це за які заслуги тільки одиницідітей доглядає держава.Скажіть? А ми чом гірші,щоб наші діти собі жили в інтернатах, а ми собі гуляли, пили.Але ми тиняємось без роботи,бо не можемо її знайти і ще з дітками нас ніхто не бере, бо потрібно йти на лікарняне, а бандити його не дають.,маємо по 3-4 діток і самі їх доглядаємо.А їм все просто годуй державо за кошт інших. І не тільки цей інтернат, а інші ще три чи два і туди взяти дійсно сиріт без одного батька, а їх наберетьтся по всій області 100 не більше. А то гроші на дітей одерпжують, а держапва їх гядить. Ото хай платять гроші за своїх дітей і хай їм глядять. Ми за соїх діток у садочках платимо по 200 грн кожного місяця, за наш кошт ремонти робляться,знаєте як важко, а ми живеом,не живемо, а виживаємо. Ніхто задарма нас нічого не дає і не дасть.
Анонім до Гость Показати IP 3 Січня 2014 17:52
Полішук написав. А ще мабуть голову простудив на майдані, в Еуропу хоче...
Андрій до Гость Показати IP 3 Січня 2014 23:34
Правильно... Чого це я за свій рахунок маю утримувати чужих дітей ? Дай Бог своїх прогодувати...
Міля Показати IP 3 Січня 2014 19:20
Школи будуються не для вчителів, а для дітей. Причому тут хороший колєктів. Таких колєктівов за бюджетні кошти можна зварганити сотні. Присмокталися до бюджету і хочуть в Європу.
ШКОЛЯДА Показати IP 3 Січня 2014 19:55
ШКОДА ПЕДАГОГІВ, ЩО ЗАЛИШАЮТЬСЯ БЕЗ РОБОТИ. НЕ ЛИШЕ ЦЕЙ ІНТЕРНАТ ЛІКВІДУЮТЬ, ЩЕ ДЕКІЛЬКА ЗАКЛАДІВ ІНТЕРНАТНОГО ТИПУ БУДУТЬ РЕОРГАНІЗОВАНІ. ДІТЕЙ - У РОДИНИ. ПРАКТИКА СВІДЧИТЬ, ЩО ДОРОСЛІ ВИХОВАНЦІ ІНТЕРНАТУ НАРОДЖУЮТЬ ДІТЕЙ, ЯКИХ ТЕЖ ВІДДАЮТЬ В ІНТЕРНАТ. ПОРОЧНЕ КОЛО. ПЕДАГОГИ ОДНОЗНАЧНО МАЮТЬ БУТИ ПРАЦЕВЛАШТОВАНІ.
оксана Показати IP 3 Січня 2014 23:36
Комусь поперек горла став інтернат.А Клімчуковські статки нашим коштом ні? Нас обібрали не інтернатовські видатки.Схаменіться!
Гость Показати IP 6 Січня 2014 13:02
От хай і їздять в Луцьк на роботу ці педагоги. Ні, вони їздити не будуть,бо не такі дурні.Нема чого утримувати за рахунок держави дітей при живих і хитрих батьках. А,давайте всі своїх діток в Інтернати. А нам ще хай держава на них бабло буде платити.Нормально, ми будемо пахати,щоб утримувати наглих батьків діток за наш рахунок. Правильно Клімчук, наклепав діток, утримуй. Не вчіть дармоїдів ні фіга робити, а за рахунок інших жити.
Вiдповiдь гостю Показати IP 8 Січня 2014 15:51
гость. прослiдковуэться якась неприхована агресiя щодо освiтян. Це ж не освiтяни виннi що ви платите по200 грн за садочок.I не освiтяни виннi що у вас немаэ роботи. Чи якщо у вас немаэ роботи то хай ii не буде i у них. З таким пiдходом нам ще рано в Европу. Чи ви думаэте що в нашiй державi залишилось поповнити держбюджет за рахунок дiтей i "зажравшихся" вчителiв. Робiть висновки!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus