USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинянські селяни заробляють на березовому соку

6 Квітня 2011 09:57
Вважаючи березовий сік цілющим, у розпал сезону збору соку селяни на ньому варять картоплю, каші, навіть поять ним домашню худобу – корів і коней.
Про це розповіли мешканці села Бодячів Ківерцівського району на Волині, - інформує День.
Державне підприємство «Ківерцівський держлісгосп», до володінь якого і належить масив поблизу Бодячева, лише з однієї лісової ділянки площею 10 гектарів у сезон заготовляє до ста тонн соку.
Сік беруть із дерев, яким уже близько піввіку. А кожна береза у свій найкращий час віддає за сезон 200-літрову банку соку.
Нині на луцьких ринках, стихійних базарах та й просто обабіч волинських доріг за літр березового соку просять щонайменше по 2 гривні, то можна легко порахувати як прибутки лісівників, так і самовільних комерсантів.
На відміну від останніх, державне підприємство сплачує усі податки, несе витрати на скляну тару, адже в іншій березового соку лісівники й не переробляють, сплачує людям за роботу..
Інженер лісових культур Ківерцівського держлісгоспу Тетяна Неводнічек каже, що вони свою продукцію відпускають по 70 копійок за літр. І не мають відбою від клієнтів.
До речі, на Волині у торговельній мережі продають сік з Дніпропетровська чи Запоріжжя. А практично увесь заготовлений лісівниками березовий сік уже роками відправляється у сусідню Польщу.
А консервні цехи, які колись з легкої руки «Волиньлісу», який першим у колишньому Радянському Союзі почав переробляти березовий сік, нині діють теж лише на Волині. Навіть у сусідній Рівненщині їх закрили, а на Волині втримали шість.
Тетяна Неводнічек каже, що береза – дуже цінна культура, адже для оздоровлення з неї споживають майже все. Від бруньки до кори. Найкориснішим є саме сік-сирець, якого достатньо випивати бодай склянку у день, аби оздоровити організм.
Стерилізатор консервного цеху Ківерцівського держлісгоспу Людмила Давидюк каже, що родзинкою їхньої продукції є саме її натуральність. Адже сік переробляють за давньою технологією, без застосування ароматизаторів, барвників.
Доставлений з лісу сік переробляється того ж дня, навіть якщо для цього треба залишитися після зміни. Були роки, коли цей невеликий цех переробляв і по 600 тонн сирцю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus