USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вперше після Революції Гідності в країні погіршився стан демократії

12 Квітня 2018 08:29
В Україні вперше з часу Революції Гідності у 2014 році погіршилися показники демократичних процесів. Про це йдеться у дослідженні неурядової міжнародної організації Freedom House «Країни в перехідному періоді 2018. Протистояння антилібералізму», передає ТСН.

За даними дослідження, показник демократії в Україні становить 4,64 бала (минулого року він становив 4,61). Рейтинг базується на шкалі від 1 до 7, причому 1 - це найвищий рівень демократичного прогресу, а 7 - найнижчий.

Рейтинг місцевого управління підвищився з 5,00 до 4,75 балів за рахунок прогресу у децентралізації та процесі об'єднання громад, особливо у сфері фіскальної децентралізації.

При цьому погіршилася ситуація зі свободою слова - з 4,00 до 4,25 балів. У Freedom House пов'язують це із блокуванням російських соціальних мереж, а також фізичними нападами на журналістів та відсутністю прогресу у розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета.

Рейтинг громадянського суспільства знизився з 2,50 до 2,75 у зв'язку із тиском не громадські організації та активістів. Цей тиск вбачається у законі про електронне декларування членів громадських організацій, що борються з корупцією, та залякуванні антикорупційних активістів.

«Незважаючи на те, що уряд України досяг значних покращень у проведенні реформи місцевого самоврядування країни, він не зумів задовольнити очікування громадськості у боротьбі із всеосяжною корупцією. Можливість проведення масштабних реформ в Україні, що з'явилася після Євромайдану, зменшується, і будь-які подальші суттєві успіхи є результатом безперервної боротьби», - йдеться у дослідженні.

При цьому одним з головних досягнень українського уряду у 2017 році Freedom House називає реформу системи охорони здоров'я.

Говорячи про перспективи України у 2018 році, автори дослідження вважають, що напередодні майбутніх виборів влада посилить тиск на громадянське суспільство та опозицію. Також Freedom House прогнозує, що антикорупційні реформи зупиняться і головним завданням реформаторів буде збереження антикорупційних інституцій, що вже існують.

Що стосується інших реформ, таких як децентралізація, охорона здоров'я та державне управління, то вони будуть продовжені за підтримки міжнародної спільноти. А ось новий закон про реінтеграцію Донбасу може призвести до ескалації конфлікту у регіоні, вважають дослідники.

Нагадаємо, Україна посіла 83 сходинку із 167 у рейтингу Democracy Index 2017, який вимірює рівень демократії у кожній країні. Україна отримала загальний бал 5,69 і опинилася серед "гібридних режимів". Найбільше балів наша країна отримала за "політичну участь" – 6,67, найменше – за "функціонування влади" (3,21).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Українець Показати IP 12 Квітня 2018 11:25
Як може погіршитись стан того, чого немає?
Я Показати IP 12 Квітня 2018 12:34
В нас не демократія, а бардак і вседозволеність певних осіб...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus