USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Видатний європейський художник Федір з родини Стравінських

24 Березня 2018 19:29
Доля і творчість видатного європейського художника Теодора Стравінського є яскравим свідченням того, як генетично закладені в родині таланти проявляють себе у самих різних іпостасях у кількох поколіннях. Первісток геніального композитора Ігоря Стравінського, онук відомого в Російській імперії оперного співака українського походження, соліста Маріїнського театру Федора Стравінського, цей талановитий художник (до речі, названий на честь свого діда) залишив по собі величезний спадок у царинах станкового живопису, монументального мистецтва, літературного доробку.

Сьогодні, 24 березня, 111-а річниця з дня народження Федора (Теодора) Стравінського.

Ігор і Федір Стравінські

Федір, старший син Ігоря Стравінського і його першої дружини Катерини Носенко, народився в 1907 році в Петербурзі. Дитячі роки майбутнього мистця тісно пов’язані з Волинню – саме тут, в сімейній садибі, родина проводила літній час, а взимку вирушала за кордон. Літо 1913 року Стравінські востаннє провели в Устилузі, на зиму вирушили до Швейцарії, але сюди більше не повернулися – почалася І світова війна, потім вибухнула революція.

Будинок Стравінських в Устилузі

Фото з архіву родини

Роки еміграції змушували родину переїжджати з місця на місце. Під час І світової війни Стравінські оселилися у місті Морж, неподалік Лозанни. Федір пішов до коледжу, почав вивчати музику. Нахил до малювання проявив себе рано і яскраво: дослідникам відоме зображення прем’єри спектаклю Ігоря Стравінського «Історія солдата», яке Федір намалював у віці 11 років. «Я малював завжди», – стверджував мистець, підкреслюючи природний нахил до живопису.

З 1920 року родина переїхала до Франції. Середовище, в якому зростав майбутній художник, було унікальним. Друзями геніального батька-композитора були Пікассо, Матіс, Дерен, Брак, Валері, Кокто… Федір відвідував класичну академію Андре Лота, вивчав живопис під керівництвом видатних французьких мистців – декоратора, скульптора, представника фовізму Андре Дерена і одного із основоположників кубізму у світовому мистецтві Жоржа Брака.

Андре Дерен

Жорж Брак

Саме тут його починають називати Теодором на французький лад, і саме під цим іменем він і ввійде до європейського живопису. Перша персональна виставка Теодора Стравінського відкрилася в 1927 році в Парижі, а з новими презентаціями до середини 30-х рр. він вже стає відомим в мистецьких колах Лозанни, Женеви. У царині станкового живопису він пише портрети, пейзажі, натюрморти, робить замальовки побутових сцен. Окрім цього, періодично отримує замовлення на ілюстрування художніх творів Камю, Мотерлана. В 1935 році було опубліковане нове видання «Витівок Скопена» Мольєра з ілюстраціями Стравінського.


У 1936 році Федір одружується з Деніз Герзоні, дочкою швейцарської художниці Стефані Герзоні. Після передчасної смерті сестри Людмили у 1938 році, вони удочерили її кількамісячну дочку Кітті і переживали дуже непрості часи. Федір і Деніз не поїхали до США разом з Ігорем Стравінським і його другою дружиною Вірою Судейкіною. Справа була не лише в прохолодних стосунках з Вірою. Федір завжди вважав себе європейцем і не захотів змінювати оточення, не зважаючи на те, що в 1940 році успішно пройшла його персональна виставка в Нью-Йорку і престижні американські галереї відкрили перед ним свої двері.

Під час ІІ світової війни матеріальне становище сім’ї Федора і Деніз Стравінських було надзвичайно важким. Справу ускладнював і статус апатрида Федора, тобто людини без громадянства. Під час окупації Франції у 1941 році його арештовують і поміщають до табору Recebedou, що поблизу Тулузи, саме із-за слов’янського походження та невизначеного статусу. З великими труднощами визволяють його звідти друзі під приводом виконання робіт на їхній фермі. Родина Стравінських виїжджає до Швейцарії. Становищу допомагає замовлення в 1944 році на оформлення балету «Петрушка» Ігоря Стравінського, дуже допомагають матеріально друзі: художник Рене Обержонуа, письменник і музикант Шарль-Альбер Сингріа. Лише у 1956 році Федір стає громадянином Швейцарії, де проживає решту свого життя.

Більше 20 років свого життя Федір Стравінський віддав створенню неперевершених вітражів, розписів і мозаїк у храмах різних міст Європи. Спочатку це були вітражі у церквах невеликих містечок, згодом розмір замовлень зріс до масштабних монументальних робіт для католицьких храмів Голландії, Бельгії, Італії та Франції. У 1977 році з рук Папи Павла VI мистець отримав титул Командора ордену Святого Георгія Великого за «допомогу Церкві своїм мистецьким умінням».

Геніальний художник, монументаліст, Федір також був щедро наділений літературним даром. У 1948 році він написав книгу «Послання Ігоря Стравінського», де розповідає про свого батька, ділиться власним баченням його музики. Наступна його книга про батьків виходить друком в 1973 році в Лондоні на трьох мовах – це «Катерина та Ігор Стравінські. Сімейний альбом». Пізніше він починає роботу над розлогішою хронікою життя своєї славетної родини, та на жаль, не встигає завершити цю книгу. Її опрацьовує дружина художника Деніз і видає під назвою «В сімейному колі».

Портрети батьків

У 1987 році сталося найстрашніше лихо художника – він втратив зір. Незадовго до цього Федір Стравінський завершив свою останню роботу. Помер мистець 16 травня 1989 року, похований поряд із бабусею по батьківській лінії, матір’ю і сестрою на цвинтарі Сент-Женев’єв-де-Буа поблизу Парижа.

Про свого видатного діда згадує в одному із інтерв’ю остання із роду Стравінських в Європі – Марія Єлачич-Стравінська: «Будучи сином генія, він не дав потужній особистості батька придушити свою власну. Він був дуже волелюбною людиною і зберігав цю рису протягом усього свого життя. Це був світлий, чарівний, ерудований, витончений чоловік. На мою думку, всі ці риси відображаються у його роботах».

Марія Єлачич-Стравінська

Портрет Марії. Худ. Федір Стравінський

В 1991 році в Женеві за ініціативою дружини художника Деніз був заснований «Фонд Федора Стравінського», який сьогодні відіграє величезну роль у популяризації творчості видатного мистця, а також сприяє промоції молодих талантів. З 1992 року фонд виділяє грошовий Приз Федора Стравінського кращому випускнику женевської Вищої школи мистецтв і дизайну.

За матеріалами сайту Галереї мистецтв

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
КЛАВА Показати IP 24 Березня 2018 19:44
Дякую ... Емно і толково ..
Студент Показати IP 25 Березня 2018 10:01
Волиняни учіть свою історію, а то так і помрете БАРАНАМИ в базарних центрах Порт Сіті, Там Тамах з Манатіками.... з своєю д*більною поліською харизмою
Т.Г.Шевченко Показати IP 24 Березня 2019 18:09
"Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь..." Не будьте модерністами поліськими що мають 3 класи і бачили Криволапа...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus