USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як економічний союз Росії та Білорусі може вплинути на Україну

17 Вересня 2019 09:14
Все більше у ЗМІ говорять про економічне об’єднання Росії та Білорусі. Для України такий союз може стати проблемою, адже Мінськ не матиме можливості реалізовувати значну частину українських економічних програм.

Чим вона загрожує Україні – розбирались журналісти 24 каналу.

Розмови про об’єднання Білорусі і Росії стають все гучнішими, хоча Олександр Лукашенко називає їх «дурними і притягнутими за вуха». Що ж відбувається між цими двома країнами.

Що таке Союзна держава Росії та Білорусі?

Це такий конфедеративний союз Російської Федерації та Республіки Білорусь. Він передбачає поетапно впроваджений єдиний економічний, митний, валютний, військовий, юридичний, гуманітарний, культурний, а зрештою – і політичний простір.

Договір про створення цієї Союзної держави був підписаний 8 грудня 1999 у Москві. Церемонію підписання підігнали до річниці Біловезької угоди 1991 року, яка поклала кінець Радянського Союзу. Як писали ЗМІ, таким чином тодішній президент Росії Борис Єльцин хотів подолати свій комплекс руйнівника СРСР.

Опозиція в Мінську одразу після ратифікації цієї угоди заговорила про загальну зраду та загрозу поглинання Білорусі Росією. У Росії тоді апелювали тим, що білоруський лідер Олександр Лукашенко розкручував цю історію, плануючи посунути від влади Єльцина та самому стати очільником Кремля. Однак із приходом до влади у Росії Володимира Путіна, Лукашенко відмовився від своїх планів. Хоча продовжив декларувати прихильність до Росії та її лідерів.

Протягом всього часу існування ідеї Союзної держави Росія постійно намагалась інтегрувати Білорусь. У якості важелів впливу постійно використовувались економічні питання.

Білорусь не сильно поспішала з інтеграцією. Від моменту десятої річниці підписання угоди про створення цього союзу, ЗМІ дедалі частіше стали порівнювати його із валізкою без ручки, яку і нести важко, і кинути шкода.

Чому про неї знову згадали?

Цю ідею і не забували, вона регулярно з’являлася в інформаційному просторі обох держав. Просто останні місяці про неї заговорили активніше. Одна з найвагоміших причин – росіяни побачили, що поступово втрачають важелі контролю над Білоруссю.

У грудні 2018 року стало відомо, що прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав розпорядження про створення робочої групи по інтеграції Росії і Білорусі. З березня 2019 року питання почали обговорювати активно і регулярно. У серпні президенту Білорусі Олександру Лукашенку передали проєкт програми дій щодо інтеграції країни з Російською Федерацією.

Судячи з того, що обговорюється публічно, цей документ стосується суто економічної складової можливої інтеграції. За півтора року пропонують впровадити єдиний Податковий кодекс для обох країн, зовнішньоторговий режим і Громадянський кодекс. Окрім того, держави планують уніфікувати облік власності та соцгарантії, фактично об’єднати банківський нагляд, але залишити два центробанки. У планах також – створення єдиного регулятора ринків нафти, газу і електроенергії.

Про якусь політичну інтеграцію не йдеться. Однак, втрата контролю над економікою країни означає втрату влади. Лукашенко це чудово розуміє. Тому від початку 2019 року регулярно повторює, що більшість громадян його країни виступають проти об’єднання з Росією, що питання суверенітету – то святе, і що РФ не може «гнобити і нахиляти» його країну.

Чим може все це завершитись?

Залежить від стійкості Білорусі. Лукашенко роками демонструє уміння успішно ухилятись від «братніх» обіймів Кремля із усіма економічними удавками, які використовує Росія. Білорусь останні роки активно залучає китайських інвесторів в економіку, таким чином формуючи собі ще один (доволі відчутний) інвестиційний канал. При цьому у Білорусі не дозволяють дуже високо піднімати голову тим політичним силам, які надто активно демонструють свою прихильність до Росії.

Як нагадав 24 каналу експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевіч, такі масштабні дорожні карти як та, яку пропонують зараз, між країнами підписувались двічі. Вперше – у 2004-2005 роках. Тоді Росія і Білорусь домовились про єдину валюту, яка мала бути введена в обіг у 2006 році. Однак, з реалізацією цього плану не склалось.

«Вдруге росіяни змусили Білорусь підписати дорожню карту з інтеграції ключових галузей економіки із дедлайнами до кінця 2014 року. Зараз – 2019 рік, із реалізацією цього також не склалось. Зараз буде третя спроба. Росіяни до неї підходять уже більш масштабно і системно. Чи вистачить запасів і ресурсів у Білорусі? Не знаю», – сказав Тишкевіч.

Що це може означати для України?

Якщо проект все ж буде реалізований – для України він буде означати низку проблем.

Україна отримає більшу протяжність кордону із Росією. Якщо згадати, що президент Росії Володимир Путін вже схвалив військову доктрину Союзної держави, до якої входять РФ і Білорусь, це підвищує рівень військової загрози.

Крім того, за словами Тишкевіча, з економічної точки зору Мінськ не матиме місця для реалізації вигідних йому економічних програм, у тому числі – значної частини економічних програм в українському напрямі.

«Якщо спрацює «закладка» про санкційні пакети, то Білорусь буде змушена синхронно із Росією проводити санкційну політику щодо третіх держав. Тоді Білорусь потрапить під обмежувальні заходи як України, так і ЄС, що зменшить можливості для проведення власної зовнішньої політики», – додав він.

Як повідомлося, Білорусь та Росія ведуть переговори стосовно єдиного Податкового кодексу, Громадянського кодексу і зовнішньополітичної торгівлі. Також держави планують уніфікувати облік власності та соцгарантії, а також об'єднати банківський нагляд, залишивши два центробанки. У планах також – створення єдиного регулятора ринків нафти, газу і електроенергії.

Країни також збираються частково об'єднати платіжні системи. З 2021 року вони запровадять єдиний доступ до держзакупівель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus