USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

«На сході військові мало не б’ються за минулорічну картоплю», - луцькі автомайданівці

6 Серпня 2015 19:00
Понад 7 тонн продуктів відвезли активісти ГО «Автомайдан України» на полігон у Миколаївську область, де відбувається навчання бійців 14 ОМБР. Попри пекельну спеку, дорожньо-транспортні пригоди та інші складнощі, автомайданівці поїздкою задоволені. Ще б пак! Адже вкотре внесли свій, особистий вклад у добру справу.

Про зустріч із хлопцями, які боронять цілісність України, а також про проблеми, із якими часто-густо зустрічаються волонтери при передачі гостинців військовим Інформаційному агентству Волинські новини розповів начальник штабу ГО «Автомайдан України» Сергій Кушнір.

Тонну капусти довелось залишити вдома, бо продуктів назбирали стільки, що вони не помістилися в бус

Так, для того, аби переконатися, що харчі потраплять саме в руки тих, хто їх справді потребує, а не на імпровізовані «склади» військового керівництва, автомайданівець Сергій Кушнір разом із побратимом Петром Лисицею вирішили розвезти адресну допомогу та їжу воякам особисто.
«Протягом червня 2015 року назбирали багато продуктів. Тож вирішили відвезти їх у Миколаївську область на полігон, де відбуваються навчання 14 ОМБ. Так вже трапилося, що саме ці хлопці найчастіше зверталися й до ГО «Автомайдан України», й до афганців із проханням допомогти з продуктами. А оскільки волиняни – надзвичайно щедрі та добрі люди, то й вийшло так, що назбирали понад 7 тонн продуктів всього за декілька днів. Окрім них, ще тонна капусти у машину не помістилася, бо багажник був заповнений «під саму стелю», - розповідає Сергій.
Солдати на полігоні ледве не билися за минулорічну картоплю

З його слів, харчі збирали по всій області й не тільки. На складі було понад півтонни минулорічної картоплі, що була відносно у хорошому стані. Тож, автомайданівці, не довго думаючи, вирішили передати на схід й її.

«Чесно кажучи, думали, що хлопці погребують та й викинуть. Але в буквальному сенсі на полігоні за неї «билися». Бо насправді в силу обставин бійцям «чотирнадцядки» найчастіше доводиться «ласувати» перловою кашею», - здивовано каже автомайданівець.

Таким чином, за минулу поїздку на Миколаївський полігон активісти відвезли близько 20 адресних посилок військовим, а також 7 тонн продуктів на потреби батальйону. Загалом же члени ГО «Автомайдан України» здійснили більше півсотні поїздок із гостинцями українським воїнам.

«Нині уже багато людей ознайомлені з нашою діяльністю. Часто за допомогою звертаються не самі бійці, а їх родичі. У тому випадку, коли просять форму, її ми можемо передати через афганців чи поштою. А от коли справа стосується елементарних продуктів харчування, то їх доводиться транспортувати самотужки», - зазначив начальник штабу організації.
На жаль, ні печиво, ні цукерки, ні цигарки до хлопців не доходять

Але, як то кажуть: «Кому війна, а кому – мама рідна». Тож, як розповів автомайданівець, й на полігоні, й на полі бою часто трапляються випадки, коли начальство хвацько «переполювинює» привезене волонтерами «добро» для солдат.

«Усі речі та продукти волонтери звозять на штаб. Але звідти до хлопців ні печиво, ні цигарки, ні солодощі не доходять. Через тиждень на стіл бійцям потрапляють в’ялі овочі тижневої давності, але без смаколиків. Тож, керівництву полігону 14 ОМБР ми одразу повідомили, що розвозитимемо продукти по батальйонах особисто з їхніми представниками. Це ми зробили свідомо, аби уникнути того безладу, який там відбувається», - пригадує неприємні моменти поїздки співрозмовник.

Здивував й той факт, що про приїзд волонтерського автомобіля із харчами керівництво полігону попередили за дві доби, однак, уже на першому блок-пості авто з продуктами затримали більш, ніж на три години

«Після цього автомобіль пропустили, але усі продукти сказали вивантажити при в’їзді на полігон.
Утім, ми уже знали, що якщо залишити стан речей, як воно є, самим солдатам мало що перепаде. Тож, почали обдзвонювати командирів усіх батальйонів, та ще й розвідки в придачу», - розповідає активіст.

І от, зі слів Сергія, з жахливими скандалами, заступник командира 14 ОМБР по виховній роботі таки пропустив автівки.

«На жаль, військове керівництво відноситься до волонтерів досить-таки негативно. Зокрема, я знав начальника одного із батальйонів, у минулому священика, який розмовляє виключно мовою матів. Нам показали, як живе керівництво, зокрема - ящики печива, тушонки, що зберігались у їхньому «таборі». А тим часом прості рядові не завжди можуть поїсти добротної каші чи макаронів. Тож, коли до нас підійшли представники всіх батальйонів, ми, не довго думаючи, розділили усі продукти порівну. Із суперечками щодо розподілу хлопці «змели» геть усе», - ділиться враженнями Сергій.
Натомість, теплі спогади у волинських активістів залишились після спілкування з розвідниками, які й «напоїли, й нагодували, й ситими додому відправили».

Оскільки більшість військовослужбовців – чоловіки, які багато палять, то часто вони просять волонтерів привезти на полігон цигарки. До прикладу, тільки за минулу поїздку «Автомайдан України» закупив їх на суму 10 тисяч гривень.

«Давали особисто в руки кожному командиру батальйону. Бо, знаючи вище керівництво, в протилежному випадку жодна пачка цигарок до бійців не дійшла би», - зауважив автомайданівець. До слова, під час поїздки не обійшлось й без дорожніх інцидентів. Так, дорогою до полігону автівку активістів двічі доводилось ремонтувати.
Потреби військових

Зі слів активістів, за станом на сьогодні українські захисники звертаються до небайдужих із проханням допомогти із придбанням: нижньої білизни, побутової хімії, засобів особистої гігієни, води (на передову), літньої форми та берців, маскувальних сіток, будівельної чи промислової клейонки, сокир, пилок, цвяхів, лопат. Із продуктів харчування - свіжих овочів та їжі швидкого приготування.

Усе це можна принести на склад ГО «Автомайдан України», що знаходиться у Луцьку на вулиці Іови Кондзелевича, 1. Телефон - 095 342 26 09.

«Не бійтеся зайвий раз кинути гроші чи продукти у кошики або скриньки чи «Автомайдану України», чи Спілки афганців. Будьте певні, усе це потрапить саме туди, куди потрібно. А для більшої певності можете написати власний номер телефону на будь-якій пачці цигарок, і той боєць, в чиї руки вона потрапить, обов’язково вам зателефонує», - звертається до добрих душею людей автомайданівець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анатоль_ Показати IP 6 Серпня 2015 19:57
Ми з панею Наталко Семенівною вже давно тільки молоду картопельку їмо
Андрій Волинь Показати IP 6 Серпня 2015 21:32
Яке щастя, що я служив у ТрО ВОЛИНЬ. Там офіцери не крисятничали, продукти до нас доходили всі. А речове майно комбат і начвещь в першу чергу видавали солдатам. Нам з командуванням батальйону повезло.
Андрій Волинь 1 до Андрій Волинь Показати IP 7 Серпня 2015 08:35
Повністю підтримую. Хороший батальйон був на чолі з адекватним комбатом Сергієм Козаком. Жалко, що розформували (через якісь незрозумілі домовленості з сєпарами)...
Бобо Показати IP 7 Серпня 2015 00:37
А зараз по Новому каналу йде американський фільм, і кожні 5 хвилин реклама - спонсор показу - "Русское радио". То хто кому допомагає?
дид тимаш Показати IP 7 Серпня 2015 20:42
Украино ,до чого тебе довели негидники вид влади та их пидлабузники,своих дитей кинула вмирать ,за свои бариши,та при тому ще не годуеш воякив.Люди одумайтесь,за що вмерать....
Лист Показати IP 10 Серпня 2015 08:33
Без показухи никак нельзя?
Патріотка до Лист Показати IP 12 Серпня 2015 15:33
А щоб таке війскове началство вже нажерлося і подавилося, народ утримує армію, а вони і там крадут сволочі.
Не хэрой Показати IP 12 Серпня 2015 14:57
Лучше бы действительно нудающимся отдали в детские дома и т.п. А не спонсировали войну. Не було бы таких "волонтёров", давно бы уже всё закончилось, ведь жидовня у власти всё разворовывает и на армию не тратится.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus