USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Як на волинських полях уродила німецька пшениця. ВІДЕО

10 Серпня 2015 12:09
Озиму пшеницю імпортної селекції збирають сучасними комбайнами у Турійському районі. Який урожай німецької пшениці на наших грунтах, ідеться в сюжеті ТЦ «Ковель».

Свої перші жнива Олександр Січковський пам'ятає ще зі школи. Сьогодні замість керма старенької “Ниви”, якою керував тоді, у його руках — штурвал сучасного зернозбирального комбайна марки “John Deere”.



“Зранку приходимо. Робимо техогляд техніки: треба все переглянути, передивитися підшипники, змазати деталі. Продуваємо фільтри - і в поле, працювати... Допізна. Вчора до часу ночі молотили на цьому полі. Роси не було, пекли повним ходом...”, - каже комбайнер ФГ “АМіЛА” Олександр Січковський.

Серед комбайнерів та механізаторів ФГ “АМіЛА” переважно — молодь. В господарстві схильні довіряти молодим спеціалістам і всіляко їх заохочують.

У полі Олександр, який на жнива змінив професію інженера на комбайнера, працює поряд зі своїм старшим братом Анатолієм. Збирають озиму пшеницю імпортної селекції.

“На цьому полі посіяна озима пшениця сорту “Торес” німецької селекції. Ми вже її сіємо другий рік. Вона урожайна. Урожай стабільний. На цьому полі, що ми бачимо, урожай буде по 60 центнерів з гектара. На одному з полів ми зібрали по 73 центнера з гектара. Це поле ми обробляли гербіцидами два рази. Якщо захист рослин добрий, то й урожай буде відповідний...”, - розповідає агроном із захисту рослин Павло Деменчук.

У ФГ “АМіЛА” обробляють майже 3 тисячі гектарів землі. Вже зібрали озимий ріпак та жито. В засіки господарства піде також зерно пшениці, тритикале та ячменю.

“На сьогоднішній момент ми задоволені врожаєм. Пшениця в нас хорошого класу . І врожайність - по 60 центнерів з гектара ця пшениця повинна дати. Є площі, де в нас і вища врожайність. Для наших грунтів — це дуже добре. Можемо впевнено сказати, що наше фермерське господарство - з хлібом. Так само і наша держава також буде з хлібом...”, - каже головний агроном ФГ “АМіЛА” Петро Гігера.

Три роки тому на базі фермерського господарства в Радовичах відкрили сучасний зерносушильний комплекс. За вологість зерна тут відповідає автоматика. Висушене до відповідних кондицій зерно можна буде дорожче продати або зберігати у власних коморах.

“Є вологомір ручний. І є вологомір в сушці; там стоїть спеціальний комп'ютер, який контролює всі параметри вологості зерна, показує вологість на виході з сушки. Потім зерно поступає в холодильники, де ще втрачає вологу при охолодженні — десь 1-2 відсотка. Сушили ріпак, горох, озимий ячмінь А вже пшеницю тільки перші дні, коли була вологість. А зараз сприятливі дні, суха погода. Так що ми економимо, не включаємо сушку...”, - розповідає комірник Андрій Маковецький.

Робота в полі триває допізна: господарники “АМіЛИ” намагаються максимально ефективно використати погожі дні серпня. Після обмолоту пшениці та ячменю техніка перейде на поля, де посіяли овес, вику та тритикале. Загалом агроформування Турійського району вже зібрали врожай більше як з третини посівних площ, відведених для ранніх зернових та зернобобових культур.

Нагадаємо, раніше Інформаціне агентство Волинські Новини повідомляло, що автопарк підприємства «АМіЛА» налічує десятки тракторів, комбайнів, косарок, різного виду автотранспорт та авіацію, за допомогою якої, наприклад, підживлюють культури. Власник господарства - депутат облради Роман Микитюк.

На жаль, у підприємства не завжди все гладко. Траплялися і скаандали. До прикладу, нещодавно у ЗМІ з'явилися публікації, що фірма «АМіЛАа» зливала нечистоти в Турію. Так, активісти неодноразово виявляли цистерну, яка регулярно зливала нечистоти в річку Турію у селі Блаженик, що на трасі Володимир-Волинський – Ковель.

З приводу забруднення лісу і річки Турія активісти просили звернутися до обласної прокуратури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
дежавю Показати IP 10 Серпня 2015 13:15
враження що читаю радянську волинь 35 років тому)
Крук до дежавю Показати IP 10 Серпня 2015 15:17
А що змінилося, наша родюча земля, чи пшениця яка на ній колоситься.
Штефан, Луцьк Показати IP 10 Серпня 2015 18:07
Ну, якщо Роман Микитюк, то все зрозуміло - "хонка" річці Турії.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus